Açık Akademik Arşiv Sistemi

Tekstil endüstri kaynaklı emisyonların iklim değişiklikleri üzerine etkileri

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Mahnaz Gümrükçüoğlu Yiğit
dc.date.accessioned 2021-03-16T08:33:19Z
dc.date.available 2021-03-16T08:33:19Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.citation Bak, Özgür. (2019). Tekstil endüstri kaynaklı emisyonların iklim değişiklikleri üzerine etkileri. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/79554
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Karbon salınımına bağlı olarak oluşan çevre kirliliğinin yarattığı olumsuz etkiler her geçen gün daha önemli hale gelmekte ve dünyada bu konuda yapılan çalışmalar hızla artmaktadır. Ülkemizde en önemli üretim alanlarından biri olan tekstil sektörü de çok çeşitli çevresel etkilere sebep olabilmektedir. Tekstil sektörü üzerine yapılan bu çalışmada Marmara bölgesinde denim pantolon üreten bir tekstil fabrikası çalışma alanı olarak belirlenmiştir. Bu tezin amacı yıllık ortalama 4.850.000 adet denim pantolon üreten endüstriyel bir tekstil firmasının muhtemel karbon ayak izinin belirlenmesidir. Çalışmada üretim proses aşamalarının ayrı ayrı yarattığı kirlilik yükü yaşam döngüsü analizi ile değerlendirilmiş ve karbon ayak izi hesabı yapılmıştır. Hesaplamada gereken tüm veriler ilgili tekstil fabrikasından alınırken, emisyon faktörleri ise Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli (İPCC), Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRİ) ve Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi (WBCSD) gibi çeşitli uluslararası organizasyonlar tarafından geliştirilmiş, ISO 14064-1 gibi Sera Gazı Protokolü standardına göre alınmıştır. Çalışma sonucunda toplam karbon ayak izi miktarı yaklaşık 32.782 ton CO2e olarak tahmin edilmiştir. Yanma kaynaklı karbon emisyonu % 62,78 ile en yüksek karbon ayak izi oranını oluşturmaktadır. Bu nedenle kapsam 1 emisyonlarının bu sektör için en büyük miktarı oluşturduğu belirlenmiştir. Satın alınan elektriğe bağlı kapsam 2 emisyonları % 28,90 ile ikinci sırada yer alırken, kapsam 3 emisyonları % 8,32 ile etki olarak son sırada yer almıştır. Toplam karbon emisyonunun önemli bir kısmını oluşturan kömür kullanımı yerine, doğal gaz ve alternatif enerji kaynaklarından olan güneş enerjisinin kullanımının, karbon ayak izinin azaltımı noktasındaki önemi üzerinde durulmuş ve bununla alakalı maliyet hesaplarına yer verilmiştir.
dc.description.abstract The negative effects of environmental pollution caused by carbon emissions are becoming more and more important and the studies on this subject are increasing rapidly in the world. Textile sector, which is one of the most important production areas in our country, can also cause a wide variety of environmental effects. In this study on textile sector, a textile factory producing denim trousers in Marmara region has been identified as the working area. The aim of this thesis is to determine the possible carbon footprint of an industrial textile company that produces about 4.850.000 denim trousers annually. In this study, the pollution load created by the production process phases separately was evaluated by life cycle analysis and carbon footprint calculation was made.All data required in the calculation are obtained from the relevant textile factory, while emission factors are choosen according to the Greenhouse Gas Protocol standard, such as ISO 14064-1 developed by various international organizations such as Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), World Resources Institute (WRI) and World Business Council For Sustainable Development (WBCSD). As a result of the study, the total carbon footprint amount was estimated to be 32.782 tons CO2e. Combustion-related carbon emissions represent the highest carbon footprint with 62,78%. Therefore, it has been determined that scope 1 emissions constitute the largest amount for this sector. Scope 2 emissions related to purchased electricity ranked second with 28,90%, while scope 3 emissions ranked last with an impact of 8,32% Instead of using coal, which constitutes an important part of the total carbon emission, the importance of using natural gas and solar energy which is an alternative energy source is emphasised and related cost calculations have been included.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Karbon Ayak izi
dc.subject Tekstik Endüstrisi
dc.subject Karbon eşdeğer.
dc.subject İklim değişikliği,
dc.title Tekstil endüstri kaynaklı emisyonların iklim değişiklikleri üzerine etkileri
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı,
dc.contributor.author Bak, Özgür
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record