Açık Akademik Arşiv Sistemi

Kadının yoksullukla mücadelede belirlediği bir strateji olarak ev hizmetinde çalışma

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Ali Seyyar
dc.date.accessioned 2021-03-10T11:24:59Z
dc.date.available 2021-03-10T11:24:59Z
dc.date.issued 2011
dc.identifier.citation Yıldırımalp, Sinem. (2011). Kadının yoksullukla mücadelede belirlediği bir strateji olarak ev hizmetinde çalışma. (Yayınlanmamış Doktora Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/77396
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Yoksulluk, kaliteli yaşam koşullarından yoksun olmaktır. Ancak farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan yoksulluk kavramı, bugün sahip olduğu klasik anlamının dışında farklı bir görünüm sergilemektedir. Küreselleşme süreciyle birlikte yoksulluğun anlamı ve mücadele yöntemleri değişmektedir. Küreselleşme toplumda var olan eşitsizliği derinleştirmekte ve keskinleştirmektedir.Yoksulluktan en fazla etkilenen kesim kadınlardan oluşmaktadır. Yoksulluğun daha çok kadınlarda yoğunlaşması, küresel bir olgudur. Kadın yoksulluğu, küreselleşme sürecinde başlıca iki şekilde etkilenmiştir. İlki, refah devletindeki aşınmaların, kadınların temel yapabilirliklerini olumsuz etkilemesidir. İkincisi ise, küreselleşme sürecinin temel birikim rejimi olan post-fordizmin, kadınların düşük ücretli ve güvencesiz işlerde çalışmalarını kolaylaştırmasıdır. Kadınlar, toplumsal cinsiyet ilişkileri çerçevesinde, yoksulluğu erkeklerden daha farklı bir biçimde yaşamaktadırlar. Kadınların, eğitim, sağlık hizmetleri, istihdama katılım gibi toplumsal yaşamın tüm alanlarındaki hak ve fırsatlara eşitsiz erişimi nedeniyle yoksulluğun anlaşılmasında toplumsal cinsiyete duyarlı bir analiz çerçevesinin benimsenmesi önemli olmaktadır.Bu çalışmanın amacı kadınların yoksulluğa karşı mücadelede emeklerini üretim ve yeniden üretim süreçlerinde nasıl kullandıklarını analiz etmektir. Yoksulluk, toplumsal cinsiyete dayalı iş bölümü, ataerkil toplum yapısı ve kadın emeğinin kayıt dışı kullanımı arasında doğrudan bir ilişki kurarak, ev hizmeti sektörünün gündelikçilik formunun alt sınıfa ait kadınlar için, yeni bir meslek alanı olarak ortaya çıkışını anlamaktır.
dc.description.abstract Poverty is being away from the standarts of high quality life. But concept of poverty, which emerged out of various reasons, has now been regarded differently from its classic understanding.Within the process of globalization, the meanings and the methods of fight against the poverty are due to change. Globalization makes deepen and sharpen the existing inequality in the society.Women are directly affected from the implications of the poverty. It is a global phenomenon that poverty is focused more on women. Women poverty has been affected by the process of globalization in two ways. The first is the fact the erosions in the welfare state affected women abilities negatively. The second is that post-fordism which is the main accumulation regime of globalization made it easier to work women in low-wage and unsecure jobs.Women experience the poverty differently from men in the context of gender relations. Due to unequal participation of women to the rights and opportunities in all spheres of social life, such as education, health services, participation to employment, it becomes important to adopt a gender sensitive analysis for understanding the poverty.The main aim of this study is to analyse how women use their labor in the production and reproduction process against poverty. This study is to establish a direct among division of poverty, labor based on gender, patriarchal social structure and informal labor utilization of women in House Service Sector, and to explain the field of daily labor in house service soctor as a new occupation for those women of lower classes.
dc.format.extent VIII, 211 yaprak : tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Yoksulluk
dc.subject Kadının yoksulluğı
dc.subject Ev hizmeti sektörü
dc.subject Gündelikçi
dc.title Kadının yoksullukla mücadelede belirlediği bir strateji olarak ev hizmetinde çalışma
dc.type TEZ
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Anabilim Dalı,
dc.contributor.author Yıldırımalp, Sinem
dc.relation.publicationcategory doctoralThesis


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/