Açık Akademik Arşiv Sistemi

Silisyum grafen esaslı hibrit nano kompozit anot elektrotlarının sentezi ve li-iyon pil uygulamaları

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Mehmet Oğuz Güler
dc.date.accessioned 2021-03-16T07:07:05Z
dc.date.available 2021-03-16T07:07:05Z
dc.date.issued 2017
dc.identifier.citation Nalci, Deniz. (2017). Silisyum grafen esaslı hibrit nano kompozit anot elektrotlarının sentezi ve li-iyon pil uygulamaları. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/79175
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Anahtar kelimeler: Li-İyon Pil, Nano, Silisyum, Grafen, Yolk-shell Yüksek enerji yoğunluğu ve uzun çevrim ömürlerine sahip olmaları nedeniyle, lityum iyon bataryalar (LIB) mobil cihazlar, elektrikli araçlar ve enerji depolama sistemleri için umut verici güç kaynakları olarak görülmektedirler. Lityum iyon pillerin genel performansının belirlenmesinde anot malzemeleri hayati bir öneme sahiptirler. Yüksek kapasiteli yeni nesil lityum iyon pillere olan taleplerin artmasıyla, çok yüksek teorik kapasiteye sahip olan silisyum (Si) (4.200 mAh/g) dikkat çekici bir anot elektrotu haline gelmiştir. Bunun yanı sıra, Si yerkabuğunda bulunan en fazla bulunan ikinci elementtir ve çevreye herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Li-Si sisteminin teorik olarak çok yüksek kapasite değerlerine sahip olmasına karşılık ticari olarak kullanımı elektrokimyasal alaşımlama/dealaşımlama işlemleri sırasında meydana gelen % 300'lük bir hacimsel genleşmeden dolayı sınırlıdır. Söz konusu hacimsel genleşme Si yüzeyinde oluşan koruyucu katı elektrolit fazlarını (SEI) bozarak, pil çevrimlerinde Kulombik verimlilik değerlerinin düşmesine neden olmaktadır. Sonuç olarak, meydana gelen hacimsel genleşmeler Si partiküllerinin parçalanmasına ve akım toplayıcı üzerinden dökülerek elektrokimysal performansın önemli ölçede düşmesine neden olmaktadır. Söz konusu problemlerin giderilmesi hususunda karbon esaslı bir matrisin kullanılması Si'un hacimsel genleşmesini önemli ölçüde engelleyecektir. Bu yüksek lisans tez çalışmasında nano boyutta silisyum, tetraetil ortosilikat (TEOS) ve karbon ile kaplanarak yumurta sarısı/kabuk modelinde nanopartiküller sentezlenmiş ve elde edilen kompozit yapılar grafen ile takviye edilerek hibrit kompozit serbest elektrotlar üretilmiştir. Üretilmiş olan serbest elektrotların fiziksel ve kimyasal özellikleri farklı yöntemlerle analiz edilmiştir. Anot malzemesi olarak tasarlanmış serbest elektrotlardan CR2016 düğme tipi hücreler üretilmiş ve elektrokimyasal özellikleri de incelenmiştir. Elektrokimyasal testler sonrasında elde edilmiş sonuçlar, Si/C/Grafen ve yumurta sarısı/kabuk Si-C/Grafen nanapartikülleri hibrit kompozit yapılarının ticari olarak kullanılmakta olan grafite göre daha üstün özelliklerinin olduğunu göstermiştir.
dc.description.abstract Due to the high energy density and long cycling life, lithium ion batteries (LIBs) have been utilized as promising power sources for mobile devices, electric vehicles, and energy storage systems. Anode materials plays an important role in determining the overall performance of LIBs. In face of the increasing demand for next generation lithium ion batteries, Si has attracted much attention owing to its ultra high theoretical capacity (4.200 mAh/g, lithiated to Li4.4Si). At the same time, Si is world's second most abundant element and harmless to the environment. Nonetheless, there are still some disadvantages for the practical applications of Si as anode materials, including low intrinsic electric conductivity and large volume change (about %300) during the lithiation/delithiation process, which result in fast capacity fading and poor rate capability. Moreover, this large volume expansion will destroy the solid electrolyte interphase (SEI) protective layer on the surface of Si, which will result in a low Coulombic efficiency. Consequently, aggregation results in pulsing Si nanoparticles and loss of contact with the existing collector, resulting in poor electrochemical performance. In order to solve these problems carbon mainly serves as a protecting matrix for the volume change of Si particle. In this master thesis study, commercial silicon were coated with tetraethyl orthosilicate (TEOS) and carbon to produce yolk Shell nanoparticles and Si-C/Graphene hybrid composite free electrodes. The chemical and physical properties of the as-produced electrodes were analyzed with several testing methods. The electrochemical properties of the as-produced electrode materials were evaluated by assembling those electrodes in a CR2016 coin cell. The electrochemical tests were shown that the electrochemical performance of freestanding Si/C/Graphene and Yolk Shell Si-C/Graphene hybrid electrodes are far beyond the commercial graphite.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Lityum iyon piller
dc.subject Grafenin özellikleri ve sentezi
dc.title Silisyum grafen esaslı hibrit nano kompozit anot elektrotlarının sentezi ve li-iyon pil uygulamaları
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Anabilim Dalı,
dc.contributor.author Nalci, Deniz
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record