Açık Akademik Arşiv Sistemi

Dokümhanelerde oluşan atık döküm kumunun geri kullanım yöntemlerinin incelenmesi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doktor Öğretim Üyesi Gülgün Dede, Doktor Öğretim Üyesi Ayşe Bengü Sünbül
dc.date.accessioned 2021-03-16T08:33:51Z
dc.date.available 2021-03-16T08:33:51Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.citation Gedikli, Miraç. (2019). Dokümhanelerde oluşan atık döküm kumunun geri kullanım yöntemlerinin incelenmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/79649
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Döküm kumu başta otomotiv sektörü, demir-çelik sanayisi, alaşım üretimi ve metalürji endüstrisi olmak üzere diğer birçok endüstri alanında büyük miktarlarda kullanılmakta olup döküm işleminden sonra oluşan kum, atık malzeme olarak kabul edilmektedir. Gün geçtikçe artan oranlarda oluşan döküm kumları atık yığınlarını oluşturmakta ya da depo alanlarının büyük kısmını işgal etmekte aynı zamanda döküm endüstrisine de ek bir maliyet oluşturmaktadır. Günümüzde endüstrinin büyümesi ve gelişmesiyle ortaya çıkan atık kumunun, doğada yaratmış olduğu tehdit de her geçen gün artmakta ve bundan dolayı da atık döküm kumlarının kullanımı için uygun bir alan ve yöntem aranmaktadır. Bu çalışmada, iki farklı dökümhaneden temin edilen atık döküm kumlarına belirli oranlarda Karaman Evsel Nitelikli Atıksu Arıtma Tesisi'nden temin edilen arıtma çamuru katılarak, katı atık depolama sahası örtü tabakası olarak kullanılabilirlikleri incelenmiş ve zemin mekaniği testleri ile desteklenmiştir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda günümüzün büyük sorunu haline gelmiş olan döküm kumları ve arıtma çamurları için bir geri kullanım metodu risk potansiyelleri ile birlikte, herhangi bir çevresel risk oluşturup oluşturmadığı değerlendirilmiştir. Anahtar kelimeler: Atık döküm kumu, geri kullanım, arıtma çamuru.
dc.description.abstract Foundry sand is mainly used in large quantities in many industries, especially in the automotive industry, iron and steel industry, alloying and metallurgical industries. The waste foundry sand formed after casting is considered to be a waste material. Waste foundry sands, which have been growing at an ever increasing rate, are creating waste stacks or occupying a large part of the storage areas and are also an additional cost to the foundry industry. Today, the threat created by the growth and development of the industry, the threat posed by nature is increasing day by day, and therefore a suitable area and method for the use of waste sands are sought. In this study, by adding the sewage sludge obtained from Karaman Municipal Treatment Plant in certain ratios to the waste foundry sand sourced from two different foundries. In the light of the results obtained, it has been evaluated whether there is any environmental risk along with the risk potentials of a recovery method for waste foundry sands and sewage sludge's which have become the major problem of today. Keywords: Waste foundry sand, reuse, sewage sludge.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Atık döküm kumu
dc.subject arıtma çamuru
dc.subject geri kullanım,
dc.title Dokümhanelerde oluşan atık döküm kumunun geri kullanım yöntemlerinin incelenmesi
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı,
dc.contributor.author Gedikli, Miraç
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record