Açık Akademik Arşiv Sistemi

Büyük Menderes grabeni içerisinde bulunan Aydın-Nazilli Bölgesi sığ kabuk yapısının jeofizik yöntemlerle araştırılması

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doktor Öğretim Üyesi Ayhan Keskinsezer
dc.date.accessioned 2021-03-16T08:34:04Z
dc.date.available 2021-03-16T08:34:04Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.citation Akcan, Demet. (2019). Büyük Menderes grabeni içerisinde bulunan Aydın-Nazilli Bölgesi sığ kabuk yapısının jeofizik yöntemlerle araştırılması. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/79679
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Büyük Menderes Grabeni ve çevresi içerisinde birçok fay sistemlerini barındıran, karmaşık tektonik yapıya sahip olan bir bölgedir. Bölgedeki faylar çeşitli yönlerde gerilme ve sıkışmalara sebebiyet vermekte olup ortamda deformasyon da söz konusudur. Ortamdaki fayların çeşitliliği karmaşıklığı artırmaktadır. Bölgedeki fayların aktiviteleri deprem sıklığı ve büyüklükleri ile yakından ilgilidir. Bu fayların üzerleri yer yer sedimanter tabakalarla örtülmüştür. Bu bölgede yer alan fayların çok detaylı bir şekilde ortaya çıkartılması gerekmektedir. Bu çalışmada, bölgedeki sığ kabuk yapısının ortaya çıkartılması ile ilgili olarak jeofizik yöntemlerden sismik ve gravite yöntemleri seçilmiştir. Adı geçen yöntemler sığ yer kabuğunun araştırılması için en uygun yöntemler olup bölgedeki faylar ve tektonizma hakkında da önemli bilgiler verecektir. Bu bölgeyi en iyi temsil edecek şekilde sismik yansıma kesitlerinin yorumu yapılarak gravite verileri ile korelasyonu neticesinde bölgenin jeolojik ve tektonik modeli elde edilecektir.
dc.description.abstract It is a region with a complex tectonic structure which contains many fault systems in Büyük Menderes Graben and its surroundings. Faults in the region cause stretching and compression in various directions and there is deformation in the environment. The variety of faults in the environment increases the complexity. The activities of the faults in the region are closely related to the frequency and magnitude of the earthquakes. These faults are covered with sedimentary layers. The faults in this region must be revealed in a very detailed way. In this study, seismic and gravity methods were chosen from geophysical methods to reveal the shallow shell structure in the region. The aforementioned methods are the most suitable methods for the investigation of shallow crustal and provide important information about the faults and tectonics in the region. Geological and tectonic model of the region will be obtained as a result of the correlation of the seismic reflection sections and the correlation with the gravity data.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Büyük Menderes Grabeni
dc.subject Euler Dekonvolüsyon
dc.subject Analitik Sinyal
dc.subject Sismik Yansıma,
dc.title Büyük Menderes grabeni içerisinde bulunan Aydın-Nazilli Bölgesi sığ kabuk yapısının jeofizik yöntemlerle araştırılması
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Jeofizik Mühendisliği Anabilim Dalı,
dc.contributor.author Akcan, Demet
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record