Açık Akademik Arşiv Sistemi

Post-fordist dönüşüm süreci ve Türkiye’de belediyeler

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Bilal Eryılmaz
dc.date.accessioned 2021-03-11T08:42:31Z
dc.date.available 2021-03-11T08:42:31Z
dc.date.issued 2002
dc.identifier.citation Aydınlı, Halil İbrahim. (2002). Post-fordist dönüşüm süreci ve Türkiye’de belediyeler. (Yayınlanmamış Doktora Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/77629
dc.description Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır.
dc.description.abstract Dünya ekonomisinin 1970'li yılların başlarında içine düştüğü kriz sonucu, Post- Fordizm olarak adlandırılan yeni ve esnek bir üretim sisteminin doğması, toplumsal, siyasal ve yönetsel alanları etkileyerek, bu alanlarda da köklü dönüşümlerin meydana gelmesine yol açmıştır. Bu dönüşümler, özellikle 1980'li yılların başlarında iktidara gelen yeni sağ ve liberal partilerle birlikte büyük bir ivme kazanmış, başta kamu yönetimi ve yerel yönetimler, yeni süreç çerçevesinde şekillendirilmeye çalışılmıştır. Büyük ölçüde yeni yönetim anlayışını içeren ve onun yerel yönetimlerdeki yansımalarıyla karşılıklı etkileşim içinde olan bu yeni dönüşüm, özellikle 1980'li yıllardan sonra Türk yerel yönetim ve belediyeleşme sürecini de etkilemiştir. Bu çerçevede 1980'li yıllardan sonra, Türk belediyeciliğinde bir yandan adem-i merkeziyetçi ve piyasaya dönük eğilimler ortaya çıkarken; bir yandan da geleneksel yönetim anlayışı etkisini sürdürmüştür. Dolayısıyla 1970'li yıllardan itibaren gelişen ve 80'li yıllardan sonra yoğun bir biçimde kamu sektörü ve yerel yönetimlerde uygulama alanı bulan Post-Fordist dönüşüm süreci, Türk belediyecilik uygulamaları ve belediyeleşme sürecini homojen bir biçimde etkilememiş, Türk yönetim geleneğinin de bir sonucu olarak Fordist, merkeziyetçi ve bürokratik uygulamalar, yeni süreç içinde de varlığını sürdürmüştür. IX
dc.description.abstract SUMMARY The crisis of the 1970s in the world economy has brought a new and flexible production system of production. This new process, called as Post-Fordism, has affected economic structure and social, political and administrative fields and has created some major transformations in these fields. Especially, at the begining of the 1980s when the new right and liberal parties came to power, these transformations gained a big acceleration. Thus, in this process, public administration, local goverments and municipalities have been restructured on the basis of market. This new transformation, which included to a great extent, new public management approach and its reflections in local goverments, has influenced Turkishlocal goverments and municipalities after the 1980s. Within this framework, on the one side, the tendencies of decentralisation and market orientation have emerged in Turkish municipalities. On the other side, the traditional understanding of administration has contiuned to influence in Turkish local goverments. The process of Post-Fordist transformation has not affected Turkish municipal process and arrangements in a homogenous way. As a result of the Turkish administrative tradition, Fordist, centralized and bureaucratic policies have continued their existence within the new process as well.
dc.format.extent X, 238 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/closedAccess
dc.subject Yerel yönetimler- Türkiye
dc.subject Belediyeler- Türkiye
dc.subject Post-fordist dönüşüm süreci
dc.subject Fordizm
dc.subject Postfordizm
dc.title Post-fordist dönüşüm süreci ve Türkiye’de belediyeler
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kamu Yönetimi Anabilim Dalı, Kamu Yönetimi
dc.contributor.author Aydınlı, Halil İbrahim
dc.relation.publicationcategory doctoralThesis
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record