Açık Akademik Arşiv Sistemi

Mısır nişastası - akrilik asit hidrojelinin sentezi ve özelliklerinin incelenmesi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Mustafa Zengin
dc.date.accessioned 2021-03-16T08:33:08Z
dc.date.available 2021-03-16T08:33:08Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.citation Karabulut, Zekeriya. (2019). Mısır nişastası - akrilik asit hidrojelinin sentezi ve özelliklerinin incelenmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/79521
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Su kaynaklarının giderek azaldığı dünyada, suyu emen ve depolayan malzemelerin geliştirilmesi önem taşımaktadır. Bu ihtiyaç özellikle tarımda ve gıdada ortaya çıkmaktadır. Son zamanlarda sentetik hidrojellerin çevrede oluşturduğu atık nedeniyle, doğada biyobozunur, biyouyumlu hidrojellerin sentezi araştırılmaktadır. Bu çalışmada, mısır nişastanın fizikokimyasal özelliği değiştirerek, mısır nişastasından SAP (Süper absorban polimer) hidrojellerinin elde edilmesi amaçlandı. Başlatıcı olarak potasyum persülfat ve çapraz bağlayıcı kullanılmadan mısır nişastası zincirine akrilik asidin graft kopolimerizasyonu ile biyolojik olarak parçalanabilir süperabsorban polimerler (SAP) sentezlendi. Hidrojeller akrilik asit/nişasta (A/N) oranları 0,25-0,50-0,75-1,00-1,50 olacak şekilde sentezlenmiştir. Hidrojellerin artan akrilik asit oranlarına bağlı olarak su absorbsiyon kapasitesi gravimetrik olarak belirlenmiştir. Aynı zamanda elde edilen hidrojellerin kimyasal yapısı Fourier Dönüşümlü Kızılötesi Spektroskopisi (FTIR) ile ve morfolojik özellikleri Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) ile karakterize edildi. Hidrojellerin su absorbsiyon kapasitesi en düşük oranda 11,36 g su /g numune ve en yüksek oranda 354,42 g su /g numune olarak bulunmuştur. Hidrojel bileşimindeki akrilik asit oranı arttıkça su absorbsiyon kapasitesinin arttığı görülmüştür. FTIR spektrumları ve SEM görüntülerine göre, mısır nişastası üzerine akrilik asitin başarıyla aşılandığı görüldü. Sonuç olarak mısır nişastası ve akrilik asit kullanılarak Nişasta-g-PAA süper absorban polimerleri sentezlenmiş ve tarım, gıda gibi uygulamaları açısından kullanılabileceği düşünülmektedir.
dc.description.abstract In the world, water resources are gradually decreasing, it is important to develop materials that absorb and store water. This need arises especially in agriculture and food. Recently, the synthesis of biodegradable, biocompatible hydrogels have been investigated in nature due to the waste generated by synthetic hydrogels in the environment. In this study, it was aimed to obtain SAP (Super Absorbent Polymer) hydrogels from corn starch by changing the physicochemical properties of corn starch. Potassium persulfate as the initiator by graft copolymerization of acrylic acid and corn starch chains without crosslinking the biodegradable superabsorbent polymers (SAP) were synthesized. The hydrogels were synthesized with acrylic acid / starch (A / N) ratios of 0,25-0,50-0,75-1,00-1,50. The water absorbtion capacity of the hydrogels due to the increased acrylic acid ratios was determined gravimetrically. At the same time, the chemical structure of the obtained hydrogels was characterized by Fourier Transformed Infrared Spectroscopy (FTIR) and their morphological features were characterized by Scanning Electron Microscopy (SEM). The water absorption capacity of hydrogels was found to be 11.36 g water / g sample and the highest rate was 354.42 g water / g sample. As the ratio of acrylic acid in hydrogel composition increased, water absorption capacity increased. According to FTIR spectra and SEM images, acrylic acid was successfully inoculated on corn starch. As a result, Starch-g-PAA superabsorbent polymers using corn starch and acrylic acid are synthesized and thought to be used in applications such as agriculture, food.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Hidrojel
dc.subject akrilik asit
dc.subject potasyum persulfat
dc.subject nişasta graft polimerizasyon,
dc.title Mısır nişastası - akrilik asit hidrojelinin sentezi ve özelliklerinin incelenmesi
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Anabilim Dalı, Organik Kimya Bilim Dalı
dc.contributor.author Karabulut, Zekeriya
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record