Açık Akademik Arşiv Sistemi

Rize Bölgesi kompleks sülfürü bakır cevherlerinin anodik oksitleme yöntemi ile liçi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Ahmet Alp
dc.date.accessioned 2021-03-16T06:54:46Z
dc.date.available 2021-03-16T06:54:46Z
dc.date.issued 2017
dc.identifier.citation Özboz, Figen. (2017). Rize Bölgesi kompleks sülfürü bakır cevherlerinin anodik oksitleme yöntemi ile liçi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/79085
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Anahtar kelimeler: Konsantre bakır cevheri, mekanik aktivasyon, anodik oksidasyon, liç, hidro-elektrometalurjik proses Sülfürlü cevherlerden bakır kazanımı daha çok pirometalurjik yöntemlerle gerçekleştirilmektedir. Ancak daha yüksek enerji verimlilikleri, daha az yatırım maliyeti gerektirmesi, daha çevreci oluşu ve bakır dışında diğer elementlerin de daha kolay kazanılabilme potansiyeli gibi sebeplerden dolayı dünyada hidrometalurjik bakır kazanımı son yıllarda daha da önem kazanmıştır. Bu çalışmada Karadeniz Rize bölgesi kompleks bakır sülfür cevherlerinin anodik oksidasyon yöntemi ile liç prosesi incelenmiştir. Konsantre bakır cevheri optimum koşullarda gezegensel değirmende mekanik olarak aktive edilmiştir ve daha sonra aktive edilmemiş ve aktive edilmiş numuneler H2SO4 çözeltisinde farklı koşullarda anodik olarak liç edilmiştir. Ayrıca anodik oksidasyon liçi prosesinde çözücü konsantrasyonu, sıcaklık, liç süresi, katı/sıvı oranı, uygulanan voltaj ve anot-katot arası mesafenin etkileri çalışılmıştır. Daha sonra çözeltiler AAS ve titrimetrik proseslerle analiz edilmiştir ve bakır ekstraksiyon verimliliği farklı liç koşullarında hesaplanmıştır.
dc.description.abstract Keywords: Concentrated copper ore, mechanically activation, anodic oxidation, leaching, hydro-electrometallurgical process Copper production from sulfide ores are mostly carried out with pyrometallurgical processes. However, for the reasons such as more energy efficiency, less investment cost, more friendly environmental process and extraction of other elements except copper in ore, hydrometallurgically copper extraction has gained importance in the world in recent years. In this study, anodic oxidation leaching process of Rize region complex copper sulfide ores on Black Sea were investigated. Concentrated copper ore was mechanically activated in a planetary mill for optimum conditions and then non-activated and activated samples were leached in H2SO4 solution in different conditions. And also the effects of solution concentration, temperature, leach time, solid/liquid ratio, voltage, electrode spacing in anodic oxidation leaching process were studied. Afterwards, solutions was analyzed with AAS and titrimetric processes and the copper extraction efficiency was calculated in different leach conditions.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Bakır
dc.subject elektrooksidasyon
dc.subject Bakır hidrometalurjisi
dc.subject Anodik oksidasyon
dc.title Rize Bölgesi kompleks sülfürü bakır cevherlerinin anodik oksitleme yöntemi ile liçi
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Anabilim Dalı,
dc.contributor.author Özboz, Figen
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record