Açık Akademik Arşiv Sistemi

Yöresel mutfak tercihindeki motivasyon unsurlarının destinasyonu tekrar tercih etme ve başkalarına önerme üzerine etkisi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Oğuz Türkay
dc.date.accessioned 2021-03-09T08:10:10Z
dc.date.available 2021-03-09T08:10:10Z
dc.date.issued 2016
dc.identifier.citation Şengül, Serkan. (2016). Yöresel mutfak tercihindeki motivasyon unsurlarının destinasyonu tekrar tercih etme ve başkalarına önerme üzerine etkisi. (Yayınlanmamış Doktora Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/76996
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Turistlerin yöresel mutfak tercihindeki motivasyon unsurlarının destinasyonu tekrar tercih etme ve başkalarına önerme üzerindeki etkilerinin incelenmesi amacıyla tasarlanan bu çalışma, yöresel mutfak tercihindeki motivasyon unsurlarının, destinasyon yöresel mutfak memnuniyeti ve satınalma sonrası davranışlarla arasındaki ilişkiyi göstermesi açısından önemlidir.Çalışma 3 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde destinasyon sadakati ile ilgili kavramlar, yer alırken; ikinci bölümde yöresel mutfaklar ile ilgili temel kavramların yanı sıra Türk mutfak kültürünün tarihsel gelişimi ve Türkiye'de yer alan coğrafi bölgelere göre yöresel mutfak kültürlerine ayrıntılı bir şekilde yer verilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünü yöntem ve araştırma bulguları oluşturmaktadır. Yüksek güvenilirliğe sahip olduğu tespit edilen ölçekler ile Sakarya il merkezi ve ilçelerinde bir uygulama yapılmış, 662 turistten elde edilen verilerin analizinde SPSS ve Amos paket programları yardımı ile Doğrulayıcı Faktör Analizi ve Yapısal Eşitlik Modellemesi testleri gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda model testi, kurulan modelin kabul edilebilir olduğunu göstermiştir. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre yöresel mutfak motivasyon unsurları içerisinde yer alan "duyulara hitap", "heyecan verici deneyim", "rutinden kaçış", "sağlık endişesi", "birliktelik" faktörleri ile "yöresel mutfak memnuniyeti" faktörü arasında anlamlı etkilerinin olduğu, "kültürel deneyim", "ekonomik faktörler" ve"prestij" faktörleri ile ise arasında anlamlı etkilerin olmadığı tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda ayrıca "yöresel mutfak memnuniyeti" faktörünün "yöresel mutfaklar için destinasyonu tekrar tercih etme ve başkalarına önerme" faktörleri ile de arasında anlamlı etkilerin olduğu tespit edilmiştir.
dc.description.abstract This study that aims to examine the effect of motivational factors in local cuisine preference on rechoosing and recommending a destination is important in the sense of showing the relationship between local cuisine satisfaction and after purchasing behaviour, along with the motivational factors in local cuisine preference. The study consists of three chapters. The first chapter includes the terms about destination loyalty while the second chapter gives the basic concepts in local cuisine and detailed information on the historical development of Turkish food culture and local food cultures with reference to Turkey's geographical regions. Research methods and findings are conveyed at the third chapter. Using scales that were proven highly reliable, a survey was conducted in Sakarya city centre and its districts. In the analysis of the data acquired from 662 tourists, Confirmatory Factor Analysis and Structural Equation Modelling were applied using SPSS and Amos softwares. After the analysis the model test showed that the model was acceptable. According to the results of the research, there are significant effects between "local cuisine satisfaction" factor and "sensory appeal", "exciting experience", "escape from routine", "health concerns" and "togetherness" factors which are among the motivational factors of local cuisine. On the other hand there are no significant effects with "cultural experience", "economical factors" and "prestige". In addition, results show that there are significant effects of "local cuisine satisfaction" factor on "rechoosing and recommending a destination for local cuisines".
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Destinasyon.
dc.subject Destinasyon sadakati.
dc.subject Yöresel mutfaklar.
dc.subject Yöresel mutfak motivasyonu.
dc.subject Türk mutfak kültürü.
dc.title Yöresel mutfak tercihindeki motivasyon unsurlarının destinasyonu tekrar tercih etme ve başkalarına önerme üzerine etkisi
dc.type TEZ
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı
dc.contributor.author Şengül, Serkan
dc.contributor.author Şengül, Serkan
dc.relation.publicationcategory doctoralThesis


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record