Açık Akademik Arşiv Sistemi

Gümüş nano malzemelerinin üretimi ve bazı biyolojik maddelerin kantitatif analizinde kullanılması

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Ali Osman Aydın ; Doçent Doktor Abdil Özdemir
dc.date.accessioned 2021-03-03T13:38:04Z
dc.date.available 2021-03-03T13:38:04Z
dc.date.issued 2012
dc.identifier.citation Keskin, Can Serkan. (2012). Gümüş nano malzemelerinin üretimi ve bazı biyolojik maddelerin kantitatif analizinde kullanılması. (Yayınlanmamış Doktora Tezi).Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü ; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/76583
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Gümüş nanoparçacıklar sahip oldukları üstün optik özelliklerinden dolayı bilim dünyasında sıkça kullanılmaya başlanmıştır. Çeşitli organik molekülleri ile modifiye edilebilmeleri kullanım alanlarını genişletmiştir. Bir tripeptid olan glutatyon, modifiye araçlarından biridir. Glutatyon ile modifiye edilmiş gümüş nanoparçacıklarının UV-Vis spektroskopisi ile tayin edilebilmesi kolay, hızlı ve ucuz tayin metotlarının geliştirilmesine olanak sağlamaktadır. Bu tezde sentezlenen gümüş nanoparçacıkları glutatyon ile modifiye edilerek metal iyonu bulunan ortamda amino asit, protein ve enzim tayinlerinde kullanılabilirliği araştırılmıştır. Bu amaçla Ag+ , Cd2+, Co2+, Cu2+, Fe3+, Hg2+, Ni2+, Pb2+, Zn2+ metal iyonları kullanılarak 20 temel amino asit, 3 protein ve 3 enzim üzerinde araştırmalar yapılmıştır. Olumlu sonuç alınan maddelerin UV spektroskopisi ile kantitatif tayin limitleri belirlenerek FTIR spektroskopisi ile etkileşim yapıları incelenmiş, atomik güç mikroskopu ile de modifiye gümüş nanoparçacıkları ve oluşan son yapıların topografik görüntüleri elde edilmiştir.
dc.description.abstract With their unique facile surface chemistry and optical properties, silver nanoparticles have been used frequently in the scientific world. Nanoparticles can be modified with various organic molecules to facilitate their applications in different fields. Glutathione is a molecular tripeptide has been utilized for the surface modification of nanoparticles. Glutathione modified silver nanoparticles can be determined by UVVis spectroscopy which could be applied to the development of easy, fast and inexpensive detection techniques. In this thesis synthesized silver nanoparticles has been modified with glutathione. In the presence of modified nanoparticles and metal ions, amino acid, protein and enzyme determinations were investigated. For this purpose, Ag+ , Cd2+, Co2+, Cu2+ , Fe3+, Hg2+, Ni2+, Pb2+, Zn2+ metal ions used and 20 basic amino acids, 3 enzymes and 3 proteins were carried out. Limits of quantifications identified by UV spectroscopy and interaction structures were predicted by FTIR spectroscopy. Topographic images of the modified silver nanoparticles and resulting structures were obtained by atomic force microscopy.
dc.format.extent XXVII, 285 yaprak : şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Amino asit
dc.subject Nanoparçacık
dc.subject Protein
dc.subject Enzim
dc.subject UV
dc.title Gümüş nano malzemelerinin üretimi ve bazı biyolojik maddelerin kantitatif analizinde kullanılması
dc.type doctoralThesis
dc.contributor.department Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Anabilim Dalı, Analitik Kimya Bilim Dalı,
dc.contributor.author Keskin, Can Serkan
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/