Açık Akademik Arşiv Sistemi

Toryum dioksit esaslı inert matriks yakıtların sol-gel metodu ile üretimi ve karakterizasyonu

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor İbrahim Özbek ; ortak danışman : Ahmet Yaylı
dc.date.accessioned 2021-03-04T10:40:50Z
dc.date.available 2021-03-04T10:40:50Z
dc.date.issued 2015
dc.identifier.citation Özdemir, İlker. (2015). Toryum dioksit esaslı inert matriks yakıtların sol-gel metodu ile üretimi ve karakterizasyonu. (Yayınlanmamış Doktora Tezi).Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü ; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/76713
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Bu çalışmada ülkemizin gelecek yıllar için önemli bir enerji kaynağı olarak kullanılmasını öngördüğü toryum esaslı yakıtların sol-gel prosesine dayalı dış jelasyon yöntemiyle üretilip, özelliklerinin incelenmesi hedeflenmiştir. Metal nitrat esaslı kimyasallar (Th(NO3)4.5H2O, CeN4O12, Al(NO3)3.9H2O, Mg(NO3)2.6H2O) kullanılarak dış jelasyon yöntemiyle oksit esaslı yakıt peletleri üretilmiştir. Ayrıca toryum dioksit ve seryum dioksit yüzdesi değiştirilerek seryum dioksitin katkıları incelenmiştir. Herbir metal nitrat çözeltisi 2M olacak şekilde çözeltiler hazırlanmıştır. Başlangıç çözeltisine viskozite ayarlama amacıyla polivinil alkol, modifiye edici olarak da tetra hedra fulfuril alkol eklenmiştir. Dış jelasyon yöntemine göre üretimin gerçekleştirilebilmesi için deney düzeneği imal edilmiştir. Besleme çözeltisinden uygun formda jel elde edilebilmesi amacıyla damlacık oluşumu, ön sertleşme ortamı ve ürünlerin birikeceği yer konusunda optimum koşullar belirlenmiştir. Sol-gel prosesiyle üretilen jel formundaki ürünler yaşlandırma, yıkama ve kurutma safhalarından geçirilerek karakterizasyon çalışmaları yapılmıştır. Buna göre elde edilen ürünlerin TG/DTA analizi ile termal davranışları incelenmiştir. Değişik sıcaklıklarda kurutulan ve 1000 oC'de kalsine edilen ürünlerin X-ışını analizi yapılarak katı hal incelemeleri yapılmıştır. Daha sonra elde edilen oksit formundaki tozlardan 500 MPa basınçla, 6 mm çapında peletler hazırlanarak termal davranışları dilatometre ile belirlenmiştir. Aynı peletler değişik sıcaklıklarda sinterlenmiş ve geometrik ve daldırma yoğunlukları hesaplanmıştır. Değişik sıcaklıklarda sinterlenen bu peletlerin mikroyapıları SEM ile incelenmiş ve kıyaslamalı analizleri yapılmıştır. Sonuç olarak sol-gel prosesiyle istenilen formda toryum esaslı inert matriks nükleer yakıt elde edilmiştir ve elde edilen ürünlerden homojen, yüksek yoğunluklu peletlerin üretimi gerçekleştirilmiştir. (Th, Al, Mg, Ce) oksit yapısındaki ürünlerin sol-gel yöntemiyle üretimi ve karakterizasyonu gerçekleştirilmiştir. Yapılan karakterizasyon incelemeleri sonucunda literatür ile uyumlu sonuçlar bulunmuş ve kıyaslamalı olarak incelenmiştir.
dc.description.abstract This study aimed to examine the production and characterization of thoria based inert matrix fuel (IMF) by external gelation process. This study was carried out using nitrate based solutions of (Th(NO3)4.5H2O, CeN4O12, Al(NO3)3.9H2O, Mg(NO3)2.6H2O) for the external gelation process. In addition, with changing thorium oxide and cerium oxide percentage, the contributions of cerium oxide addition were examined. Metal nitrate solutions were prepared. In addition to initial solution polyvinyl alcohol to adjust the viscosity of solutions and to tetra hydro fulfuryl alcohol as a modifier were added. The experimental set-up were designed. Droplet formation, pre-hardening medium and collected products area were investigated and optimum conditions were determined. The products that produced by sol-gel process were gone through phases aging, washing and drying respectively. The thermal behavior of the products were investigated by TG/DTA analysis. Solid state investigations of the products that dried at different temperatures and calcined at 1000 °C were calculated with data obtained by X-ray diffraction techniques. Then the oxide powders were pressed at 500 MPa and in 6 mm diameter die. The sintering behavior of pellets were investigated by dilatometer. The pellets were sintered at different elevated temperatures and the density of the pellets were calculated. Microstructures of these pellets were examined by SEM and comparative analyzes were conducted. In this study, the results showed that multi component (Th, Al, Mg, Ce) oxide structures homogeneously obtained using sol-gel method. With the characterization investigation, the results that consistent with the literature were found and the results carried out comparatively.
dc.format.extent XI, 121 yaprak : şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Toryum
dc.subject Sol-gel prosesi
dc.subject İnert matriks yakıtlar
dc.title Toryum dioksit esaslı inert matriks yakıtların sol-gel metodu ile üretimi ve karakterizasyonu
dc.type doctoralThesis
dc.contributor.department Fen Bilimleri Enstitüsü, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Anabilim Dalı, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği,
dc.contributor.author Özdemir, İlker
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/