Bu çalışmada, Ferula L. (Apiaceae) cinsine ait bitkilerin 20 türüne ait örnekler Türkiye'nin çeşitli yörelerinden toplandı. Kurutulan numuneler mikrodalga çözünürleştirme yöntemi kullanılarak çözünürleştirildi. Farklı elementlerin (Al, B, Ba, Cr, Cu, Fe, Mn, Ni, Pb, Sb, Se, Sr, Zn) düzeyleri ICP-OES ile belirlendi. Çalışmada kullanılan yöntemin doğruluğu Tomato Leaves (SRM 1573a) ve Tea Leaves (INCT-TL-1) sertifikalı referans maddelerinin analizi yapılarak kontrol edildi. Sonuçlar aynı cinsin farklı bitki türlerinin meyveli ve çiçekli kısımları arasında, özellikle Al, B, Ba ve Fe elementleri için derişim farklılıkları olduğunu gösterdi. Bu durum her bir bitki türü için farklı metallerin emilim ve birikme kapasitesi olduğunu gösterdi.
In this study, samples from 20 varieties of plants belonging to 20 species of the genus Ferula L. (Apiaceae) were collected from various regions of Turkey. After air drying, the samples were solubilized by using the microwave solubilization dissolution technique. The concentration levels of the different elements (Al, B, Ba, Cr, Cu, Fe, Mn, Ni, Pb, Sb, Se, Sr, and Zn) were determined by ICP-OES. The accuracy of the proposed method was verified by analyzing certified reference materials SRM 1573a Tomato and INCT-TL-1 Tea Leaves. The results showed a significant variation of elemental content, especially for Al, B, Ba and Fe amongst the fruit- and flower-bearing plants of the different plant species of the same genus. This clearly indicates that each plant species has a different absorption and accumulation capacity for different metals.