Açık Akademik Arşiv Sistemi

Silindirle sıkıştırılmış beton baraj örneği İhsaniye Barajı ve enjeksiyon uygulamaları

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Sedat Sert
dc.date.accessioned 2021-03-16T08:33:33Z
dc.date.available 2021-03-16T08:33:33Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.citation Güman, İskender. (2019). Silindirle sıkıştırılmış beton baraj örneği İhsaniye Barajı ve enjeksiyon uygulamaları. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/79600
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract SSB üretiminde klasik beton santrallerinin kullanıldığı ancak SSB' nin konvansiyonel betondan farklı olarak, üretilen betonun sıfır slump değerine sahip olması, düşük dozajda çimento olması ve uçucu kül, tras, cürüf gibi katkı maddeleri içermesi, toprak işlerinde kullanılan kamyonlar ile taşınması, dozer ile 30 cm tabakalar halinde serilmesi ve silindir ile sıkıştıralarak imalatın tamamlanmasını kapsamaktadır. SSB barajlar düşük su içeriği ile birim ağırlığı daha yüksek beton olması nedeniyle, baraj gövde hacmi kaya ve toprak dolgu barajlara göre daha düşük hacimde projelendirilmektedir. SSB içinde çimento içeriğinin az olması sebebi ile ekonomik ve hızlı serme sıkıştırma yöntemi nedeniyle ise imalat süresi'de kısalmaktadır. Bu tip barajlarda dikkate edilecek en önemli etken barajın oturacağı anakayanın tamamında taşıma gücü değerlerinin yeterli olması ve farklı oturmaya neden olabilecek zeminin olmamasıdır. Düşük taşıma gücü olan zemin formasyonu var ise konsolidasyon enjeksiyonu yapılarak anakayanın güçlendirilmesi gerekir. Bu çalışma, Karamürsel İhsaniye Barajı planlama aşamasında ve kesin proje aşamasında açılan sondaj kuyularından alınan karotların tek eksenli basınç altında dayanımlarının ölçülmesi, sondaj kuyularında Basınçlı Su Testi ile anakayanın geçirimsizliklerinin değerlendirilerek, baraj gövde içerisinde bulunan enjeksiyon galerilerinden yapılacak enjeksiyon alışlarının tespit edilmesi ve baraj yapıları inşaat öncesi araştırılması gereken konuları kapsamaktadır.
dc.description.abstract Unlike conventional concrete, where RCC is used in the production of conventional concrete batching plants, the concrete produced has zero slump value, has low dosage of cement and contains additives such as fly ash, trass and slag, transported by trucks used in earthworks, and transported by trucks 30 cm. laying in layers and compacting by roller. Since SSB dams are concrete with higher water content and unit weight, dam body volume is projected at a lower volume than rock and earth fill dams. Due to the low cement content in the RCC, the production time is shortened due to the economical and rapid paving compaction method. The most important factor to be considered in such dams is that the carrying capacity values ​​of the dam will be sufficient in the entire bedrock and there will be no ground that may cause different settlements. If there is a formation with low bearing capacity, the bedrock should be strengthened by consolidation injection. This study was carried out to determine the strength of the cores taken from drilling wells drilled during the planning phase of Karamürsel İhsaniye Dam under the uniaxial pressure. issues that need to be investigated.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Silindirle sıkıştırılmış beton
dc.subject Sondaj
dc.subject Enjeksiyon.
dc.subject İhsaniye Barajı,
dc.title Silindirle sıkıştırılmış beton baraj örneği İhsaniye Barajı ve enjeksiyon uygulamaları
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı, Geoteknik Bilim Dalı
dc.contributor.author Güman, İskender
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record