Açık Akademik Arşiv Sistemi

Ergonomik risk değerlendirme ve gri esaslı taguchi yöntemleri ile bir smed yaklaşımı önerisi ve uygulaması

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Semra Boran
dc.date.accessioned 2021-03-18T14:01:23Z
dc.date.available 2021-03-18T14:01:23Z
dc.date.issued 2016
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/79786
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Bu çalışmada, atölye içerisindeki duruşların tespit edilip en fazla duruş süresine neden olan kurulum işlemi üzerinde çalışma yaparak üretim verimliliğini ve çalışanların ergonomik olarak verimliliğini arttırarak daha etkin bir süre kısaltması amaçlanmaktadır. Yapılan çalışmada iki yenilik söz konusudur. İlk olarak Tekli Dakikalarda Kalıp Değişimi (SMED) yöntemine göre süre azaltma yapıldıktan sonra, ergonomik risk değerlendirme yöntemlerinden Sue Rodgers yöntemi esas alınarak yeni SMED yaklaşımı geliştirilmiştir. Kurulum proses bileşenlerinde sürenin kısaltılması için makine ile ilgili iyileştirmeler yapılırken ergonomik risk değerlendirmesi de yapılarak işin insan vücudundaki temel organlarda oluşturduğu risk değerlendirilmesi yapılacaktır. Risk, yorulma ve yaralanma ile ilgili olacaktır. Önerilen risk azaltma faaliyetleri ile yorulmanın azalması sağlanacak böylece hem işlem süresi uzamayacak hem de yaralanmalardan dolayı yavaşlama veya iş yapamama durumları ortadan kalkacağı için daha etkin süre iyileşmesi elde edilecektir. Riskin azaltılmasının beraberinde işin yapılış süresini de azaltacağı öngörülmektedir. Ancak bazı proses bileşenlerinde geleneksel SMED uygulamaları ile etkin bir iyileşme elde edilememesi söz konusu olabilmektedir. Bu gibi durumlarda bazı iyileştirme yöntemlerinden yararlanmak gerekir. Çalışmadaki ikinci yenilik ise iyileştirmenin gerçekleştirilemediği veya çok az iyileştirme beklenen bir proses bileşeninde süre ve ergonomik riski aynı anda azaltarak iyileşme elde etmek amacıyla deney tasarımı uygulamasıdır. İyileştirilmesi gereken süre ve risk gibi iki değer olduğundan bunun için çok yanıtlı Taguchi yöntemlerinden Gri esaslı Taguchi yöntemi kullanılmıştır. Bu çalışmada geleneksel SMED uygulaması ile süresi kısaltılamayan ve risk seviyesi yüksek olan ortak bir proses bileşeninde Gri esaslı Taguchi yöntemi ile daha etkin sonuç elde edilebileceği gösterilmektedir. Geliştirilen modelin uygulanması ile ilk durumda 196 dakika olan kurulum işlem süresi son durumda 73,5 dakikaya ulaşmış ve %62,5 değerinde bir iyileştirme elde edilmiştir.
dc.description.abstract In this study, the posture detected in the workshop to a maximum downtime caused by increasing the efficiency of production efficiency and ergonomically employees working on making the setup process is intended to more effectively shortening time. In this research, there are two innovations. The first single minutes exchange of dies (smed) time reduction is made according to the method, after the method of ergonomic risk assessment methods on the basis of the new smed approach was developed by Sue Rodgers. The shortening of the duration of steps in the installation process while making improvements to the machine for ergonomic risk assessment will be done to essential organs in the human body and the risk of work will be evaluated. Risk will be related to fatigue and injury. Being tired with the activities proposed risk mitigation will decrease, thus, will lengthen the processing time and also a slowdown because of injuries or inability to work will be obtained more effective situations will be eliminated because the time to heal. With the reduction of the risk it is envisaged that the work will reduce the time of construction. However, some improvement can be attained with an effective SMED process steps in traditional applications. In such cases, the method should take advantage of some improvement. The second innovation in the study could not be performed to improve the time and very little improvement to be expected by reducing ergonomic risk in the process components at the same time the application of experimental design in order to achieve the improvement. Improving takes time and risk, such as grey taguchi method for multiple answers, because this two is the value-based Taguchi method was used. This study shows, more effective results can be obtained with the traditional SMED applications with time can not be shortened and the high level of risk based on a common process step grey with Taguchi method. At the same time the high level of risk on employees with ergonomic risk level and component of the process to reduce the time available by appropriate factors to identify those factors experimental setup process step of forming the current setup time has been shown to be reduced. With the implementation of the developed model, in the first case,196 minutes the installation processing time reached 73,5 minutes and the final state is obtained an improvement value of 62,5%.
dc.format.extent IX, 78 yaprak : şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Yalın üretim
dc.subject Ergonomi
dc.subject Gri esaslı taguchi yöntemi
dc.subject Smed yaklaşımı önerisi
dc.title Ergonomik risk değerlendirme ve gri esaslı taguchi yöntemleri ile bir smed yaklaşımı önerisi ve uygulaması
dc.type TEZ
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı,
dc.contributor.author Ekincioğlu, Caner
dc.relation.publicationcategory masterThesis


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record