Açık Akademik Arşiv Sistemi

Tek parti döneminde kamusal alanın inşası

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Davut Dursun
dc.date.accessioned 2021-03-11T08:42:31Z
dc.date.available 2021-03-11T08:42:31Z
dc.date.issued 2003
dc.identifier.citation Erol, Abdullah. (2003). Tek parti döneminde kamusal alanın inşası. (Yayınlanmamış Doktora Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/77637
dc.description Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır.
dc.description.abstract ÖZET Kamusal alan son zamanlarda oldukça çok sık kullanılan bir kavramdır. Bu kavram, kişiler arası tartışmaların ne zaman ve hangi şartlar altında politik hareket üzerinde geçerli bir temel oluşturduğunu sorgular. Bu soru, demokrasi teorisi için önemli bir sorudur. Kamusal alan kavramının buradaki önemi demokratikleşme sürecinde devletin gücünü tanımlama, denetleme ve meşrulaştırma konusunda toplumsal güçlerin oynadıkları rollerden kaynaHanmaktadır. Kamusallık ve meşruiyet krizine ilişkin bu kavramlaştırma gelişmiş ülkelerde sosyal gerçeğin yorumlanması ve açıklanması için yararlı bir bakış açısı sağlar. Görece gelişmiş ülkelerde uyarlanması bir önem kazanır ve bir çok sosyal gerçeğin açıklanmasına izin verir. Bununla birlikte, az gelişmiş ülkelerde bu kavrarnlaştırmanın model alınmasıyla, söz konusu dönemlerde sosyal durumun tam bir açıklamasını sağlamak mümkün görünmeyebilir. Bununla beraber, kamusal alan kavramından, hem Türkiye'de, hem de Baü'da ortaya çıkan toplumsal dönüşümlerin anlaşılmasında anahtar bir kavram olarak yararlanılabilir. Bu kavram, toplumsal dönüşümlerin kuramsallaştırılması açısından ciddî bir mevki kazanmıştır. Buradaki temel problem kamusal alan kavramının Türkiye şartlarına uygulanmasıdır. Temel soru, bu kavramın Türkiye'nin sosyal gerçeğine (1923-1945) ne dereceye kadar uygulanabileceğidir. Bu çalışma kamusal alan kavramının kısmen Türkiye gerçeğini açıklayabileceği üzerinde durmaktadır.
dc.description.abstract CONSTRUCTING PUBLIC SPHERE IN THE ONE-PARTY PERIOD Keywords: Public Sphere, Civil Society, Habermas, Kemalism, The one-party period Frequently, everyone have talked about public sphere in the last days. This concept (public sphere) asks when and under what conditons the arguments of mixed companies could become authoritative bases for political action. The question is a cruical one for democratic theory. The important of public sphere is owing to social forces playing role in democraticize prosess for defining, checking and legaling state's power. The theory on the public sphere (and the crisis of legitimacy) is a useful social theory to explain and interpret the social reality in more developed countries. Its application to less developed countries is also important and permits the explanation of many ascpects of the social reality of these nations. However, it is possible that this theory does not provide a complete explanation of the social situation inherent in these less developed nations. However, public sphere concept may also be utilized, especially in both Turkey and the western for understanding social transformation. So, it is important that this concept has institutionalize. The fundamental problem which will be studied in this research is the application of this concept, public sphere, to the conditons of one country in particular: Turkey. The essential question to be put forth will be: To what degree can this concept be applied to the social reality in Turkey (1923-1945)? The thesis which will be supported throughout the study is : public sphere can partially explain the Turkey reality. V
dc.format.extent VI, 197 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/closedAccess
dc.subject Tek parti dönemi
dc.subject Kamusal alan
dc.title Tek parti döneminde kamusal alanın inşası
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kamu Yönetimi Anabilim Dalı, Kamu Yönetimi
dc.contributor.author Erol, Abdullah
dc.relation.publicationcategory doctoralThesis
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record