Açık Akademik Arşiv Sistemi

Statin grubu kolestrol ilaçlarından rosuvastatin’in genotoksisitesi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Hüseyin Aksoy
dc.date.accessioned 2021-03-03T13:47:55Z
dc.date.available 2021-03-03T13:47:55Z
dc.date.issued 2013
dc.identifier.citation Berber, Ahmet Ali. (2013). Statin grubu kolestrol ilaçlarından rosuvastatin’in genotoksisitesi. (Yayınlanmamış Doktora Tezi).Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü ; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/76651
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract 3-hidroksi-3-metilglutaril-koenzim A (HMG KoA) redüktaz inhibitörü olan ilaçlardan biri olan rosuvastatin statin grubu üyesidir. Rosuvastatin yüksek kolesterol seviyesine sahip bireylerde kardiyovasküler hastalıklara karşı kullanılan bir ilaçtır. Bu çalışmada rosuvastatinin genotoksik ve sitotoksik değerlendirmesini yapmak için insan periferal lenfositlerinde kromozomal anormallik (KA), mikronükleus (MN) ve tek hücre jel elektroforezi (komet) testleri kullanılmıştır. Rosuvastatinin bu in vitro çalışmalar için kullanılan konsantrasyonları 0,0625, 0,125, 0,25, 0,5, 1 µg/mL’dir ve ayrıca bütün testlerde negatif ve pozitif kontrol (Mitomisin C, H2O2) kullanılmıştır. KA frekansları 24 saatlik uygulamada tüm dozlarda 48 saatlik uygulamada ise 0,0625 µg/mL’lik doz hariç diğer tüm dozlarda kontrole göre istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Rosuvastatin mitotik indeksi (MI) 24 saatlik uygulamada 0,5 ve 1 µg/mL’lik dozlarda, 48 saatlik uygulamada ise 0,25, 0,5 ve 1 µg/mL’lik dozlarda kontrole göre anlamlı düzeyde düşürmüştür. Kontrol ile kıyaslandığında MN frekansının tüm dozlarda istatistiksel olarak arttığı da tespit edilmiştir. Nükleer bölünme indeksi rosuvastatin uygulaması ile düşmüş fakat bu düşüş anlamlı bulunmamıştır. Komet testinde ise rosuvastatin komet kuyruk uzunluğunu ve kuyruk momentini 0,0625, 0,5 ve 1 µg/mL’lik dozlarda kontrole göre anlamlı bir şekilde arttırmıştır. Ayrıca kuyruk yoğunluğu da 0,0625 µg/mL’lik doz hariç tüm dozlarda kontrole göre anlamlı bir şekilde artmıştır. Bu sonuçlar rosuvastatinin in vitro insan periferal lenfositlerinde klastojenik bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Rosuvastatinin total genotoksik profilinin çıkartılması için farklı test sistemlerinde çalışmalar yapılması gerekmektedir.
dc.description.abstract Rosuvastatin which is one of 3-hydroxy-3-methylglutaryl-coenzyme A (HMG CoA) reductase inhibitor drugs is a member of the drug class of statins. Rosuvastatin is used by patients have high cholesterol levels to prevent cardiovascular disease. In this study to evaluate genotoxic and sitotoxic potential of rosuvastatin, chromosomal aberrations (CA), micronucleus (MN) and single cell gel electrophoresis (Comet) assays was used in the human peripheral blood lymphocytes. Rosuvastatin was used at concentrations of 0.0625, 0.125, 0.25, 0.5, 1 µg/mL for the in vitro assays. In all assays, a negative and a positive control (Mitomycin C, H2O2) were also included. CA frequencies were significantly increased in all doses during 24h treatment and significantly increased in all doses except 0.0625 µg/mL during 48h treatment compared with the negative control. Rosuvastatin was decreased mitotic index (MI) at 0.5 and 1 µg/mL concentrations at 24h treatment; 0.25, 0.5 and 1 µg/mL at 48h treatment. A significant raise was observed for induction of MN at all treatments compared with the negative control. Cytokinesis-block proliferation index (CBPI) were not affected by treatments with Rosuvastatin. The comet tail length and tail moment were significantly increased at 0.0625, 0.5 ve 1 µg/mL concentrations compared to controls. However, the comet tail intensity also was significantly increased in all doses (except 0.0625 µg/mL) compared with the negative control. These results show that rosuvastatin is clastogenic in in vitro human peripheral lymphocytes. Further studies should be conducted in other test systems to evaluate the full genotoxic potential of rosuvastatin.
dc.format.extent XII, 133 yaprak : şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Rosuvastatin
dc.subject Kromozomal anormallik
dc.subject Mikronükleus
dc.subject Tek hücre jel elektroforozi
dc.subject Kolestrol
dc.title Statin grubu kolestrol ilaçlarından rosuvastatin’in genotoksisitesi
dc.type doctoralThesis
dc.contributor.department Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyoloji Anabilim Dalı, ,
dc.contributor.author Berber, Ahmet Ali
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/