Açık Akademik Arşiv Sistemi

Silti zeminlerin konsolidasyon karakteristikleri

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Aşkın Özocak
dc.date.accessioned 2021-03-18T14:01:20Z
dc.date.available 2021-03-18T14:01:20Z
dc.date.issued 2016
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/79773
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Zemin tabakalarının sıkışma ve oturma miktarı, konsolidasyon deneylerinden elde edilen zemin sıkışma parametreleri ile belirlenir. Klasik ödometre deneyi, Terzaghi tarafından doygun killerin bir boyutlu konsolidasyonu için geliştirilmiş bir deneydir. Bu çalışmada siltli zeminlerin konsolidasyon karakteristikleri ödometre deneyleri yardımıyla incelenmiştir. Yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışmayla farklı kil oranlarına sahip siltli zeminlerin sıkışma parametreleri ve farklı yöntemlerle elde edilen ön konsolidasyon basıncı değerleri incelenmiştir. Bu amaçla, Adapazarı kentinden alınan siltli zemin numunesinin içerdiği kil ve kum boyutundaki daneler ayıklandıktan sonra içerisine belirli oranlarda kil numunesi ilavesi ile hazırlanan karışımlar saf su ilavesi ile bulamaç haline getirilmiş ve bu bulamaçlar konsolide ederek hazırlanan numuneler üzerinde konsolidasyon deneyleri gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada, laboratuvarda farklı silt ve kil oranlarına sahip 8 adet karışım hazırlanmıştır. Elde edilen bu numunelerin fiziksel özellikleri ölçülmüş, Casagrande yöntemi ve koni düşürme yöntemi ile kıvam limit değerleri, hidrometre ve pipet analizi gibi çöktürme deneyleri ile dane dağılım eğrileri elde edilmiştir. Hazırlanan 8 numune laboratuvarda bulamaçtan 100 kPa düşey gerilme altında konsolide edilerek yeniden oluşturulmuştur. Numuneler klasik ödometre aletinde konsolidasyon deneyine tabi tutulmuşlardır. Elde edilen konsolidasyon eğrileri kullanılarak literatürde bulunan 6 farklı yönteme göre numunelerin ön konsolidasyon basıncı değerleri belirlenmiştir. Ayrıca deneylerden elde edilen veriler kullanılarak her numunenin sıkışma katsayısı, konsolidasyon katsayısı, sıkışma indisi, yeniden yükleme indisi hesaplanmış ve elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır. Anahtar kelimeler: Silt, kil oranı, konsolidasyon, ödometre, ön konsolidasyon basıncı, konsolidasyon katsayısı, sıkışma katsayısı, sıkışma indisi, yeniden yükleme indisi.
dc.description.abstract The amount of settlement of soil layers is determined by the compression parameters obtained from the consolidation experiments. Standard oedometer test is an experiment developed by Terzaghi for one dimensional consolidation of saturated clays. In this study, consolidation characteristics of silty soils have been investigated by means of oedometer experiments. In this study, compression parameters of silty soils with different clay ratios and preconsolidation values obtained by using different methods have been investigated. For this purpose, consolidation experiments have been carried out on the specimens prepared by adding clay at a certain ratio to the the silt sized grain samples extracted from the silty soil obtained from Adapazarı city. In this study, 8 mixtures with different silt and clay ratios have been prepared in the laboratory. The physical properties of these samples have been determined from the consistency limit values and grain distribution curves obtained using the Casagrande and cone penetration method and sedimentation experiments such as hydrometer and pipette analysis respectively. These samples were consolidated under 100 kPa stress which are then subjected to consolidation tests using the classic oedometer instrument. The pre-consolidation pressure values have been determined based on the obtained consolidation curves by employing 6 different methods. In addition to this, using the data obtained from the experiments, compression coefficient, consolidation coefficient, compression index and reloading index of each sample are calculated and the results obtained have been compared. Keywords: Silt, clay ratio, consolidation, odometer, pre-consolidation pressure, coefficient of consolidation, settlement coefficient, compression index, reloading index.
dc.format.extent XIII, 101 yaprak : şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Zeminlerin sıkışması
dc.subject Sıkışma ve konsolidasyonu
dc.subject Terzaghı bir boyutlu sıkışma
dc.subject Siltli zeminlerin konsolidasyonu
dc.title Silti zeminlerin konsolidasyon karakteristikleri
dc.type TEZ
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı, Geoteknik Bilim Dalı
dc.contributor.author Altundağ, Yadigar
dc.relation.publicationcategory masterThesis


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record