Açık Akademik Arşiv Sistemi

Arıtma çamuru indikatör mikroorganizmalarının mera toprağındaki gideriminin araştırılması

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Gülgün Dede
dc.date.accessioned 2021-03-16T08:07:53Z
dc.date.available 2021-03-16T08:07:53Z
dc.date.issued 2018
dc.identifier.citation Rasekh, Pamir. (2018). Arıtma çamuru indikatör mikroorganizmalarının mera toprağındaki gideriminin araştırılması. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/79355
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Bu tezde, evsel nitelikli arıtma çamurlarının nihai bertaraf olarak mera ıslahında değerlendirilmesi hedeflenerek mikrobiyal açıdan risk değerlendirmesi kış aylarında gerçekleştirilmiş, fekal orjinli bakteri popülasyonunun zamana bağlı değişimi incelenmiştir. Bu bağlamda ot veriminin azaldığı kış ayları başında (Aralık) 6 aylık bir periyotta (Aralık-Ocak-Şubat-Mart-Nisan-Mayıs) mera toprağındaki mevcut mikroorganizmaların, çamur bünyesindeki fekal orjinli mikroorganizmalar ile rekabete girerek onları giderim mekanizmaları incelenmiştir. Daha sonrasında bahar aylarında yağışların başlamasıyla arıtma çamuru bünyesindeki organik maddenin parçalanması gerçekleşmiş ve düşük salınım özelliği sayesinde de verimde süreklilik sağlanmıştır. Bu sayede uygulanan arıtma çamurunun herhangi bir çevresel risk oluşturup oluşturmadığı saptanmış, arıtma çamurlarının güvenli bir şekilde bertaraflarının sağlanmasına ilaveten ticari gübrelere olan ihtiyaç azalmış, atık olarak nitelenen çamurlara ekolojik bertaraf yöntemi bulunmuştur.
dc.description.abstract In this thesis will also examine the time-dependent variation of fecal-originated bacterial populations, which will be carried out during the winter months in microbial risk assessment, aimed at assessing biosolids as final disposal at pasture improvement. In this context, the current microorganisms in pasture land will be examined at the beginning of winter month (December) during 6 months period (December-January-February-March-April-May). Later in spring, the precipitation will start to break down the organic matter in the treatment mud and the continuous release will be ensured thanks to the low release properties. In this regard, there will be a method of ecological disposal of the biosolids which are defined as waste, in order to determine whether the biosolids applied to the treatment sludge creates any environmental risks, to safely dispose of the biosolids in addition to reducing the need for commercial fertilizer.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Arıtma çamuru
dc.subject Mera.
dc.subject Fekal mikroorganizma,
dc.title Arıtma çamuru indikatör mikroorganizmalarının mera toprağındaki gideriminin araştırılması
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı,
dc.contributor.author Rasekh, Pamir
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record