Açık Akademik Arşiv Sistemi

İmalat işletmelerinde kurumsallaşma ve kurumsal modelleme

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Harun Taşkın
dc.date.accessioned 2021-03-05T08:16:02Z
dc.date.available 2021-03-05T08:16:02Z
dc.date.issued 2007
dc.identifier.citation Kahveci, Tuba Canvar. (2007). İmalat işletmelerinde kurumsallaşma ve kurumsal modelleme. (Yayınlanmamış Doktora Tezi)Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü; Sakarya
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/76868
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract İşletmelerin varlıklarını devam ettirebilmeleri günümüz koşullarına uyum sağlamalarına bağlıdır. Uyumun düzeyi işletmelerin kurumsallaşma düzeyleri ile doğru orantılıdır. İşletmelerin kurumsallaşabilmeleri hayatiyetlerini sürdürebilmeleri ve gelecek nesillere ulaşabilmeleri açısından oldukça önemlidir. Ülkemizdeki KOBİ'lerin büyük çoğunluğunun planlı ve sistemli bir büyümeden ziyade koşullara reaksiyon göstererek, liderlerin yönetiminde geliştikleri bilinmektedir. Bu noktada kurumsal mekanizmaların oluşturulması ve lider bağımlı yönetimden sistem temelli yönetim anlayışına geçiş hayati bir önem kazanmıştır. Bu çalışma ile bir kurum ile ilgili bütün elemanların analizi, tasarımı, uygulanması ve çalışması ile ilgili bilgiler, prensipler ve disiplinler bütünü olarak tanımlanan Kurum Sistem Mühendisliği Yaklaşımı kullanılarak KOBİ' ler için bir kurumsallaşma modeli ortaya konmuştur.
dc.description.abstract The continuity of the companies depends on their capability of adaptation to the economical and business conditions. The level of the consistency between the companies and their environment is connected with the institutionalization level of the firms. The institutionalization of the enterprises is important to maintain their existence and to access the next generations. In our country, the improvement of the SMEs is known as the reaction of the environmental conditions and is executed by the pressure of the top management instead of the planned and systematical improvement. In this point, the progress from the leader oriented management to the system oriented management becomes the vital issue for the enterprises. In this thesis, Enterprise System Engineering and the enterprise modeling approach are used to constitute a reference model for the SMEs, which guide them during their institutionalization process.
dc.format.extent XIX, 342 yaprak ; 30 cm.
dc.language.iso Türkçe
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Kurumsal modelleme
dc.subject Kurumsallaşma
dc.subject Kurum modeli
dc.title İmalat işletmelerinde kurumsallaşma ve kurumsal modelleme
dc.type doctoralThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı, Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
dc.contributor.author Kahveci, Tuba Canvar
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record