Açık Akademik Arşiv Sistemi

Veritabanlarında tarihsel işlem denetimi ve bunun modellenmesine yönelik yeni bir yaklaşım

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Hayrettin Evirgen
dc.date.accessioned 2021-03-18T14:01:19Z
dc.date.available 2021-03-18T14:01:19Z
dc.date.issued 2016
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/79765
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Veritabanlarında depolanan verilerdeki değişimin denetlenmesi ve kayıt altına alınması önem arz etmektedir. Veri değişimlerinin nesneye dayalı ilişkisel veri tabanlarındaki veri bütünlüğünü bozmadan versiyonlu olarak değişiminin gözlemlenebilmesi ayrı önem arz eden bir husustur. Bu işlemlerin kayıt altına alınması sırasında sistem kaynaklarını fazla meşgul etmesi ve bilgilerin denetim amacıyla tutulurken gerekli olan yüksek depolama kapasitesi ihtiyacı bu yapıların başlıca problemleridir. Bu mekanizmanın oluşturulması için genellikle belli platformlara bağımlı olan spesifik çözümler bulunmaktadır. Nesneye dayalı veritabanlarında genel olarak kullanılacak bir yapıya ihtiyaç olduğu gözlemlenmektedir. Bu çalışmada nesne tabanlı veritabanlarındaki veri değişimlerinde denetim mekanizmalarına bu bakış açısıyla değinilmiş, günümüzde bu işi yapan alternatif sistemler hakkında bilgi verilmiş, sonrasında veritabanındaki veri denetimleri için önerdiğimiz uygulama katmanında, veri denetimini yapan ve platform bağımsız olarak kolaylıkla java mimarisi kullanan tüm sistemlerde veritabanı yapısı bağımsız çalışabilen ve verilerin belli bir zamanda ki durumunu gözlemlemeyi sağlayan, ileriye dönükte veri değişimlerinin otomatik yapılabileceği yeni yaklaşım dan bahsedilmiştir.
dc.description.abstract Monitoring of changes at databases and keeping records are important. Withdrawal without compromising data integrity in a relational database for data exchange is also an important consideration During the recording of these transactions to the more busy system resources, return the data associated with a particular version of history, maintain data integrity, high storage capacity requirements while keeping the necessary information in order to control are the main problems of these structures. There is often dependent on the particular platform specific solutions for the creation of this mechanism. All infrastructure is observed that the need for a structure to be used in general. In this document, mentioned at in this perspective change control mechanisms of object-oriented databases, provided information about alternative systems makes this job today. Then which proposed for data audit at databeses and it works at application frame and its in undepended from platforms, after has mentioned from new approach which can data in the database at the application layer, data controls to the recommended control easily as java architecture and platform independent uses in all systems can operate independently of the database structure and a particular time, integrity of data are returned intact, which enables automatic data exchange can be done with the time forward .
dc.format.extent XI, 61 yaprak : şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Veritabanları - Veritabanları ve mimarı tasarım
dc.title Veritabanlarında tarihsel işlem denetimi ve bunun modellenmesine yönelik yeni bir yaklaşım
dc.type TEZ
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bilgisayar ve Bilişim Mühendisliği Anabilim Dalı, Bilişim Teknolojileri Bilim Dalı
dc.contributor.author Dokuzer, İbrahim
dc.relation.publicationcategory masterThesis


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record