Açık Akademik Arşiv Sistemi

Haritalar üzerinde coğrafi bilgi sistemi portalı

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Cemil Öz
dc.date.accessioned 2021-03-16T08:33:59Z
dc.date.available 2021-03-16T08:33:59Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.citation Öztürk, Can Alper. (2019). Haritalar üzerinde coğrafi bilgi sistemi portalı. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/79669
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Coğrafi Bilgi Sistemleri günümüzde her alanda karşımıza çıkmaktadır. Kullanıcıya problemlerini veya verilerini görselleştirme ve farklı açılardan bakma imkanı tanıdığı için de önemli bir araçtır. Fakat coğrafi bilgi sistemleri içeren projeleri oluşturabilmek için birçok açık/ticari yazılım, meslek dalı, insan kaynağı ve de fiziksel sunuculara ihtiyaç duyulabilmektedir. Günümüzde kullanılan yöntemler bu projelerin uzun sürede tamamlanmasına ve maliyetli olmasına sebebiyet verebilmektedir. Farklı dallarda uzman personellerin bulunamaması da coğrafi bilgi sistemleri için yine problem teşkil edebilmektedir. Tüm bu problem ve riskleri azaltabilmek için yerel yönetimlerde coğrafi veri tabanı, yazılım, harita sunucusu, veri toplama ve analizini içeren açık kaynak ve katmanlı bir yazılım mimari önerisi sunulmuştur. Yerel yönetimlerin bilmek, uygulamak ve kullanmak zorunda olduğu OGC, Inspire, TUCBS gibi standartlar bu yazılım mimari önerisi ile daha anlaşılır ve uygulanabilir hale getirilmeye çalışılmıştır. Yerel yönetimlerin bu standartlardan mümkün olduğunca soyutlanarak CBS veri modellerini oluşturmaya odaklanabilmeleri hedeflenmiştir. Günümüz yazılım sistemlerinin kalitesini belirleyen birçok faktör bulunmaktadır. Bunlardan güvenlik ve temiz kod yazma kavramı çok önemli görülen faktörlerden ikisidir. Çalışmamızda, bu iki faktör için dünyada en çok kabul gören ve evrensel yazılım mimari, standart ve yöntemlerden faydalanılmaya çalışılmıştır.
dc.description.abstract Geographical Information Systems nowadays appear in all areas. It is also an important tool because it allows the user to visualize Gis problems or data from different angles. However, many open/commercial software, occupational branches, human resources and physical servers may be needed to create projects involving geographic information systems. The methods used today can cause these projects to be completed in a long time and costly. The lack of expert personnel in different branches may be a problem for geographical information systems. The methods used today can cause these projects to be completed in a long time and costly. The lack of expert personnel in different branches may be a problem for geographical information systems. In order to reduce all these problems and risks, an open-source and layered software proposal including geographic data base, software, map server, data collection and analysis was presented in local governments. Standards such as OGC, Inspire, TUCBS which local governments have to know, apply and use have been tried to be made more understandable and applicable with this software architectural proposal. It is aimed that local governments can focus on creating GIS data models from these standards as much as possible. There are many factors that determine the quality of today's software systems. The concept of security and clean code writing are two of the most important factors. In our study, the most accepted and universal software architecture, standards and methods are tried to be used for these two factors.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject CBS
dc.subject yerel yönetimler
dc.subject yazılım mimarisi
dc.subject OGC,
dc.title Haritalar üzerinde coğrafi bilgi sistemi portalı
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bilgisayar ve Bilişim Mühendisliği Anabilim Dalı,
dc.contributor.author Öztürk, Can Alper
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record