Açık Akademik Arşiv Sistemi

Toplum temelli bir yaklaşım olarak sürdürülebilir kentsel dönüşüm : Ankara Dikmen Vadisi örneği

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Halil İbrahim Aydınlı
dc.date.accessioned 2021-03-09T08:12:11Z
dc.date.available 2021-03-09T08:12:11Z
dc.date.issued 2016
dc.identifier.citation Çiftçi, Salih . (2016). Toplum temelli bir yaklaşım olarak sürdürülebilir kentsel dönüşüm : Ankara Dikmen Vadisi örneği. (Yayınlanmamış Doktora Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/77299
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Bir kentin, günümüzde ve gelecekte olması öngörülen olumlu şartlara uygun hale gelmesi ve sürdürülebilirlik kazanması için kentsel mekâna yapılan olumlu yöndeki müdahaleler kentsel dönüşüm olarak adlandırılmaktadır. Kentsel dönüşüm uygulamaları, doğrudan kentlileri ilgilendirse de dönüşüm projeleri, yerel yönetimler için de olumlu bir imaj oluşturmaktadır. Kentsel dönüşüm; kent alanının ve kentlilerin sosyo-ekonomik ve kültürel yapısını değiştirmeye, kentsel alanda ortaya çıkan sorunları gidermeye yönelik kapsamlı uygulamalardır ve problemlerin tüm yönleriyle ortadan kaldırılması için çok aktörlü ve bütüncül bir çalışmayı gerekli kılmaktadır. Sürdürülebilirlik ilkesi açısından, kentsel dönüşüm uygulamaları, kamu-özel-yerel-sivil aktörlerin süreç içerisinde yer almasını mecburi kılmaktadır. Dönüşüm sürecinden doğrudan etkilenecek taraf olan yerel halkın, temel aktör olarak sürece dâhil edilmesinin gerekliliği, sürdürülebilirlik açısından son derece önemlidir. Bu bağlamda çalışmanın uygulama bölümünde, Dikmen Vadisi Kentsel Dönüşüm alanında 400 katılımcı ile anket çalışması yapılmıştır. Proje alanında, sürdürülebilirlik kavramının zorunlu ilkelerinden kabul edilen; katılım, şeffaflık, yönetişim, bilgilendirme ve iletişimin, dönüşüm sürecinde dikkate alınıp alınmadığı araştırılmıştır. Yapılan araştırmada kentsel dönüşümün bu ilkeler göz ardı edilerek gerçekleştiği görülmüştür.
dc.description.abstract Urban transformation refers to the positive interventions to the urban areas in order to accommodate a city for current and potential favourable conditions, and ensure sustainability. Although urban transformation practices directly affect people living in urban areas, it creates a positive image for local administrations. Urban transformation includes comprehensive practices aimed at changing socioeconomic and cultural structure of an urban area and urban people, and overcoming problems occurring in urban areas; and requires multi-actor and holistic efforts to eliminate problems in all aspects. In terms of the principles of sustainability, the urban transformation practices entail the involvement of public-private-civil actors in the process. The involvement of the local people -as a party to be directly affected by transformation process- in this process as a key actor is of vital importance in terms of sustainability. In this context, in the implementation phase of the study, a survey was conducted with 400 participants on Dikmen Valley Urban Transformation area. In the project implementation area, whether or not the vital principles of sustainability as involvement, transparency, governance, information and communication are respected in the transformation process is examined. The study revealed that these principles of sustainability were ignored in the implementation.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Kentsel dönüşüm.
dc.subject Sürdürülebilirlik kavramı.
dc.subject Sürdürülebilir kentsel dönüşüm ilkeleri, boyutları ve aktörleri.
dc.subject Dikmen Vadisi - Dikmen Vadisi kentsel dönüşüm projesi.
dc.title Toplum temelli bir yaklaşım olarak sürdürülebilir kentsel dönüşüm : Ankara Dikmen Vadisi örneği
dc.type TEZ
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Anabilim Dalı
dc.contributor.author Çiftçi, Salih
dc.contributor.author Çiftçi, Salih
dc.relation.publicationcategory doctoralThesis


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record