Açık Akademik Arşiv Sistemi

Hidroksiapatitin özelliklerine sodyum fosfat esaslı ilavelerin etkisi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Recep Artır ; Prof. Dr .Sakin Zeytin
dc.date.accessioned 2021-03-03T12:16:15Z
dc.date.available 2021-03-03T12:16:15Z
dc.date.issued 2010
dc.identifier.citation Avcı, Şenol. (2010). Hidroksiapatitin özelliklerine sodyum fosfat esaslı ilavelerin etkisi. (Yayınlanmamış Doktora Tezi).Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü ; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/76476
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Teknolojik gelişmelere paralel olarak dünyada malzeme biliminin en önemli uygulamalarından biri de biyomalzeme alanı olmuştur. Biyomalzeme terimi insan vücudunda kullanılabilen malzemelerin genel adıdır.Son yirmi yılda biyomalzemeye olan ilgi artmıştır. Biyomalzemeler insan vücudunun zarar görmüş kısımlarının eksiklerinin giderilmesinde kullanılan malzemeler olarak tanımlanabilir. Biyomalzemeler metaller, seramikler, cam ve cam seramiklerden yapılabilir. İnsan vücudunda kullanmak üzere yapılan seramiklere biyoseramik adı verilir.Bilinen çok sayıdaki seramiğe karşılık insan vücudu ile uyumlu seramiklerin sayısı sınırlıdır. Bunlardan en önemlisi hidroksiapatittir [(HAp), Ca10(PO4)6(OH)2]. Bir kalsiyum fosfat olan hidroksiapatit, kemiğin mineral yapısını oluşturan esas bileşen olduğundan, tıp alanında implant veya kaplama olarak yaygın kullanım alanı bulmuştur. Hidroksiapatit implant olarak yetersiz mekanik özellikleri nedeniyle genellikle yüke maruz kalmayan alanlarda kullanılır.Biyomalzeme alanında büyük öneme sahip hidroksiapatitin sinterlenebilirliğinin ve özelliklerinin geliştirilmesi ve karakterizasyonu bu çalışmanın ana amacını oluşturmaktadır.Bu çalışmada, sodyum fosfat esaslı ilavelerin (Na4P2O7, (NaPO3)n, [(NaPO3)n+Na5P3O10], ve Na5P3O10) % 5 oranında Hap'e katılarak HAp'nin 1000, 1100, 1200 °C'de sıcaklıklarda 2, 3 ve 4 saatlik sürelerde sinterlenebilirliğe etkileri incelenmiştir. Numunelerde boyut, yoğunluk, porozite, hacim değişimleri, XRD analizi, SEM ve EDS analizleri, sertlik ölçümü ve eğme mukavemeti testleri yapılmıştır.Yapılan çalışmalar sonucunda tüm ilavelerin sıvı faz sinterlemesi sağladığı ve ilavesiz bileşime göre; ilavelerin fiziksel özellikleri ve mikroyapıyı geliştirdiği tespit edilmiştir. Sinterleme sıcaklığı ve süresindeki artışa paralel olarak hacim, ağırlık ve porozite azalmasına karşılık kitlesel yoğunlukta ve sertlik ve eğme mukavemetinde artış olduğu bulunmuştur. Sinterlemede yoğunluk artışı için 1000 °C nin yeterli olmadığı ve en iyi sinterlemenin ve özelliklerin 1200 °C de 4 saatte ve Na4P2O7 ilavesiyle elde edildiği görülmüştür.
dc.description.abstract Paralel to the technological developments in the World one of the important application area of material science would be biomaterials field. Biomaterials could be generally defined as materials which may be used in human body.Of the large number of ceramics known, only a few are suitably biocompatible with the body. One of the important of them is hydroxyapatite [(HAp), Ca10(PO4)6(OH)2]. Since hydroxyapatite is a calcium phosphate which most resembles the primary inorganic component of bone, is widely used in medical applications as implant or as coating on prostheses. Applications for synthetic HAp are restricted to areas free of dynamic load bearing, as synthetic HAp is known for its weakness and brittleness.This study is based on a work for sinterability, improvement of properties and characterisation of hydroxyapatite which is an important biomaterial.In this study, in order to enhance of sinterability of HAp, some sintering additives (Na4P2O7, [(NaPO3)n+Na5P3O10], (NaPO3)n, Na5P3O10) were added into pure HAp as 5 wt %. Samples were then sintered at 1000, 1100 and 1200 oC for 2, 3 and 4 hours to investigate the sinterability effect of additives. Characterisation of sintered samples was included volumetric shrinkage, weight and dimensional changes, bulk density, apparent porosity, hardness, flexural strength, XRD, SEM and EDS analysis.Consequently, it was concluded that all additives promoted liquid phase sintering of HAp and enhanced its sinterability and physical properties and microstructure were improved comparing with the no addition sample. Parallel to the increase in sintering temperature and sintering time volume shrinkage, weight lost and porosity were all decreased meanwhile bulk density, hardness and flexural strength values were increased. Sintering samples at 1000 °C was found to be insufficient for sintering but among all samples Na4P2O7 added samples and sintering at 1200 °C for 4 hour were found to be the most efficient additive and conditions respectively among all additives studied in terms of sintering and properties.
dc.format.extent XII, 143 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Hidroksipatit
dc.subject Sinterleme
dc.subject İlaveler
dc.title Hidroksiapatitin özelliklerine sodyum fosfat esaslı ilavelerin etkisi
dc.type doctoralThesis
dc.contributor.department Fen Bilimleri Enstitüsü, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Anabilim Dalı, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği,
dc.contributor.author Avcı, Şenol
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/