Açık Akademik Arşiv Sistemi

Kazıkların taşıma gücü ve oturma parametrelerinin incelenmesi, taşıma gücü için yeni bir metot önerisi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doktor Öğretim Üyesi İsa Vural
dc.date.accessioned 2021-03-16T08:07:35Z
dc.date.available 2021-03-16T08:07:35Z
dc.date.issued 2018
dc.identifier.citation Kabaca, Halil. (2018). Kazıkların taşıma gücü ve oturma parametrelerinin incelenmesi, taşıma gücü için yeni bir metot önerisi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/79262
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Bu çalışmada, öncelikle, kazıkların taşıma gücü, kazıkların oturması, kazık yükleme deneyleri ve kazık yükleme deneylerini değerlendirme yöntemleri hakkında literatür taraması yapılmıştır. Yapılan literatür taraması sonucunda kazık taşıma gücünü belirlemek için bir çok araştırmacı tarafından zemin/kaya ortamının mekanik özelliklerini kullanan ve arazi deneyleri sonuçlarından direkt olarak taşıma gücüne geçilen teorik/ampirik yöntemler geliştirildiği görülmüştür. Kazık yükleme deneyi değerlendirme yöntemlerinde ise matematiksel yöntemler ve grafik yöntemler incelenmiştir. Literatür taraması sonucunda tespit edilen kazık taşıma gücü ve kazık oturmalarını belirlemek için kullanılan teorik/ampirik yöntemler ve kazık yükleme deneyi değerlendirme yöntemlerine sonlu eleman yöntemi de ilave edilmiş, tüm bu yöntemlerle bu çalışma kapsamında kullanılan sekiz adet kazık yükleme deneyinin kazık taşıma gücü ve oturma değerleri tahlil edilmiştir. Yapılan çözümlemeler sonucunda kazık oturmaları ve kazık nihai taşıma güçleri karşılaştırmalı olarak sunulmuştur. Matematiksel modele dayalı kazık yükleme deneyi değerlendirme yöntemleri irdelenmiş, mevcut yöntemlerin aşırı taşıma gücü verebileceği sonucuna varılmış ve yeni bir matematiksel modele dayalı kazık yükleme deneyi değerlendirme yöntemi önerilmiştir. Önerilen matematiksel modele dayalı kazık yükleme deneyi değerlendirme yönteminin, literatürde kabul gören diğer yöntemlerle karşılaştırmalı istatistiksel çözümlemeleri yapılmış ve kullanılabilir olduğu sonucuna varılmıştır. Literatürde kabul gören matematiksel yöntemlerden Decourt yöntemi önerilen yöntemin 1,59 katı, Chin-Kondner yöntemi önerilen yöntemin 1,57 katı, Özkan-Alku yöntemi ise önerilen yöntemin 1,17 katı göçme yükü değerleri vermiştir.
dc.description.abstract In this study, firstly literature review was done about the bearing capacity of piles, pile settlement, pile loading tests and methods for evaluating pile loading tests. As a result of the literature search, it has been seen that many researchers have developed theoretical/empirical methods that use the mechanical properties of the soil/rock environment and extract the bearing capacity directly from the results of the field experiments. Mathematical methods and graphical methods are investigated as pile loading test evaluation methods. The finite element method have been added to the results of the literature review both pile loading test evaluation methods and the theoretical/empirical methods which are used to determine the pile bearing capacity and pile settlements. The bearing capacity and settlement of eight pile loading tests were analyzed with all these methods. As a result of the analysis, pile settlements and pile bearing capacities are presented comparatively. The pile load test evaluation methods based on mathematical models were examined and it was concluded that existing methods could give excessive bearing capacity value. Therefore new pile loading test evaluating method based on mathematical model was recommended. The recommended pile loading test evaluating method based on mathematical model were Compared with other methods accepted in the literature by statistical analysis and proved to be usable. Comparing the results of the recommended method to some of the mathematical methods accepted in the literature the Decourt method is 1,59, the Chin-Kondner method is 1,57 and the Özkan-Alku method is 1,17 times bigger than the recommended method.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Kazık yükleme deneyi
dc.subject kazık oturması.
dc.subject kazık taşıma gücü,
dc.title Kazıkların taşıma gücü ve oturma parametrelerinin incelenmesi, taşıma gücü için yeni bir metot önerisi
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı, Geoteknik Bilim Dalı
dc.contributor.author Kabaca, Halil
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record