Açık Akademik Arşiv Sistemi

Katı atıkların ekonomik analizi (Sakarya Büyükşehir Belediyesi örneği)

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Salih Şimşek
dc.date.accessioned 2021-03-10T11:24:48Z
dc.date.available 2021-03-10T11:24:48Z
dc.date.issued 2010
dc.identifier.citation Karakaş, Adem. (2010). Katı atıkların ekonomik analizi (Sakarya Büyükşehir Belediyesi örneği). (Yayınlanmamış Doktora Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/77342
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Yirminci yüzyılın ikinci yarısından itibaren nüfus artışına bağlı olarak üretim ve tüketimde hızlı bir yükselme meydana gelmiştir. Bu artış, çevre üzerinde kirlilik baskısı oluşturmakla birlikte iktisadi kaynakların yok olmasına da neden olmaktadır. Sürdürülebilir kalkınma açısından değerlendirildiğinde 1970'li yıllarda itibaren doğal kaynakların yok olmasının önlenmesi, atıkların yeniden ekonomiye geri kazandırılması ve geri dönüşüm ekonomisinin oluşturulmasına yönelik çabalar yoğunlaşmıştır.Uluslararası alanda, eko-ekonomi anlayışının geliştirilmesine yönelik olarak, bireyden başlamak üzere, yerel ve ulusal yönetimlere bazı sorumluluklar yüklenmiştir. Uluslararası anlaşmalara konu edilen çevre ve atık yönetimi, gelecek kuşaklara sosyal ve ekonomik olarak daha yüksek refah standardının sağlanmasını amaçlamaktadır. Bu amaca ulaşmak için, bireysel, ulusal ve uluslararası sorumluluklar belirlenmiştir. Bu sorumluluklar, Birleşmiş Milletler nezdinde denetlenmektedir ve ülkelerin anayasal zorunlulukları haline getirilmişlerdir.Türkiye'de çevre ve atık yönetimi bilincinin gereklerinin, sürdürülebilir kalkınma bağlamında sağlıklı bir şekilde uygulanması, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın koordinasyonunda kamuya ait anayasal bir görevdir. Bu görev ve sorumluluklar, bireyler, köy ve belediye yönetimleri, il özel idareleri ve devlet açısından uluslararası hukuka göre düzenlenmiştir. Sosyal devlet ilkesi gereğince, toplumun refahını azaltacak her türlü sorunun engellenmesi, azaltılması ve/veya ortadan kaldırılması gerekmektedir. Bu tez çalışması, sürdürülebilir kalkınma açısından çevre ve atık yönetiminin iktisadi analizini hedeflemektedir. Sakarya Büyükşehir Belediyesi'ne ilişkin istatistiki verilerden yola çıkılarak, atıkların ekonomik maliyeti üzerine değerlendirmeler yapılmış ve optimal atık yönetimi ile sağlanabilecek ekonomik ve ekolojik kazançlar ortaya konulmuştur.
dc.description.abstract There has been a dramatic incresae in production and consumption with regarded to the population growth since the second half of the twentieth century. This increase encourages pollution in the environment and causes the evadication of economical sources. When analysed in the context of sustainable development the struggles for preventing natural sources from existion, recyling the wastes into the economy and developing the economics of recycling have risen since 1970?s.In the international field, starting from an individual, local and national administrations have been charged with some issues so as to develop the eco-economy thought. The environmental and waste managements made the subject of the international aggreements aim to provide the next generations with higher wealth standard in the terms of both social and economic. In order to get this purpose individual, national and international responsibilities are determined. These charges are been investigated in the leadership of United Nations and made the constitutional requirements of the countries.In Turkey it is a constituional task in the coordination of the Ministry of Environment and Forest to apply the requirements of the environment and waste management thought in the context of sustainable development. These tasks and responsibilies of indivials, local administrations, municipilaties, special provincial administrations and the state have been arranged according to international laws. According to the principle of social state all the problems which decrease the wealth of the society must be prevented, diminished and/or devasitated. This study purposes to analyse the economic analysis of environment and waste management. Taking the statistical data about Sakarya Metropolitan Municipality as a reference, the economic cost of wastes is interpreted and some economic and ecological returns which should be gained by the help of the optimal waste management are put forth.
dc.format.extent X, 171 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Sürdürülebilir kalkınma
dc.subject Katı atık geri dönüşüm
dc.subject Atık borsası
dc.title Katı atıkların ekonomik analizi (Sakarya Büyükşehir Belediyesi örneği)
dc.type TEZ
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İktisat Anabilim Dalı,
dc.contributor.author Karakaş, Adem
dc.relation.publicationcategory doctoralThesis


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/