Açık Akademik Arşiv Sistemi

Osmanlı sonrası Arnavut kimliğinin inşası

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Ebubekir Sofuoğlu
dc.date.accessioned 2021-03-09T08:10:42Z
dc.date.available 2021-03-09T08:10:42Z
dc.date.issued 2018
dc.identifier.citation İdrizi, Murtezan. (2018). Osmanlı sonrası Arnavut kimliğinin inşası. (Yayınlanmamış Doktora Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/77106
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Bu çalışma, Osmanlı sonrası Arnavut kimliğinin inşası sürecinin degerlendirilmesini ve aktarılmasını amaçlar. Arnavut kimliği erken bir geçmişten başlayarak bugüne dek ele alınmıştır. Bir grubun veya bir toplumun kimliği sadece bir kaç faktör sayesinde ayakta kalabilir. Bir kimliği tesis eden, yaşatabilen ve koruyan faktörler dil, din, kültür ve gelenektir. Bunların ortak desteğiyle, kimliğin korunma mekanizması ortaya çıkar. Din faktörü Arnavut toplumuna sonradan ve Arnavutların kendi tercihleriyle gönüllü olarak eklemlenmiştir. Arnavutların bir dinden başka bir dine giriş sebebi kendi kimliğini korumak idi. Bu anlamda İslam Dini, Arnavut kimliğinin koruyucu bir kalkan vazifesi gördüğü söylenebilir. Dil ve din faktörleri Arnavutların ayrılmaz parçaları olduğu tarihi süreç içinde defalarca ispatlanmıştır. Son yüzyıllarda Arnavut kimliği yok edilmeye çalışılmıştır. Farklı metotlarla orijinal Arnavut kimliğinin parçalanmasına gayret edilmiştir. Örneğin Kosova'daki Arnavutlar için Kosovalı olmak, Makedonya'daki Arnavutlar için Makedon olmak ve Karadağ'daki Arnavutlar için Karadağlı olmak gibi yeni kimlikler üretilerek farklılaştırmak ve bu farklılıkları da çatıştırmak en önemli amaçlardan biri olmuştur. Bölgesine göre Arnavut Halklarına yeni, biri diğerinden farklı kimlikler üretilmeye çalışılmıştır. Başta dış güçler olmak üzere bunları yapanların amacı, yaşadıkları farklı yörelere göre yeni yeni kimlikler üretmek ve böylece de Arnavutları kendi içinde çatışmalara sürüklemektir.
dc.description.abstract This study aims to critic and share the process of build of the Albanian identity after the Ottoman era. Within this dissertation, the Albanian identity has been evaluated from the earliest period to the present. The identity of one group or one community can stand on its feet only if relies in several factors. The factors that create, preserve and revive the identity are language, religion, culture and tradition. Thanks to the joint sustenance of these factors, the mechanism that preserves the identity arises. The faith factor among the Albanians was added afterwards by the will of the Albanians themselves. The reason for conversion of the Albanians from one religion to the other is due to the preservation of identity. In this respect, it can be said that the Islamic religion had a role of a protective shield in the direction of preserving the Albanian identity. The fact that language and religion are indivisible elements of Albanian identity has been proven several times throughout history. In the recent centuries, there have been attempts to destroy the Albanian identity. Various methods were intended to split the original Albanian identity. In this perspective the initiatives for protection of the identity of Kosovars (for the Albanians from Kosovo), Macedonian (for the Albanians from Macedonia) or Montenegrins (for the Albanians from Montenegro), are fostered in order to create divergence that would further on result in conflicts. Over time, depending on the region where they lived, there were attempts to create new and different identities for the Albanians. Starting with the external forces, certain circles have tried to create these new identities and through them to cause conflicts among the Albanians themselves.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Kimlik
dc.subject Arnavut
dc.subject Dil ve Din.
dc.title Osmanlı sonrası Arnavut kimliğinin inşası
dc.type TEZ
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Tarih Anabilim Dalı
dc.contributor.author İdrizi, Murtezan
dc.contributor.author İdrizi, Murtezan
dc.relation.publicationcategory doctoralThesis


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record