Açık Akademik Arşiv Sistemi

Dikey borulu buharlaştırıcılarda düşme yüksekliğinin ısı geçişiyle olan ilişkisinin deneysel araştırılması

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Mustafa Özdemir
dc.date.accessioned 2021-03-05T08:16:01Z
dc.date.available 2021-03-05T08:16:01Z
dc.date.issued 2008
dc.identifier.citation Pehlivan, Hüseyin . (2008). Dikey borulu buharlaştırıcılarda düşme yüksekliğinin ısı geçişiyle olan ilişkisinin deneysel araştırılması. (Yayınlanmamış Doktora Tezi)Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü; Sakarya
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/76860
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Vakum buharlaştırıcıların özellikle gıda, ilaç ve kimya sektöründe çok yaygın olarak kullanıldıkları bilinmektedir. Bu sektörler içinde meyve suyu ve mandıracılık ilk sıralarda yer almaktadır. Vakum buharlaştırıcıların tasarımında gerekli olan birçok konu ile ilgili olarak, akış türleri ve ısı geçiş karakteristikleri hakkında çok az bilgi bulunmaktadır.Süt ve meyve suyu sanayisinde, konsantre meyve suyu ve konsantre sütlerin üretiminde kullanılan düşey borulu eşanjörlerin, daha efektif bir şekilde tasarlanması ve işletilmesi için gerekli bilgi altyapısının geliştirilmesi ve özelleştirilmesi amaçlanmıştır.Düşük basınç ve sıcaklık değerlerinde (vakum altında) düşen film prensibine göre çalışan buharlaştırıcılarda, düşme yüksekliğinin değişmesiyle sıvıdaki kuru madde konsantrasyonu değişmektedir.Bu çalışmada, artan konsantrasyona bağlı olarak değişen, geçen ısı miktarını proses parametreleri ile ilişkilendirmek, bu sayede bir buharlaştırıcıda boyutlandırmaya esas teşkil eden proses ana girdilerinden hareket ederek tasarım büyüklüklerine ulaşmak ve deney sonuçlarının nitelik ve niceliklerinin yeterli olması durumunda söz konusu ısı geçişini yeteri kadar tanımlayabilecek bir ?Nusselt Fonksiyonu? yardımıyla buharlaştırma prosesini modellemek hedeflenmiştir.Böylelikle gıda ve kimya sektöründe vakum evaporatörleri olarak bilinen düzeneklerde, Kapasite-Yükseklik- Derişim ilişkisine ışık tutacak verilerin elde edilmesi amaçlanmaktadır. Bunlara ek olarak, çok fazlı akışlarda ısı geçişi ve akış türleri arasındaki ilişkilerin incelenebileceği çok amaçlı bir düzeneğe sahip olunacaktır.Literatürde yapılan detaylı araştırmalar, öngörülen çalışmanın henüz yapılmadığını göstermektedir.Çalışma teorik ve deneysel olarak iki kısımdan meydana gelmektedir
dc.description.abstract It is generally known that vacuum evaporators are used especially in nourishment, medicine and chemistry sectors. In these sectors, juice and dairy farming are at the front rants. There is so little information on flowing types and heat transfer characteristics, regarding many fields to be useful in design of vacuum evaporators.It is aimed at improvement and privatization of necessary information infrastructure for more effective designation and operation of vertical pipes exchangers used in production of concentrated juice and concentrated milk in milk and juice industry.In evaporators operating according to falling film evaporator at low pressure and heat values (under vacuum), by changing falling level, dry component concentration in liquid is changing.In this study, it is aimed to changing according to concentration, transferable heat quantity associating with process parameter, thank to this, process serves as a basis to dimension in a evaporator, moving from main input, to reach design and in case of quantity and quality sufficiency of experiment results, with the assistance of relevant heat transfer to be described a ?Nusselt Function?, to model evaporating process.Thus it is aimed to gain data which lighten the relationship of Capacity-Elevation-Concentration mechanism known as vacuum evaporators in nourishment and chemistry sector. In addition to this, multi- purpose mechanism which can analyze the relations between heat transfer and flowing types in flow will be gained.Detail researches in literature show that prescribed studies have not been carried out yet.Study composes of two parts as theoretically and experimentally.
dc.format.extent XVII, 154 yaprak ; 30 cm.
dc.language.iso Türkçe
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Düşen film buharlaşması
dc.subject Buharlaştırıcılar
dc.title Dikey borulu buharlaştırıcılarda düşme yüksekliğinin ısı geçişiyle olan ilişkisinin deneysel araştırılması
dc.type doctoralThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Makine Mühendisliği Anabilim Dalı, Enerji Bilim Dalı
dc.contributor.author Pehlivan, Hüseyin
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record