Açık Akademik Arşiv Sistemi

Kitosan kaplı zeolit ile sulu çözeltilerden boyar madde giderimi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Esra Altıntığ
dc.date.accessioned 2021-03-16T08:07:59Z
dc.date.available 2021-03-16T08:07:59Z
dc.date.issued 2018
dc.identifier.citation Kabadayı, Onur. (2018). Kitosan kaplı zeolit ile sulu çözeltilerden boyar madde giderimi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/79377
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Bu çalışmada, kitosan kaplı klinoptilolit (KKK) ile üzerine sulu çözeltiden katyonik bir boyar madde olan metil violet (MV) adsorpsiyonunun şartları incelenmiştir. Adsorpsiyonun başlangıç pH' ı (2-9), başlangıç boyar madde konsantrasyonu (25-125 mg/L), adsorbent miktarı (0,05-1,00 g/100mL), sıcaklık (298-318K) ve temas süresi (5-120 dk) gibi farklı parametrelerin etkisi incelenmiştir. KKK' in Metil violet adsorpsiyonu sıcaklık, madde miktarı, süre, konsantrasyon ve pH etkisi gibi parametrelere bağlı olarak adsorpsiyonun izotermleri, kinetiği ve termodinamiği incelenmiştir. Çalkalama yöntemi ile yapılan çalışmalarda MV çözeltilerinin başlangıç ve çözeltide kalan konsantrasyonları Ultraviole (UV-Visible) cihazı kullanılarak ölçülmüştür. UV sonuçlarından elde edilen veriler sonucunda adsorpsiyon kapasitelerine ve adsorpsiyon hız sabitlerine ulaşılmıştır. Çalışmalar boyunca KKK'nin farklı pH değerlerinde ve sıcaklıklarda farklı davranışlar gösterdiği görülmüştür. Elde edilen ürünler FTIR (Fourier dönüşümlü kızılötesi) spektroskopisi ve SEM (Taramalı elektron mikroskobu) ile incelenerek yapısal değişimler ve yüzey alanı gibi fiziksel ve kimyasal bilgiler elde edilmiştir. Bunlara ek olarak, adsorbanın tekrar kullanılabilme özelliği desorpsiyon çalışmaları ile araştırılmıştır. Elde edilen analiz sonuçları eşliğinde pH 6'da 298K oda sıcaklığında ve artan KKK doz miktarı ile metil violetin adsorpsiyonunun arttığı gözlemlenmiştir. Yüzey alanı, gözenek boyutları ve adsorpsiyon kapasitesi gibi avantajları göz önüne alındığında adsorpsiyon için KKK'in sulu çözeltilerden metil violet boya gideriminde uygun, kullanışlı ve alternatif bir adsorban olduğu söylenebilir.
dc.description.abstract In this study the conditions of methyl violet (MV) adsorption that is a cationic dyestuff from aqueous solution over the chitosan covered clinoptilolite (KKK). Methyl Violet adsorption of KKK such as initial pH (2-9) of adsorption, initial dyestuff concentration (25-125 mg/L), adsorbent amount (0,05-1,00 g/100mL), temperature (298-318K) and contact time (5-120 min) was examined in connection with the different parameters such as temperature, substance amount, time, concentration and pH effect with isotherms, kinetic and thermodynamics of the adsorption. Initial concentrations and concentrations remained in the solution of MV solutions was measured with Ultraviolet (UV-Visible) device during the studies that were conducted with shake method. As the result of the date obtained by the UV results, adsorption capacities and adsorption speed constants were reached. It was seen that KKK demonstrated different behavior at different pH values and temperatures. Physical and chemical data such as structural changes and surface area were obtained by examining the obtained products with FTIR (Fourier transform infrared spectroscopy) Spectroscopy and SEM (Scanning Electron Microscopy). In addition, reuse characteristic of adsorbent was researched with desorption studies. As the result of the obtained analysis results, it was observed that adsorption of methyl violet was increased with increasing KKK dose amount at 298K ambient temperature and at the time of pH 6. It is possible to say that KKK is a suitable, practical and alternative adsorbent for the removal of methyl blue from the aqueous solutions when the surface area, pore dimensions and adsorption capacity is considered.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Klinoptilolit
dc.subject Boya
dc.subject Adsorpsiyon
dc.subject Kitosan,
dc.title Kitosan kaplı zeolit ile sulu çözeltilerden boyar madde giderimi
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Anabilim Dalı, Anorganik Kimya Bilim Dalı
dc.contributor.author Kabadayı, Onur
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record