dc.contributor.advisor |
Profesör Doktor Mustafa İmamoğlu |
|
dc.date.accessioned |
2021-03-19T07:50:19Z |
|
dc.date.available |
2021-03-19T07:50:19Z |
|
dc.date.issued |
2015 |
|
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/20.500.12619/79841 |
|
dc.description |
06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır. |
|
dc.description.abstract |
Bu çalışmada, fındık çotanağından sülfürik asitle hazırlanan aktif karbon üzerinde metilen mavisi (MM) adsorpsiyonu, pH, etkileşim süresi, başlangıç konsantrasyonu, doz miktarı ve sıcaklık dahil olmak üzere birçok faktörü içeren beç adsorpsiyon sistemi ile test edildi. MM adsorpsiyonu pH ≥ 7.0 olduğu değerlerde daha fazla meydana gelmektedir. Metilen mavisi adsorpsiyonu yükselen sıcaklıkla artış gösterdi. MM adsorpsiyonu 8 saatte dengeye ulaştı. MM adsorpsiyon kapasitesi 285,7 mg g-1 olarak bulundu. MM adsorpsiyon kinetiği pseudo ikinci derece kinetik model ile çok iyi bir şekilde tanımlandı. Termodinamik incelemeler, fındık çotanağından sülfürik asitle hazırlanan aktif karbon üzerindeki MM adsorpsiyonunun spontane ve endotermik olduğunu gösterdi. Sonuç olarak, fındık çotanağından sülfürik asit ile hazırlanan aktif karbondan sulu çözeltilerden metilen mavisinin giderilmesinde kullanışlı ve etkili bir adsoban olarak faydalanılabilir. |
|
dc.description.abstract |
In this study, adsorption of methylene blue (MB) on dehydrated hazelnut husk carbon was tested in batch adsorption system by investigating of several factors including pH, contact time, initial concentration, mass dosage and temperature. MB adsorption was found to be favoured at pH values ≥ 7.0. The increases of temperature yielded an increase in MB adsorption. The MB adsorption was reached to equilibrium in 8 hours. The MB equilibrium data agreed well with Langmuir equation with maximum monolayer capacity of 285.7 mg g-1. MB adsorption kinetics was described well with the pseudo second order kinetic model. The thermodynamic investigations showed a spontaneity and endothermicity of MB adsorption onto dehydrated hazelnut husk carbon. Eventually, dehydrated hazelnut husk carbon could be utilized as an effective and useful adsorbent for the removal of MB from aqueous solutions. |
|
dc.format.extent |
VIII, 27 yaprak : şekil, tablo ; 30 cm. |
|
dc.language |
Türkçe |
|
dc.language.iso |
tur |
|
dc.publisher |
Sakarya Üniversitesi |
|
dc.rights.uri |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
|
dc.rights.uri |
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ |
|
dc.subject |
Adsorpsiyon |
|
dc.subject |
Aktif karbon |
|
dc.subject |
Tarımsal atık |
|
dc.subject |
Fındık çotanağı |
|
dc.subject |
Kinetik |
|
dc.title |
Fındık çotanağından sülfürik asitle hazırlanan aktif karbon üzerinde metilen mavisinin adsorpsiyonu |
|
dc.type |
TEZ |
|
dc.contributor.department |
Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Anabilim Dalı, Analitik Kimya Bilim Dalı |
|
dc.contributor.author |
Şimşek, Gülşah |
|
dc.relation.publicationcategory |
masterThesis |
|