Açık Akademik Arşiv Sistemi

Fındık çotanağından sülfürik asitle hazırlanan aktif karbon üzerinde metilen mavisinin adsorpsiyonu

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Mustafa İmamoğlu
dc.date.accessioned 2021-03-19T07:50:19Z
dc.date.available 2021-03-19T07:50:19Z
dc.date.issued 2015
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/79841
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Bu çalışmada, fındık çotanağından sülfürik asitle hazırlanan aktif karbon üzerinde metilen mavisi (MM) adsorpsiyonu, pH, etkileşim süresi, başlangıç konsantrasyonu, doz miktarı ve sıcaklık dahil olmak üzere birçok faktörü içeren beç adsorpsiyon sistemi ile test edildi. MM adsorpsiyonu pH ≥ 7.0 olduğu değerlerde daha fazla meydana gelmektedir. Metilen mavisi adsorpsiyonu yükselen sıcaklıkla artış gösterdi. MM adsorpsiyonu 8 saatte dengeye ulaştı. MM adsorpsiyon kapasitesi 285,7 mg g-1 olarak bulundu. MM adsorpsiyon kinetiği pseudo ikinci derece kinetik model ile çok iyi bir şekilde tanımlandı. Termodinamik incelemeler, fındık çotanağından sülfürik asitle hazırlanan aktif karbon üzerindeki MM adsorpsiyonunun spontane ve endotermik olduğunu gösterdi. Sonuç olarak, fındık çotanağından sülfürik asit ile hazırlanan aktif karbondan sulu çözeltilerden metilen mavisinin giderilmesinde kullanışlı ve etkili bir adsoban olarak faydalanılabilir.
dc.description.abstract In this study, adsorption of methylene blue (MB) on dehydrated hazelnut husk carbon was tested in batch adsorption system by investigating of several factors including pH, contact time, initial concentration, mass dosage and temperature. MB adsorption was found to be favoured at pH values ≥ 7.0. The increases of temperature yielded an increase in MB adsorption. The MB adsorption was reached to equilibrium in 8 hours. The MB equilibrium data agreed well with Langmuir equation with maximum monolayer capacity of 285.7 mg g-1. MB adsorption kinetics was described well with the pseudo second order kinetic model. The thermodynamic investigations showed a spontaneity and endothermicity of MB adsorption onto dehydrated hazelnut husk carbon. Eventually, dehydrated hazelnut husk carbon could be utilized as an effective and useful adsorbent for the removal of MB from aqueous solutions.
dc.format.extent VIII, 27 yaprak : şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Adsorpsiyon
dc.subject Aktif karbon
dc.subject Tarımsal atık
dc.subject Fındık çotanağı
dc.subject Kinetik
dc.title Fındık çotanağından sülfürik asitle hazırlanan aktif karbon üzerinde metilen mavisinin adsorpsiyonu
dc.type TEZ
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Anabilim Dalı, Analitik Kimya Bilim Dalı
dc.contributor.author Şimşek, Gülşah
dc.relation.publicationcategory masterThesis


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record