Açık Akademik Arşiv Sistemi

Çelik ve polipropilen liflerin yalın ve konbinasyonlu olarak SİFCON’da kullanılması

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Metin İpek
dc.date.accessioned 2021-03-19T11:33:38Z
dc.date.available 2021-03-19T11:33:38Z
dc.date.issued 2014
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/79902
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Çimento bulamacı infiltre edilmiş lifli beton (SİFCON) ile ilgili farklı çalışmalar bulunmasına rağmen normal betonlara göre oldukça az olduğu görülmektedir. Dünyada özellikle de Avrupa'da konuyla ilgili yapılan çalışmalar ülkemize göre fazla yapılmakta ve gün geçtikçe artmaktadır. Geleneksel betonlara göre, üstün mekanik ve durabilite özellikleri, farklı bileşenleri ve üretim tekniğiyle öne çıkmaktadır. Bu haliyle SİFCON, günümüz için hala güncel bir çalışma konusu olarak ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada SİFCON' da genel olarak kullanılan iki ucu kancalı liften farklı olarak, farklı geometriye ve malzeme yapısına sahip liflerin, SİFCON' nun mekanik ve fiziksel özelliklerine etkisi incelenmiştir. Bu amaç için numuneler üzerinde basınç ve eğilme dayanımı, kırılma tokluğu, ultrases geçiş hızı, schimdt test çekici deneyleri yapılmıştır. Sonuç olarak, mekanik özellikler üzerinde çelik liflerin polipropilen liflere göre daha iyi olduğu, birim dayanım maliyet yönünden incelendiğinde ise dalgalı geometriye sahip çelik lifin daha ekonomik olduğu görülmüştür. Korozyon riskinin yüksek olduğu yerlerde ise daha düşük dayanıma sahip olmasına rağmen polipropilen liflerin kullanımını uygun olacağı sonucuna varılmıştır.
dc.description.abstract Although there are different studies about cement slurry infiltrated fiber concrete (SIFCON) it is observed rarely compared to regular concrete. There are more studies in Europe compared to Turkey and it is increasing day by day. It has superior mechanical and durability properties and stands out with the different components and production techniques. SIFCON emerges as an actual subject of study in its current form. In this study the affect of the different geometry and the material structure of the fibers (unlike the two ended hook fibers generally used in SIFCON) to the mechanical and physical properties of SIFCON are investigated. For this purpose samples are subjected to tests regarding pressure and flexibility, fracture toughness, ultrasonic pulse velocity, schmidt hardness scale. As a result the mechanical properties of steel fibers having the wavy geometry, had better results than polypropylene fibers when analyzed in terms of unit cost of strength, was found to be more economical. Despite the lower strength, the use of polypropylene fibers was found to be appropriate where there is a high risk of corrosion.
dc.format.extent XIII, 78 yaprak : şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject SİFCON
dc.subject Lif
dc.subject Dayanım
dc.subject Tokluk
dc.title Çelik ve polipropilen liflerin yalın ve konbinasyonlu olarak SİFCON’da kullanılması
dc.type TEZ
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı, Yapı Bilim Dalı
dc.contributor.author Canbay, Mehmet
dc.relation.publicationcategory masterThesis


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record