Açık Akademik Arşiv Sistemi

Doğu Asya ülkelerinin ekonomik büyüme dinamiklerinin Türkiye ekonomisi ile karşılaştırmalı analizi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Salih Şimşek
dc.date.accessioned 2021-03-09T08:10:28Z
dc.date.available 2021-03-09T08:10:28Z
dc.date.issued 2018
dc.identifier.citation Külünk, İbrahim. (2018). Doğu Asya ülkelerinin ekonomik büyüme dinamiklerinin Türkiye ekonomisi ile karşılaştırmalı analizi. (Yayınlanmamış Doktora Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/77075
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Bu çalışmada, Doğu Asya ülkeleri olan Tayvan, Singapur ve Güney Kore'nin ekonomik büyüme dinamikleri ile Türkiye ekonomisinin büyüme dinamikleri incelenmiştir. Çalışmanın amacı; Türkiye ekonomisi için alternatif politikalar üretmek, teknoloji ve ihracat odaklı büyüme modelini başarı ile gerçekleştirmiş ülke örneklerini aynı dönemler içerisinde karşılaştırmalı olarak açıklayarak benzerlikleri ortaya koymaktır. Genel olarak bakıldığında dört ülkenin de benzer dönemlerde savaşlar yaşadığı, ekonomik kriz dönemleri yaşadığı görülmektedir. Bu açıdan ülkelerin tarihsel ve ekonomik gelişim açısından benzerlikler taşıması araştırmanın çıkış noktasıdır. Türkiye ile bu ülkelerin temel ayrılık noktası ise; söz konusu Asya ülkelerinin kalkınma süreçlerinde teknolojik gelişmeye ve ihracat odaklı büyümeye verdikleri önemdir. 1960'lardan sonra bu ülkelerde başlayan teknolojiye dayalı ihracat odaklı büyüme stratejisi büyük bir başarı ile gerçekleştirilmiş ve bugün bu ülkeler küresel pazarda, özellikle elektronik alanında söz sahibi olmuşlardır. Çalışmada, seçilmiş Doğu Asya ülkelerinin (Tayvan, Singapur, Güney Kore) ekonomik büyüme süreçleri tarihsel perspektifli olarak sunulmuş ve her ülkenin kendine has kırılma veya yükselme dönemleri baz alınmıştır. İkinci olarak, panel veri analizi ile bu ülkelerin ekonomik büyümelerinde etkili olan değişkenler incelenmiştir. Daha sonrasında, her ülkenin tek tek ekonomik büyümesinde etkili olan değişkenlerin etki yönünü belirlemek amacıyla Granger Nedensellik Testi yapılmıştır. 1996 – 2014 dönemi için Tayvan, Singapur, Güney Kore ve Türkiye'nin; GSYH (bağımlı değişken), Ar-Ge harcamaları, Marka başvuruları, Tasarruf, İthalat ve İhracat serileri (bağımsız değişkenler) ile yapılan panel veri analizi sonucunda bağımlı değişken olan GSYH'yı, modele bağımsız değişkenler olarak dahil edilen, Ar-Ge harcamaları, Marka başvuruları, Tasarruf ve İhracat değişkenlerinin %70 oranında açıkladığı sonucuna varılmıştır.
dc.description.abstract In this study, Economic development dynamics of Some East Asian Countries namely Taiwan, Singapore, and North Korea and Turkey are investigated. The aim of this study is generating alternative politics for Turkish economy and demonstrating similarities while comparing Turkey with the chosen countries which are succeed in technology and export oriented development. In general, these four countries had experienced war and economic crises at the same period of time. From this angle, historical and economical similarities of countries are the beginning point of this research. Differentiation point of Turkey and these countries is that mentioned Asian countries gave importance to technological development and export in their development process. After 1960ies the strategy of export oriented and technology based trade carried out with a huge success and today these countries have an important place in global market especially in electronics. In this study, the process of economic development for selected East Asian Countries (Taiwan, Singapore, South Korea) are presented in historical perspective and based on their specific broken point and expanding. Secondly, with using panel data analysis, variables which are influential on the development of these countries are investigated. Following that, in order to specify the direction of influence of these variables on each country Granger Causality Test is conducted. For 1996 – 2014-time period GSYH (predicted variable), Ar-Ge expendutires, brand appliances, savings, import and export series (predicting variable) of Taiwan, Singapore, the South Korea and Turkey are used in panel analysis. The results showed that the predicted variables), Ar-Ge expenses, trademark applications, savings, Import and Export Series explain 70% variance on predicted variable which is GSYH.
dc.language İngilizce
dc.language.iso eng
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Ekonomik Büyüme
dc.subject Doğu Asya
dc.subject Teknoloji Ar-ge
dc.subject Türkiye
dc.title Doğu Asya ülkelerinin ekonomik büyüme dinamiklerinin Türkiye ekonomisi ile karşılaştırmalı analizi
dc.type TEZ
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İktisat Anabilim Dalı
dc.contributor.author Külünk, İbrahim
dc.contributor.author Külünk, İbrahim
dc.relation.publicationcategory doctoralThesis


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record