Açık Akademik Arşiv Sistemi

Örgüt kültürü ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin incelenmesi : bir kamu kurumunda alan araştırması

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Abdurrahman Benli
dc.date.accessioned 2021-03-10T11:25:54Z
dc.date.available 2021-03-10T11:25:54Z
dc.date.issued 2014
dc.identifier.citation Köse, Osman. (2014). Örgüt kültürü ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin incelenmesi : bir kamu kurumunda alan araştırması. (Yayınlanmamış Doktora Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/77505
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Örgüt kültürü ve örgütsel bağlılık konusu son yıllarda üzerinde en sık durulan konuların başında bulunmaktadır. Örgüt kültürü, örgütün tamamı tarafından paylaşılan tüm değerledir. Örgütsel bağlılık ise işgörenlerin çalıştıkları örgütle olan bağının derecesinin ne kadar olup olmadığını ifade etmektedir. Örgüt kültürü ve örgütsel bağlılık konusu özel sektörde her yönüyle uygulanmaya çalışılmaktadır. Özel sektörde sağlanan başarılardan sonra çalışanların iş verimliliğinin arttırılması konusunda örgütsel bağlılık kavramı artık kamu kurumlarında da önemli bir konu olarak yerini almıştır. Çalışmada işgörenlerin davranışları üzerinde etkisi olan örgüt kültürü ve örgütsel bağlılık kavramları farklı şekilde ele alınmıştır. Araştırma yapılacak olan kurum içerisindeki örgütsel yaşamın temel yapısını anlamada örgüt kültürünün rolü ve kültürel boyutlarının, işgörenlerin örgütsel bağlılıklarını belirleyici etkilerini tespit etmek ve örgütler açısından çok önemli olan bu iki kavramın sürekli etkileşim içerisinde bulunduğu varsayımı çalışmanın temel amacı olmuştur. Yapılan çalışmada literatür çalışmasına ek olarak Telekomünikasyon sektöründe düzenleme ve denetleme faaliyetinde bulunan bir kamu kurumunda "bir alan araştırması" kapsamında incelemelerde bulunulmuştur. Kurumda çalışanların örgüt kültürü ve örgütsel bağlılık algılamalarına yönelik veri toplama aracı olarak üç bölümden oluşan anket formundan yararlanılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda örgüt kültürü alt boyutlarına katılım durumları, cinsiyete göre farklılık göstermekte olduğu, farklı yaş gruplarındaki çalışanlar arasında farklılık olmadığı, kurumda beş yıldan fazla çalışanların topluluk kültürü algılarının daha yüksek olduğu, örgüt kültürü algılama düzeylerinin çalışanların medeni durumlarına ve eğitim durumlarına göre farklılık göstermediği görülmüştür. Örgütsel bağlılığın çalışanların demografik özelliklere göre farklı olup olmadığının incelenmesinde, kadınların erkek çalışanlara göre kurumlarına daha fazla bağlı oldukları, yaş düzeylerinin arttıkça genel olarak bağlılığın arttığı, eğitim seviyeleri yüksek olan çalışanların bağlılık seviyelerinin düşük olduğu görülmüştür. Çalışmanın temel inceleme amacını oluşturan çalışanların örgüt kültürü algılamaları ile örgütsel bağlılık düzeyleri arasında ilişki olup olmadığının tespit edilmesi için korelasyon analizinden faydalanılmış yapılan analiz sonucunda tüm örgüt kültürü alt boyutları ve genel olarak örgüt kültürü ile örgütsel bağlılık arasında orta düzeyde pozitif yönlü bir ilişki olduğu görülmüştür.
dc.description.abstract Organizational Culture and Organizational Commitment are ahead of the issue on which great emphasis is put. Organizational culture is all of the values that are shared by the whole organization. Organizational Commitment expresses the degree of attachment of the employees to the institution they serve. Organizational Culture and organizational Commitment is being endeavored to be implemented in private sector with all its aspects. Following the success achieved in the private sector, the concept of commitment now has taken its place as a significant issue also in the public institutions regarding increase of the work efficiency. In our study, the organizational culture and organizational commitment concepts which have impacts on the behaviors of the employees have been handled in different ways. In understanding the fundamental structure of the organizational life in the institution in which research will be done, detecting the role of organizational culture and the cultural dimensions thereto, the organizational commitment of the employees; and the assumption that these two concepts which are significant for organizations are constantly interacting, establishes the fundamental goal of our study. In the performed study, in addition to the literature study, at an institutions active in the telecommunications sector regulations and auditing, examinations have been performed under the scope of a "field study". As means to collect data regarding the organizational culture of those employed at the institutions and about their perception of organizational commitment a survey form having three sections has been taken advantage of. As a result to the performed study, participation status to the lower dimensions of the organizational culture revealed differences as per sex, there is no difference between employees from different age groups, the society culture perceptions of those who have worked more than five years at this institution has been higher, and it was also detected that organizational culture perception levels did not differ as per marital status and educational levels. In examining if the organizational commitment differ as per the demographical particulars of the employees, it is revealed that women are more committed to their institutions comparing to men; the commitment level increases parallel to the increase of age, the employees with higher level of education have low level of commitment. Regarding if there is a relation between organizational culture perception of the employees and the level of commitment, which establishes the fundamental examination subjects of the study, a correlation analysis has been taken advantage of, and as the result to the performed analysis, it was concluded that there is a relation in the positive direction between all organizational culture lower dimensions and generally organizational culture and organizational commitment.
dc.format.extent XI, 203 yaprak : şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Kültür
dc.subject Örgüt Kültürü
dc.subject Örgütsel Bağlılık
dc.title Örgüt kültürü ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin incelenmesi : bir kamu kurumunda alan araştırması
dc.type TEZ
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Anabilim Dalı,
dc.contributor.author Köse, Osman
dc.relation.publicationcategory doctoralThesis


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/