Turizm faaliyetlerinin ekonomik anlamda önemli getiriler olmaktadır. Ancak planlamalar sadece ekonomik getiri temelli yapılır ise doğal kaynaklar geri dönüşü mümkün olmayan zararlar görebilmektedir. Kırsal turizm ile birlikte olan çiftlik turizmi doğal ve kültürel değerleri koruyan ve zenginleştiren bir turizm türüdür. Çiftlik turizmi yanlış uygulamalar ve aşırı kullanım sonucu kültürel ve doğal değerleri yağmalayan ve yok eden kitlesel ve yoğun turizm uygulamaların aksine sürdürülebilirlik ilkeleriyle uyumlu olarak gerçekleşmektedir. Yalnızca ülkemizde değil dünya genelinde de çiftlik turizmine olan ilgi gün geçtikçe artmakta ve turizm çeşitlendirmesi kapsamında çiftlik faaliyetleri desteklenmektedir. Kırsal alanlarda atıl durumda olan ve kullanılmayan araziler, binalar yeniden değer kazanarak yöre halkına ekonomik getiri sağlamaktadır. Bu durum kırdan kente yaşanan göçlerin azaltılması hatta kentten kıra geri dönüşlerin olmasını da mümkün kılmaktadır. İşte bu doğrultuda çiftlik turizmi yerel halka ek gelir sağlamanın yanı sıra kültürel özelliklerin tanınmasını, değerIenmesini ve kaybolmamasını sağlayarak, kırsal alanların atıl durumdan kurtulmasında bir araç olarak gündeme gelmektedir. Bu çalışma ile Türkiye'nin çiftlik turizmi potansiyelinin ortaya konmasının yanında araştırma sonucu elde edilen veriler doğrultusunda, çiftlik turizmi için kavramsal bir model önerisi geliştirilmeye çalışılmıştır. Araştırmada Türkiye'de faaliyet gösteren çiftlik turizmi işletmeleri yetkilileri ile yapılan görüşmeler, çiftliklerde yerinde gerçekleştirilen gezi ve katılımlı gözlemler ile bunları desteklemesi açısından yapılan doküman incelemeleri sonucunda elde edilen verilere yer verilmiştir. Elde edilen bulgular betimsel yöntemler kullanılarak tablolar halinde sunulmaya çalışılmıştır. Araştırma sonuçları göstermiştir ki çiftlik turizmi faaliyetlerini uygulayanların çoğunluğu kentlerden kırsala göç eden kişilerdir. Bu kişiler doğal yaşam özlemi ile şehirden ayrılarak kırsalda yaşayan insanlara rol model olup doğal üretimin ve kendi kendine yeten çiftlik yaşamını benimsemişler ve kendileri gibi kırsala yerleşmek isteyenlere çiftliklerini açmışlardır. Çiftlik turizmine yönelik destekler olmasına karşın bu destekler kırsal halkın katlanabileceğinden çok daha fazla formalite içermektedir. Bu doğrultuda ülkemizdeki çiftlik işletmeleri ve çiftlik turizmine yönelik mevzuatın daha sade ve uygulanabilirlik düzeyinin yüksek hale getirilmesi gerekmektedir. Anahtar Kelimeler: Turizm, Çiftlik Turizmi, Kırsal Alan, Kırsal Kalkınma
Tourism activities provides significant returns in terms of economy. But if the plans are made economic return based, natural sources can be damaged irreversibly. Farm Tourism is nested with rural tourism that it protects the natural and cultural values and enriches them. Because of misuse and overuse of cultural and natural values, which plunders and destroys them, agro-tourism is compatible with sustainability principle. Not only in our country but also in the world the attention to the farm tourism has been increasing day by day and diversifying of the farm is supported within the context of tourism activities. In the rural areas, with the re-increasing value of the idle and waste terrains, buildings provide economic return to the local people. This condition enables to decrease the migration to the cities even makes them return to the rural areas. In this direction farm tourism not only provides a side income to the local people but also it provides them to know, increase and not disappear their cultural values. It becomes current issue to getting rid of the rural areas as an idle. Whit this survey, we put forward not only Turkey's farm tourism potential but also we try to work up a cognitive method suggestion in accordance with the data we obtained from a research. This survey includes the meetings which were made with the men in charge of doing farm tourism business in Turkey and also it includes the observations, participated observations and data which are supported by investigation of documents. The findings were presented by descriptive methods with schedules. The survey's results show that the people, who are doing farm tourism, are mostly immigrants from cities to rural areas. They became a role model for people, who are leaving from the cities because of missing the life in rural areas and they adopted the natural production and the life in the rural areas by opening their farms to the people who wants to move there. Although there are lots of supports for the farm tourism, they contain too much formality for the rural people to put up with. In this direction, the legislation on farm operations and farm tourism in our country needs to be made simpler and has to provide higher level of applicability. Keywords: Tourism, Farm Tourism, Rural Areas, Rural Development