Açık Akademik Arşiv Sistemi

Kur’an’da kitap kavramı

Show simple item record

dc.contributor.advisor danışman Veli Ulutürk
dc.date.accessioned 2021-03-11T08:42:37Z
dc.date.available 2021-03-11T08:42:37Z
dc.date.issued 2001
dc.identifier.citation Türk, Nurdoğan. (2001). Kur’an’da kitap kavramı. (Yayınlanmamış Doktora Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/77672
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Bu çalışmada, Kur'ân'ın temel lafızlarından birisi olan "kitap" kavramı incelenmiştir. Birinci bolümde, 'Mtab'm lügat manaları verildikten sonra, akabinde kitapla doğrudan ve dolaylı olarak alakalı fiiller, kitapla birlikte kullanılan kelimeler ve bunların kitapla olan alakalan, Kur'ân'da zikri geçen yazı malzemeleri ve yazılı metinle ilgili kelimeler açıklanmıştır. Daha sonra kitapla alakalı şu önemli konulara, çalışmayı ilgilendirdiği ölçüde temas edilmiştir. Kitabın gönderilmesi insanın imtihan şartlarından biridir, kitaplara îmân., Kur'ân'da Kelâmullâh ve bizden öncekilerin şeriatleri. İkinci bölümde, Kur'ân'da geçen 'kitap' lafzının iki mana üzerinde yoğunlaştığı izaha çalışılmıştır. Birincisi, 'kitap' lafzından murad, işitildiğinde ilk akla gelen anlamda kitap manası taşımayanlar. Bunlar kader, mükâtebe, süre, hüküm, mektup, yazı ve farz'dır. İkincisi, gerçek manada kitap anlamını taşıyanlardır. Bunlar, Mutlak Kitap, Semavî Kitap cinsi, Levh-i Mahfuz, Amel Defteri, Tevrat, Zebur, İncil ve Kur'ân'dır. Özellikle günümüzdeki mevcut Tevrat, İncil ve Mezamir 'in, tahrif ve tebdil edildiği, onlara beşer eli değdiği delillerle ispat edilmekle birlikte, Kur'ân'da anlatılan hak Zebur, Tevrat ve İncil ile çok da alakasının olmadığı ve farklılık arz ettikleri neticesine varılmıştır. Üçüncü bölümde ise, 'kitap' lafzıyla kastedilen kutsal kitabımız Kur'ân'ı Kerîm incelenmiştir. Böylece kitap lafzının yalnızca Tevrat anlamına geldiği iddiasının yanlışlığı ortaya konmuştur. Kur'ân anlamına gelen 'kitap' lafzının geçtiği âyetler, Kur'ân'ın isim ve sıfatları, mdirilişi, özellikleri, Kur'ân'a yapılan iftira ve cevaplar ve Kur'ân'a ait hükümler ayrı ayrı izaha çalışılmıştır. Çalışmanın her safhasında Kur'ân'ın, semavî kitaplar arasında aslını koruyabilen, tahrif ve tebdilden uzak kalmış yegâne kitap olduğuna, ve özellikle son peygamber Hz. Muhammed (s.a.v.)'in getirdiği bir kitap olarak, kıyamete kadar geçerliliğini sürdürecek son kitap olduğuna, kendinden önceki kitaplara gözetip koruyucu olması yönüyle, onları tasdik ettiğine ve kendisinin onların hükümlerinden büyük bir kısmım kaldırdığına, dolayısıyla günümüzdeki mevcut Tevrat ve İncil'in, Kur'ân'da anlatılan hak Tevrat ve İncil'i yeterince temsil edemeyeceğine vurgu yapılmıştır.
dc.description.abstract SUMMARY In this study, it is investigated the word "Book" which is one of the main concepts of Qur'an. In the Chapter I, it is given the meaning of "Book" firstly, then some statements, related to "Book" and the words subjected to written paper mentioned in the Qur'an is given. After that, important topics related to "Book" ; faith to Books, "the Word of God" in the Qur'an and God's rules "the Sharia" to preceding people is mentioned as possible as. In the Chapter II, different two meaning of the "Book" in the Qur'an has studied. First one is the meaning of different one not in the mean classical sense. These are "fete", "exchange of letters", "period", "judgment", "consignment", "writing" and "duty". Second meaning is the ordinary mean, these are "mutlak kitap", "type of sacred book", "a preserved tablet", "the Book of actions", "the Pentateuch", "the Psalms", and "the New Testament". All of these ones are studied general aspect. Specially "the Pentateuch", "the New Testament", "the Psalms" in the nowandays is changed and distortioned. This is proved with scientific evidents. However "the Pentateuch", "the Psalms", "the New Testament" mentioned in the Qur'an is different from the nowadays. In Chapter HI that is special chapter, "The Holly Qur'an" which is intended with the word "Book" is investigated. The verses mentioned that is the word "Book" in the meaning of "Qr'an", the name and adjectives of Qur'an, the bring down of Qur'an, the properties, the aspersions and answers to these ones about Qur'an, and rules related with me Qur'an are researched separately. In the all steps of the study, it is implied that the Qur'an is the last sacred book which is given to last Prophet Muhammed (s.a.v.) and is lasting to infinity. Thus the Pentateuch and the New Testament in nowadays does not representsufBciently, That ones mentioned in the Holly Qur'an.
dc.format.extent 220 sayfa ; 28 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.title Kur’an’da kitap kavramı
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, ,
dc.contributor.author Türk, Nurdoğan
dc.relation.publicationcategory doctoralThesis
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/