Bu çalışmada Sapanca gölü ve derelerinden 15 farklı türde toplamda 20 balıkta Cu, Fe ve Zn ağır elementlerinin miktarları tespit edilmiştir. Numuneler temin edildikten sonra uygun hale getirilerek ters kral suyu ile mikrodalga cihazında çözünürleştirme işlemi uygulanmıştır. Numunelerde ICP-OES ile ağır metal analizi yapılmış ve Cu, Fe ve Zn miktarları da tespit edilmiştir. Sonuçlara göre balık örneklerin de Cu konsantrasyonu 2,60-5,31 µg/g, Fe konsantrasyonu 10,25-54,36 µg/g ve Çinko konsantrasyonu 13,66-47,11 µg/g aralığında olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca yöntemin doğruluğunu belirlemek için aynı işlemler standart referans madde DORM-3 referans maddeye de (Fish Protein Certified Reference Material for Trace Metals) uygulanmıştır. Sonuç olarak analizi yapılan balık örneklerinin içerdikleri ağır metal miktarlarının Türk Gıda Kodeksi (TFC), Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından sağlanan limit değerlerin altında olduğu ve dolayısıyla tükeminin sağlık açısından bir tehdit oluşturmadığı belirlenmiştir.
In this study Cu, Fe and Zn heavy metals amounts were determined over the 15 different species 20 fish in total that were collected by Sapanca Lake, Sakarya River and Western Blacksea (Karasu). After samples were provided, microwave process was applied with reverse aqua regia following the preparation. Heavy metal analysis was conducted with ICP-OES device on the samples and Cu, Fe and Zn amounts were determined. According to the results, in fish samples it was observed that the Cu concentration 2.60-5.31 µg/g, Fe concentration 10.25-54.36 µg/g and Zn concentration 13.66-47.11 µg/g. Also verification was provided with DORM-3 standard reference material (Fish Protein Certified Reference Material for Trace Materials). As the result, obtained results for the heavy metal amounts of the samples were found below the limit values of Turkish Food Codex (TFC), Food and Agriculture Organization (FAO) and World Health Organization (WHO) and by the way the consumptions did not result threaten the health.