Açık Akademik Arşiv Sistemi

İstanbul-Atakent Bölgesi (batı kısımının) yer altı yapısının araştırılması ve modellenmesi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Ayhan Keskinsezer
dc.date.accessioned 2021-03-18T14:01:22Z
dc.date.available 2021-03-18T14:01:22Z
dc.date.issued 2016
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/79781
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Anahtar kelimeler: Sondaj kuyusu, yüzey dalgası analizi, MASW yöntemi, elektrik özdirenç, modelleme. Bu çalışmada, mühendislik yapıları öncesinde zemin özellikleri ve yer hareketleri nedeniyle doğabilecek olan problemlere karşı alınması gereken tedbirler amacıyla yer altı yapılarının modellenme çalışması gerçekleştirilmiştir. Kullanılan jeofizik yöntemler sondaj kuyularından elde edilen kesitlerle karşılaştırmış ve yer altı modellemesi sonuçlandırılmıştır. Jeofizik yöntemler ile şehir içinde dar veya geniş alanlarda daha az zaman ve maliyetle gerçeğe yakın çıkarımlar yapılmıştır. Bu amaçla İstanbul ili Küçükçekmece ilçesi Atakent bölgesinde bulunan çalışma sahasında öncelikle sahanın tamamını yansıtacak şekilde 10 adet sondaj kuyusu lokasyonu belirlenmiş ve sondaj çalışmaları yapılmıştır. Kuyulardan elde edilen malzeme bilgileri ve belirlenen doğrultularda oluşturulan litolojik kesitler Ceylan Formasyonu, Danişmen Formasyonu ve Çekmece Formasyonu üzerinde yapılan çalışmalarla elde edilmiştir. Akabinde tabakaların iletkenlik durumunun tespiti için elektrik özdirenç uygulaması yapılmıştır. Bu doğrultuda 2 adet elektrik özdirenç hattı uygulanmıştır. Son olarak 5 profilde ve her profilde 5 noktada toplam 25 nokta olmak üzere sismik kayıtlar elde edilmiştir. Elde edilen kayıtlara yüzey dalgası analizi yöntemi uygulanmış ve her noktaya ait bir boyutlu ters çözüm işleminden S dalga hızları tespit edilmiştir. Elde edilen çözümler birleştirilerek iki boyutlu kesitler haline getirilmiş ve çalışma sahasının S dalga hızları yorumlanmıştır. Tüm bu çalışmalar sonrasında uygulanan yöntemler karşılıklı olarak değerlendirilmiş ve uyum içinde oldukları görülmüştür. Bunun sonucunda yer altı modellemesi yapılmış ve mevcut çalışma sahasına ait detay bilgiler verilmiştir. Elde edilen sonuçlardan sahanın taban mühendislik kayası olarak tespit edilen seviyelerin üç boyutlu grafiği çizilmiştir. Bu seviyelerde yüzey topografyasında görülen ufak nitelikteki derelerin izleri grafikte işaretlenmiştir.  
dc.description.abstract Keywords: Drilling wells, surface wave analysis, MASW method, electrical resistivity, modelling. In this study, the ground prior engineering structures and ground motion properties to be taken against problems that may arise, so modeling studies are performed in order to measure the underground structures. Geophysical methods used in drilling wells compared with the resultant cross-section and groundwater modeling has been finalized. Geophysical methods within the city is narrow or broad tanks, less time and cost close to reality inferences are made. For this purpose, first identified the Kucukcekmece district of İstanbul province fieldwork primarily located in Atakent determined the location in the order of 10 boreholes to reflect the entire field and drilling operations have been completed. The material information obtained from wells in accordance and the determined lithological sections Ceylan Formation, Danismen Formation and Cekmece Formation are obtained. Subsequently, electrical resistivity study has been done to determine the conductivity of the layer state. In this regard 2 electrical resistivity were performed in accordance with the line. Finally, in my 5 series, each series of 5 seismic records were obtained for a total of 25 points. The obtained recording surface wave analysis methods are applied and the size of each dot inversion S-wave velocities are determined from the process. The resulting solutions combined two-dimensional sections and work sites of S-wave velocities are reviewed. The methods used in these studies are evaluated mutually and appeared to be in alignment. Consequently underground modeling has been made and detailed information of the current work area is provided. The results obtained from the field of engineering rock as a base, three-dimensional graph of the levels detected are plotted. Traces of the small stream quality levels seen in the surface topography chart are marked.
dc.format.extent XIV, 144 yaprak : şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Jeoloji
dc.subject Tektonizma
dc.subject Elektrik özdirenç yöntemi
dc.subject Sismik yöntem
dc.title İstanbul-Atakent Bölgesi (batı kısımının) yer altı yapısının araştırılması ve modellenmesi
dc.type TEZ
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Jeofizik Mühendisliği Anabilim Dalı,
dc.contributor.author Dağ, Ersin
dc.relation.publicationcategory masterThesis


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record