Açık Akademik Arşiv Sistemi

Çatışma çözümü teorisi bağlamında bağımsız devletler topluluğunda kriz bölgeleri : Kırım ve transdinyester sorunları

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Sibel Akgün
dc.date.accessioned 2021-03-09T08:10:45Z
dc.date.available 2021-03-09T08:10:45Z
dc.date.issued 2018
dc.identifier.citation Halitoğlu, İslam. (2018). Çatışma çözümü teorisi bağlamında bağımsız devletler topluluğunda kriz bölgeleri : Kırım ve transdinyester sorunları. (Yayınlanmamış Doktora Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/77117
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Bu tezde, Bağımsız Devlet Topluluğu (BDT) bölgesinde meydana gelen Kırım Sorunu ve Transdinyester Sorunu Çatışma Çözümü Teorisi bağlamında incelenmiştir. Bu çerçevede 2013 yılında Kırım'da meydana gelen çatışma süreci ele alınmıştır. 1990'dan itibaren SSCB'nin dağılmasıyla bağımsızlık faaliyetlerine girişen bir diğer bölge Transdinyester olmuştur. Her iki bölgede de çatışma süreci yaşanmıştır ve bölgedeki sıcak çatışmalar sona ermiş ve barış müzakere süreci başlamıştır. Kırım sorunu üzerinden Ukrayna ve Transdinyester sorunu üzerinden Moldova hedef haline gelmiştir. Rusya, Avrasyacılık adı altında yayılmacı politika izlediği söylenebilir. Bu iki bölgede Rusya'nın doğrudan veya dolaylı etkisi bulunmaktadır. Bu bölgelere etnik Ruslar üzerinden müdahale etme ve orada kalma stratejileri hedeflenmiştir. Geçmişte Hem Kırım hem de Transdinyester bölgelerinde sürgünler ve zorunlu iskanlar adı altında demografik yapıları değiştirilmiştir. İki bölgelde de "de facto" söz konusu olmuştur. Meydana gelen bu iki örnek olay da birbiriyle paralellik taşımaktadır. Bu süreci analiz edebilmek için Çatışma Çözümü Teorisinin Temel Kavramları ve Unsurları çerçevesinde Hibrit Savaş ve Çatışma Çözümü Teorisi'nin İşleyiş Süreci ve Akışı örnek olaylara uygulanmıştır. Kırım çatışması sürecinde Hibrit Savaş enstrümanları kullanılmıştır. Çatışma çözümü teorisi kapsamında çözüm odaklı herhangi bir gelişme olmamıştır. Rusya, Kırım'ın kendi parçası olduğunu ve bunun tartışmaya açılacak bir tarafı olmadığını savunmaktadır. Transdinyester çatışma sürecinde çözüme yönelik girişimler ve görüşmeler devam etmektedir. Müzakere sürecinde her iki taraf da kazan-kazan stilinde devam ettiği taktirde çözüm ortamının yakın bir zamanda olabileceği söylenebilir.
dc.description.abstract The Crimean problem and Transdniester problem that took place in the territory of the Commonwealth of Independent States are studied in this thesis in the context of Conflict Resolution Theory. Within this framework, the conflict process that took place in Crimea in 2013 was discussed. Trandyesteria was another region that embarked on Independence activities after the dissolution of the USSR in 1990. The conflict process has taken place in both regions, and the hot conflicts in the region have ended and the process of peace negotiations has begun. Ukraine has become a target over the Crimean problem and Moldova has also become a target over Transdiester. Russia pursues expansionist policy under the name Eurasianism. Russia has direct or indirect influence in these two regions. The strategies for intervening and staying there are aimed at these regions through ethnic Russians. In the past, demographic structures were changed in both Crimea and Transdnyester regions under the name of deportations and forced settlements. There have been "de facto" declarations of independence in the two regions. These two examples are parallel to each other in the event. In order to analyze this process are discussed the basic concepts and elements of Conflict Resolution Theory and types of conflict, non-violent conflicts, violent conflicts, Classification of armed War, conflict at individuals level, conflict at groups level, conflict at States level. During the conflict time in Crimea the process and flow of Conflict Resolution Theory has been applied to case studies. Russia argues that Crimea is part of its own and that it not open to dispute. In the process of Transdinyester conflict, initiatives and negotiations are continuing. If both sides continue to win-win method in the negotiation process, it can be said that the solution may be in a near future.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Çatışma Çözümü Teorisi
dc.subject Kırım Sorunu
dc.subject Transdinyester Sorunu
dc.subject Ukrayna
dc.subject Moldova.
dc.title Çatışma çözümü teorisi bağlamında bağımsız devletler topluluğunda kriz bölgeleri : Kırım ve transdinyester sorunları
dc.type TEZ
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı
dc.contributor.author Halitoğlu, İslam
dc.contributor.author Halitoğlu, İslam
dc.relation.publicationcategory doctoralThesis


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record