Açık Akademik Arşiv Sistemi

Uçtan emişli santrifüj pompada eksenel yükü etkileyen parametrelerin had yöntemi ile incelenmesi.

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Hüseyin Pehlvan
dc.date.accessioned 2021-03-16T06:54:49Z
dc.date.available 2021-03-16T06:54:49Z
dc.date.issued 2017
dc.identifier.citation Turan, Mert. (2017). Uçtan emişli santrifüj pompada eksenel yükü etkileyen parametrelerin had yöntemi ile incelenmesi.. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/79099
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Endüstriyel uygulamalarda santrifüj tip pompalar yaygın olarak kullanılmaktadır. Pompaların tasarım ve imalat süreçleri uzun ve maliyetlidir. Bu süreçleri kısaltmak ve ekonomik fayda sağlamak amacıyla bilgisayar destekli programlar kullanılarak öncül sonuçlar elde edilmektir. Ayrıca, bilgisayar ortamında tasarımı ve uygulama alanında incelemesi yapılan pompaların tasarlanıp üretime hazır hale getirilmesi Ar-Ge maliyetleri açısından da oldukça tasarrufludur. Ele alınan tip santrifüj pompanın çark tasarımı için ANSYS programında Blade Gen modülü kullanılmıştır. Bu çalışma kapsamında tek emişli, kapalı çarklı santrifüj bir pompa için eksenel yükü etkileyen parametreler Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği (HAD) yöntemiyle incelenmiştir. Bu kapsamda, debi ile pompaların fiziksel özelliklerinden olan çark arkası boşluk, aşınma halkası ve dengeleme deliklerininin eksenel yükü ne kadar etkilediği araştırılmıştır. Aşınma halkası ve dengeleme deliklerinin eksenel yük üzerinde etkin sonuçlar doğurduğu, çark arkası boşluğunun ise büyük ölçüde etkilemediği sonucuna varılmıştır. Debi değişimi ile eksenel yük üzerinde değişiklik gözlemlenirken, pompanın çalışma noktası değişmiştir. Başlangıç değerinde ön görülen debi değeri, eksenel yükü azaltmak için çarkta ve salyangozda uygulanan tasarımsal değişiklikler sonucunda başka bir debi değerinde daha yüksek verimde performans sağlamıştır. Pompanın çalışma noktası bu debi değerinde kabul edilerek eksenel yükü etkileyen diğer parametrelerin çözümlemelerine devam edilmiştir. Sonuç olarak eksenel yükü azaltmaya yönelik yapılan bu çalışmada debi, basma yüksekliği, devir sayısı ve çark çapına ait bir pompa tasarımı önerilmiştir.
dc.description.abstract Centrifugal type pumps are widely used in industrial applications. The design and manufacturing processes of pumps are long and costly. In order to shorten these processes and to provide economic benefits, preliminary results are obtained by using computer aided programs. In addition, designing and preparing the pumps that have been examined in the field of computer-aided design and application are considerably economical in terms of R D costs. The Blade Gen module is used in the ANSYS program for the design of the centrifugal pump of the mentioned type. In this study, parameters affecting axial load for a single suction, closed impeller centrifugal pump were investigated by using the Computational Fluid Dynamics (CFD) method. In this context, the flow rate and the physical properties of the pumps were investigated to determine how much back of impeller's cavity, wear ring and balancing holes affected the axial load. The results show that the wear ring and balancing holes give rise to effective results on the axial load, while back of impeller's cavity the does not affect the large extent. When the change in the axial load due to the change in flow is observed, the working point of the pump has changed. The assumed flow rate at the initial value provided higher efficiency performance at another flow rate.As a result of the design changes in the impeller and snail to reduce the axial load. The working point of the pump was accepted at this flow rate and the analysis of the other parameters affecting the axial load was continued. As a result, in this study aimed at decreasing the axial load, a pump design for the flow rate, heading height, number of revolutions and impeller diameter has been proposed.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Santrifüj pompa - Hidrolik kuvvetler
dc.subject Hesaplamalı akışkanlar dinamiği (HAD CFD)
dc.subject kaynak kabiliyetleri
dc.subject Eksenel kuvvetler
dc.title Uçtan emişli santrifüj pompada eksenel yükü etkileyen parametrelerin had yöntemi ile incelenmesi.
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Makine Mühendisliği Anabilim Dalı, Enerji Bilim Dalı
dc.contributor.author Turan, Mert
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record