Açık Akademik Arşiv Sistemi

Sosyalist teoride milliyetçilik tartışmaları : birikim dergisi çevresi örneği

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Bünyamin Bezci
dc.date.accessioned 2021-03-09T08:12:02Z
dc.date.available 2021-03-09T08:12:02Z
dc.date.issued 2016
dc.identifier.citation Zarplı, Çağdaş . (2016). Sosyalist teoride milliyetçilik tartışmaları : birikim dergisi çevresi örneği. (Yayınlanmamış Doktora Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/77280
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Tezimizin ilk bölümünde, Marksizmin çeşitli biçimlerindeki milliyetçilik kavrayışı incelenmektedir. Klasik Marksizm olarak incelenen, Karl Marx ve Friedrich Engels gibi düşünürlerde, milliyetçiliğin ötekisi olarak enternasyonalizm ideali ortaya koyulmaktadır. Marksizmin bir siyasal ideoloji haline gelmesi ve reel-politik düzleme indirgenmesi hususunda önemli bir payı olan Leninizm'in enternasyonalizm-milliyetçilik çelişkisi bağlamında incelemesi yapılmaktadır. Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği yerel pratiğinde önemli bir yer tutan, esasen Stalinizm'in temelini oluşturan tek ülkede sosyalizm düşüncesi, tezimizin ilgi alanı olan sosyalist teori ile milliyetçilik arasındaki ilişkiyi yeni bir boyuta taşımıştır. Maoizm gibi milliyetçi sosyalist örnekler ise milliyetçilik-sosyalizm ilişkisinin incelenmesinde önemli bir yer tutmaktadır. Tezimizin ikinci bölümünde, Post-Marksist ekolün milliyetçilik kavrayışı ortaya konmaktadır. Gramsci, Althusser gibi başta Avrupa, sonra dünya Marksizm ekollerinin 21. Yüzyıl algılarını çokça etkilemiş düşünürlerin milliyetçilikle olan ilişkileri analiz edildikten sonra, Frankfurt Okulu, Çok-kültürcü Marksizm gibi çağdaş akımların milliyetçilik kavrayışları üzerinde durulmaktadır. Esasen, özellikle milliyetçiliğin karşısında kendisini tanımlayan Çok-kültürcü Post-modern Marksist akımın günümüzdeki Birikim çevresi üzerindeki etkisi, tezimizin üçüncü bölümünü oluşturmaktadır. Birikim çevresinin, önceleri Gramsci ve Althusser üzerine tanımladıkları; ülke ve dünya meselelerini periyodik olarak bu etkiler üzerinden yorumlayarak oluşturdukları yapı, sonraları Post-modern Çok-kültürcü Marksizmin etkisi altına girmiştir. Türkiye'deki sol hareketlerin Kemalist-milliyetçi algılarından kendilerini soyutlayarak, temelde öze dönüşçü enternasyonalist bir Marksizm yorumuyla kendisini tanımlayan çevre, sonraları kültürel haklar odaklı; özellikle Ernesto Laclau ve Chantal Mouffe etkisiyle Post-modern Marksizmin ülkemizdeki en önemli temsilcisi sayılan akademik çevre haline gelmiştir. Tezimizde, çevrenin Marksizm algısına esas teşkil eden milliyetçilik düşüncesi incelenmektedir.
dc.description.abstract In the first chapter of thesis, understanding of nationalism in various forms of Marxism is analyzed. Reviewed as Classical Marxism, in thinkers such as Karl Marx and Friedrich Engels, the ideal of internationalism is set forth as "other" of nationalism. Leninism who was taking the initiative about that Marxism becomes a political ideology and reduces the real-political plane is analyzed in the context of conflict of internationalism-nationalism. The idea of socialism in one nation is the base of Stalinism and it carries a great importance in practice of Union of Soviet Socialist Republics, brings a new dimension to relationship between socialist theory and nationalism sphere of interest in our thesis. Maoism as a nationalist socialist examples have a great significance in an effort to analyze the relationship between nationalism-socialism. In the second chapter in thesis, understanding of nationalism in Post-Marxist ecole is revealed. It is dwelled on understanding of nationalism in Frankfurt Ecole, Multi-Culturalist Marxism as contemporary ideologies after analyzed of thinkers as Gramsci, Althusser who effect of understanding Marxism Ecoles initial in Europe and then world in 21. Century on nationalism. Fundamentally, the impact of Multi-Culturalist Post- Modern Marxism, which explains itself as opposite of especially nationalism, on Birikim circles constitutes the third part of thesis. Birikim circles are defined the structure of state and World issues in periodical of these effects in the beginning on Gramsci and Althusser, afterwards they are effected by Post-modern Multi-Culturalist Marxism. Birikim circles are identifying themselves with alienate from Kemalist-nationalist left movements, basically return the self-internationalist remark of Marxism, then focus on cultural rights; especially, effect of Ernesto Laclau and Chantal Mouffe, they will become the most important representative academically circles about Post-modern Marxism in our country. In thesis, in these circles, thinking of nationalism on basic of perception about Marxism is viewing.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Marksizmin milliyetçilik kavrayışı.
dc.subject Klasik marksizm ve enternasyonalizm ideali.
dc.subject Marksist-Leninist ve Stanilist teori - milliyetçi sosyalizm.
dc.subject Post marksizm’de milliyetçilik kavrayışı - birikim çevresi.
dc.subject Birikm çevresi’nin sos liberal milliyetçili kavrayışı.
dc.title Sosyalist teoride milliyetçilik tartışmaları : birikim dergisi çevresi örneği
dc.type TEZ
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Anabilim Dalı
dc.contributor.author Zarplı, Çağdaş
dc.contributor.author Zarplı, Çağdaş
dc.relation.publicationcategory doctoralThesis


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record