Açık Akademik Arşiv Sistemi

Fındık zürufu ve arıtma çamuru karışımından süs bitkisi yetiştirme ortamı geliştirilmesi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Saim Özdemir
dc.date.accessioned 2021-03-05T08:16:06Z
dc.date.available 2021-03-05T08:16:06Z
dc.date.issued 2009
dc.identifier.citation Dede, Ömer Hulusi. (2009). Fındık zürufu ve arıtma çamuru karışımından süs bitkisi yetiştirme ortamı geliştirilmesi. (Yayınlanmamış Doktora Tezi)Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü; Sakarya
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/76893
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Bu çalışmada, fındık zurüfu süs bitkileri için yetiştirme ortamı olarak kullanılabilirliğini saptamak amacıyla temel fiziksel, fiziko-kimyasal ve kimyasal özellikleri tespit edilmiştir. En uygun yetiştirme ortamı parametrelerini tespit etmek amacıyla ayrışma derecesine bağlı olarak ham, yarı olgun ve olgun fındık zurüfu örneklerinden (H1, H2, H3 ve H4) oluşan dört yetiştirme ortamı hazırlanmıştır. Fındık zürufunun partikül boyutu, ayrışma derecesi ile azalmış ve partikül boyut indeksi ham züruftan olgun zürufa doğru 95?36 arasında tespit edilmiştir. Fındık zurüfunun temel fiziksel parametreleri; toplam porozitesi, özgül ağırlığı, hacim ağırlığı ve büzülmesi ideal yetiştirme ortamı özelliklerini sağlamıştır. Düşük partikül boyut indeksi ve partikül çapı (dg) nedeniyle toplam su tutma kapasitesi ayrışma derecesi ile artmıştır. Ham materyal (H1) hariç, diğer numunelerin pH ve EC değerleri kabul edilebilir aralıkta tespit edilmiştir. Sonuçlar, partikül boyutu 0-2 mm aralığında olduğunda, uygun hava ve su tutma kapasitesi sağlandığından, fındık zurüfunun saksılı süs bitkileri için alternatif bir yetiştirme ortamı bileşeni olduğunu göstermiştir.Çalışmada gübre sağlayıcı olarak arıtma çamuru kullanılmış ve arıtma çamurları %12,5 (FZ+Ç1), %25 (FZ+Ç2), ve %50 (FZ+Ç3) oranlarında fındık zürufuna karıştırılarak yetiştirme ortamları hazırlanmıştır. Arıtma çamurunun ortamların başta azot olmak üzere bitki besin elementi içeriklerini önemli derecede arttırdığı belirlenmiştir. Hazırlanan yetiştirme ortamları, standart ticari torf kullanılan kontrol uygulaması ile kıyaslanarak bazı dış mekân süs bitkileri (Leylandi, Mazı, Ligusturum ve Akasya) ile biri kışlık diğeri yazlık mevsimlik çiçek (Primula ve Tagates) bitkisinde süs bitkisi yetiştirmeye uygunluğu belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, arıtma çamuru uygulanan ortamlar en iyi bitki büyütme performansı gösteren yetiştirme ortamları olmuştur.Atık malzemelerin yetiştirme ortamı olarak kullanımının, ekonomik ve çevresel açıdan atık yönetimi için uygun bir yöntem olduğu görülmüştür.
dc.description.abstract In this study, the main physical, physiochemical and chemical properties of decomposed hazelnut husk have been characterized for the suitability as a growing media component for ornamental plants. Four substrates were prepared in accordance with decomposition degree; raw, half decomposed and highly decomposed hazelnut husk samples (H1, H2, H3, and H4), to determine the optimum growing media parameters. The particle sizes of the husk materials were decreased with the decomposition rate and coarseness index (CI) was obtained between 95-36 from raw to highly decomposed material. The main physical parameters; total porosity, bulk and particle density and shrinkage of the hazelnut husk were in the range of ideal growing media characteristics. Total water holding capacity increased as decomposition degree, because of giving lover CI and reduced particle diameter (dg). Except raw material (H1), pH and EC values were in acceptable range. The results indicated that hazelnut husk could be alternative growing media component for containerized crops, if optimum particle size obtains in the range of 0-2mm, both for aeration and hydrological requirements.In the study, growing media were prepared by mixing hazelnut husk as a main component and biosolid as fertilizer additives in rate of 0% (FZ), 12,5% (FZ+Ç1), 25% (FZ+Ç2) and 50% (FZ+Ç3) in mixtures. Biosolid has been increased plant nutrients significantly, nitrogen as first. Substrates containing biosolid seems to be the most adequate growing media for some outdoor ornamental plants such as Leylandii, Thuja, Ligusturum, Acacia and seasonal flowers such as Primula and Tagetes by comparing to the standard commercial peat or hazelnut husk amended with slow release fertilizer. The growth experiments showed that hazelnut husk required mixing with a nutrient-richer material to produce higher results.We concluded that hazelnut husk and biosolid could be used as a growing media component for economical and environmental point of view.
dc.format.extent XVII, 164 yaprak : tablo ; 30 cm.
dc.language.iso Türkçe
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Fındık zürufu
dc.subject Karekterizasyon
dc.subject Yetiştirme ortamı
dc.subject Arıtma çamuru
dc.title Fındık zürufu ve arıtma çamuru karışımından süs bitkisi yetiştirme ortamı geliştirilmesi
dc.type doctoralThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı, Çevre Mühendisliği Bilim Dalı
dc.contributor.author Dede, Ömer Hulusi
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record