Açık Akademik Arşiv Sistemi

Üniversite sanayi işbirliğindeki arayüz kuruluşlar için kantitatif bir performans ölçüm modeli

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Harun Taşkın
dc.date.accessioned 2021-03-04T10:40:51Z
dc.date.available 2021-03-04T10:40:51Z
dc.date.issued 2015
dc.identifier.citation Erdem, Mehmet Bilgehan. (2015). Üniversite sanayi işbirliğindeki arayüz kuruluşlar için kantitatif bir performans ölçüm modeli. (Yayınlanmamış Doktora Tezi).Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü ; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/76723
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Günümüzün rekabetçi dünyasında yenilikçilik artık bir seçenek olmaktan çıkmış, ihtiyaç haline gelmiştir. Araştırma, geliştirme ve bilgi üretiminin ana kaynağı olan üniversitelerin yenilikçilik için gerekli bilgi kaynağını üretime aktarması ulusların rekabetçiliği için kritik rol oynamaktadır. Başarılı uygulamalarda bu transferin üçüncü parti profesyonel bir organizasyon tarafından yapılması gerektiği görülmüştür. Bu tür kuruluşlara genel anlamda üniversite-sanayi işbirliğindeki arayüz kuruluşlar denmektedir. Bu çalışma üç ana soruya cevap aramaktadır; birincisi bu arayüz kuruluşlar nasıl kurgulanmalı ve süreçleri nasıl tasarlanmalıdır, ikincisi bu arayüzler için nasıl bir değerlendirme modeli olmalıdır, üçüncüsü ise ideal bir arayüz kuruluş kavramsal olarak modellenebilir mi. Bu sorulara cevap vermek amacıyla beş katmanlı bir model oluşturulmuştur. Modelin birinci katmanında arayüz kuruluşun stratejik amaçlarının belirtildiği yedi boyutlu bir yapı kurgulanmıştır. Modelin ikinci katmanında arayüz kuruluşun süreçleri, alt süreçleri, eylem planları ve yol haritaları hiyerarşik bir yapı ile oluşturulmuştur. Modelin üçüncü katmanında arayüz kuruluşun içinde bulunduğu inovasyon ekosistemini dikkate alarak süreçlerinin, hibrit Bulanık AHP - Bulanık ANP ile önceliklendirildigi bir KDS modeli geliştirilmiştir. Modelin dördüncü katmanında ideal arayüz yapısı için çok etmenli sistemler kullanılarak otonom bir model önerilmiştir. Beşinci ve son katmanda modelin uygulaması olan web tabanlı ÜSİ yönetim destek sistemi (AKADES) prototip uygulaması tanıtılmıştır.
dc.description.abstract In todays competitive world, innovation is no more an option and has became a requirement. The transfer of knowledge required for innovation to production by universities which are the main source of research, development and knowledge generation has a critical role in terms of the competitiveness of the nations. Successful practices have shown that this transfer needs a third party proffesional organisation. In generel terms these organisation are entitled as interface institutions in university industry collaboration. This study seeks to find the answer of these three main questions; first, how should these interface institutions and their process' be designed and built, second what kind of assessment should these interfaces have, third is it possible to conceptualize an ideal interface institution. To give answers to these questions, a five layered model has been built. In first layer of the model, a seven dimensioned structure has been built for defining strategical aims of interface institution. In second layer of the model, interface institutions processes, sub processes, aciton plans and roadmaps are defined in an hierarchical frame with strategical management approach. In third layer of the model a hybrid Fuzzy AHP - Fuzzy ANP prioritization IDSS model has been developed while innovation ecosystem of the interface institutions had been taken into the consideration. In fourth layer of the model, a multi agent conceptual model has been built for ideal interface instutitons with intelligent autonomious agents. In the fifth and final layer of the model, web based, cloud integrated, UIC management support system (AKADES) prototype application has been demonstrated.
dc.format.extent XIII, 161 yaprak : şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Üniversite- sanayi işbirliği
dc.subject Kavramsal model
dc.subject Karar destek sistemi
dc.subject Kurumsal değerlendirme
dc.subject Çok etmenli sistemler
dc.title Üniversite sanayi işbirliğindeki arayüz kuruluşlar için kantitatif bir performans ölçüm modeli
dc.type doctoralThesis
dc.contributor.department Fen Bilimleri Enstitüsü, Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı, Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı,
dc.contributor.author Erdem, Mehmet Bilgehan
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/