Açık Akademik Arşiv Sistemi

Çok katlı bir betonarme yapı temelinin farklı yazılımlarla karşılaştırmalı analizi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Sedat Sert
dc.date.accessioned 2021-03-16T08:07:28Z
dc.date.available 2021-03-16T08:07:28Z
dc.date.issued 2018
dc.identifier.citation Çömlekçioğlu, Yunus. (2018). Çok katlı bir betonarme yapı temelinin farklı yazılımlarla karşılaştırmalı analizi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/79208
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Yapı temellerinin analizi geçmişte rijit temel kabulüyle yapılırken günümüzde bu çözümlerden farklı olarak hizmet görebilirlik (SLS) yaklaşımını dikkate alan SAP2000, STA4CAD, Idecad, Etabs, Probina vb. gibi yazılımlarla yapılmakta ve bu analizlerde zemin Winkler Hipotezine dayanan yatak katsayısı / yay katsayısı ile modellenmektedir. Yatak katsayısı, asıl olarak plaka taşıma deneyinden elde edilmekle birlikte güncel durumda hemen hemen her projede formül veya tablolardan elde edilen değerler kullanılmaktadır. Buradan hareketle, kendi içinde sorunları bulunan yatak katsayısının değerinin yayılı temellerin betonarme hesabı üzerindeki etkisinin ne olduğu konusunun araştırma değeri taşıdığı düşünülmektedir. Bunun yanında üst yapı yazılımlarında yapı ve temel ayrı ayrı analiz edilebildiği gibi yarı ve tam etkileşimli olarak da çözüm yapılabildiğinden bu durumun da etkisinin araştırılması uygun olacaktır. Bu tez çalışmasında yatak katsayısının yayılı temel tasarımına etkisi uygulamada çok kullanılan bir yazılım olan STA4CAD ve SpMats programları ile incelenmektedir.
dc.description.abstract Today, the analysis of building foundations is different from the solutions made with rigid method in the past and some softwares, which take into account the serviceability limit state (SLS) approach, such as SAP2000, STA4CAD, Idecad, Etabs, Probina etc. are used. In these softwares, the soil is modeled by the subgrade reaction coefficient / spring coefficient based on the Winkler Hypothesis. Although the subgrade reaction coefficient is obtained mainly from the plate loading test, in the current case, values obtained from formulas or tables are used in almost every project. From this point of view, it is considered that the subgrade reaction coefficient, which has problems in itself, carries a research value of what is the effect of the value on the structural analysis. In addition, structure and foundation can be analyzed separately in superstructure software as well as in semi-full interaction, so it will be appropriate to investigate the effect. In this study, STA4CAD and spMats, which are widely used softwares for structural analysis, are used to examine the effect of the subgrade reaction coefficient.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Yayılı temel
dc.subject Yatak katsayısı
dc.subject STA4CAD.
dc.subject Zemin
dc.subject temel
dc.title Çok katlı bir betonarme yapı temelinin farklı yazılımlarla karşılaştırmalı analizi
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı, Geoteknik Bilim Dalı
dc.contributor.author Çömlekçioğlu, Yunus
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record