Açık Akademik Arşiv Sistemi

Türkiye’de sivil toplum örgütlerinin baskı grubu olarak çevre politikalarına etkileri

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Musa Eken
dc.date.accessioned 2021-03-11T08:42:42Z
dc.date.available 2021-03-11T08:42:42Z
dc.date.issued 2002
dc.identifier.citation Aksoy, Necdet. (2002). Türkiye’de sivil toplum örgütlerinin baskı grubu olarak çevre politikalarına etkileri. (Yayınlanmamış Doktora Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/77735
dc.description Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır.
dc.description.abstract Genelde kamu politikalarının oluşum süreci, özelde ise çevre politikalarının oluşum süreci içerisinde aktif olan faktörlerin tespit edilmesi, tezimizin ana konusudur. Bir sorunlar yumağı haline gelmiş bulunan dünyamızda, insan ve onun faaliyetlerinin doğal sonucu olarak ortaya çıkmış bulunan çevrenin kirlenmesi problemi artık toplumsal bir katılım, organizasyon, aktivite ve gönüllülük esasına dayandı rılmadıkça çözümlenemeyeceği kabul edilmektedir. Gününüz modern hayatında tüketimi teşvik eden güçlere karşı geliştirilen politikaların da bu sürece ilave edilmediği takdirde, kişilerin münferit feragat ve kontrol çabalarının kazanacağı başarı çok sınırlı olacaktır. Yapacağımız bu çalışmada amacımız, yeni sayısal (ampirik) bulgular ortaya koymak değildir; biz yeni bir bakış açısı geliştirerek dünyada ve ülkemizde çevre korumacı politikaların oluşumunda toplumsal katılımın boyutlarını ortaya koymayı amaçlamaktayız. Bunu yaparken daha önce yapılmış olan çalışmalardan farklı olarak, çevre kirliliğine yol açan faaliyetlere göz yuman kamu politikalarının lehine etkide bulunan faktörler de çalışmamızın kapsamı içine alındı. Özelde ise ülkemiz açısında durum irdelenerek kültürel yapımız ile durum alakalandırılmaya çalışıldı. Çünkü batı ülkelerinde tamamlanmış olan süreçte, toplum yapısının aşamaları ile bizim geçirdiğimiz evreler bire bir uyuşmamakta, orta sınıf dediğimiz toplumun ana gövdesi bizde farklılık göstermektedir. Bu farklılık, toplumsal kurumların yapısına etki etmekte, ülkemizde Batıda olduğu gibi etki tepkiyi doğurmamaktadır. Çevreci grupların örgütlenememesi yada beklenilen etkinlikte olamaması bu temel yaklaşım çerçevesinde çalışmamızda irdelenmiştir. Bu amaçla yapılan çalışmanın birinci bölümünde, baskı grupları ana başlığında baskı gruplarının tanımı, sınıflandırılması, tarihi ve demokratik yapı içerisinde yeri irdelenmiştir. İkinci bölümde, genelde kamu politikaları, özelde ise çevre politikalarının oluşum süreçleri ve bu süreçte etkili olan faktörler incelenmiştir. Son bölümde ise ülkemizde çevre politikalarının oluşturulmasında sivil toplum örgütlerinin yeri ve etki düzeyini ölçmeye yönelik bir alan araştırması yapacağız.
dc.description.abstract The main component of this thesis is to reveal the process of public policy formation in general and particularly determining the active factors of environmental policies within this process. It is assumed that the possibility of solving the environmental pollution issue which has occurred as a consequence of human being and his natural activities in the World with still full of unsolved problems, can not be realised unless having a base on with public participation, organisation, activity and their willingness. We have to support the courageous policies improved against the powers stimulating consumption. Otherwise to see achievement of endeavours shown by individuals is only a dream for this huge drawback. We did not aim to bring up some numerical or empirical findings in this study, but ascertain the dimensions of public participation in the formation of environmental protection policies in Turkey and in the World by developing a new point of view. We have also put into our work to figure up the factors affecting (positively) public policies of omitting behaviours causing environmental pollution. The correlation between this issue and our cultural structure was examined, as in the way to be developed the ranks of social structure of western countries and Turkey are not collided with one another and the middle public class which we consider as main part of society shows different characteristics. These differences influence 'societies' but don't bear reaction against action. We also examined on the basis of study mentioned above the inability of organising environmental groups and uninfluenced societies. In the first section titled 'Social Pressure Associations', the definition, classification and their stance in historical and democratic body Were studied. In the second section mainly 'Public Policies', particularly 'Environmental Policies', their formation, and factors affecting during this process have been mentioned. And in the last section the position and affection of Non Governmental Organisations (NGO) in making environmental policies were evaluated and an inquiry was performed for this purpose. XII
dc.format.extent XII, 224 yaprak : tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/closedAccess
dc.subject Sivil toplum örgütleri
dc.subject Çevre politikası
dc.subject Baskı
dc.subject Kamu politikası Türkiye
dc.title Türkiye’de sivil toplum örgütlerinin baskı grubu olarak çevre politikalarına etkileri
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kamu Yönetimi Anabilim Dalı, Kamu Yönetimi
dc.contributor.author Aksoy, Necdet
dc.relation.publicationcategory doctoralThesis
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record