Açık Akademik Arşiv Sistemi

Hibrit Newton Raphson yöntemi ile güç sistemlerinde frekans kestirimi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Abdullah Ferikoğlu
dc.date.accessioned 2021-03-03T12:16:10Z
dc.date.available 2021-03-03T12:16:10Z
dc.date.issued 2011
dc.identifier.citation Çengelci, Bekir. (2011). Hibrit Newton Raphson yöntemi ile güç sistemlerinde frekans kestirimi. (Yayınlanmamış Doktora Tezi).Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü ; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/76461
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Bu çalımada, bozulmaya uramı, güç sistemi sinyallerinin temel frekanslarını tahmini için bir hibrit model gelitirilmitir. Bu modelin gelitirilmesinde Eri Uydurma Yöntemi ve Sıfır Geçi Yöntemi, Newton-Raphson yöntemi ile birlikte kullanılmıtır. Hibrit Newton-Raphson yöntemi ilk olarak sıfır geçi yönteminden, sıfır geçi noktalarını ve eri uydurma yönteminden, erinin fonksiyonunu alarak frekans tahmini yapmaktadır. Bu yeni oluturulan model ile güç sistemlerinde oluan bozulmaya uramı sinyallerin verilerini bilgisayar ortamında analizini yapmak hedeflenmitir. Yeni gelitirilmi olan bu modelin sonuçları sıfır geçi ve eri uydurma yöntemi ile karılatırıldıında önemli ölçüde iyiletirmelerin gerçekletii görülmütür. Ayrıca ebekelerde rastlanan ve üstsel ifadeler ile ifade edilen iaretlerin frekans kestirimi yapılmıtır. Üstsel ifadeler ile gösterilen iaretlerin frekansının kestiriminde Prony yöntemi kullanılmıtır. Son olarak Faz kilitlemeli devresi ile verilerin direk analizi yapılmı ve iarete ait frekans kestirimi yapılmıtır. Bu uygulamalara ait frekans kestirim sonuçlarının tatmin edici düzeyde olduu uygulamalar sonucunda gözlemlenmitir.
dc.description.abstract In this study, a new hybrid model is developed for estimation of fundamental and harmonic frequencies in distorted power system signals. The designed model utilizes primarily the Newton-Raphson method, but in combination with zero crossing and curve fitting techniques. The model takes the starting point for iterations from the zero crossing and make use of the signal function from the curve fitting. The new model is tested for a distorted signal commonly encountered in power systems in simulation environment on computer. The results, which are provided in detail in the body of the text, show significant improvements in the accuracy of estimated frequencies when compared with both zero crossing and curve fitting methods if applied by themselves. Also, found in networks and frequency estimation of signals were expressed by exponential expressions. Prony method was used to estimate the frequency of signals indicated by the exponential expressions. Finally, the PLL by performing , a direct analysis of the data was made and the mark of the frequency estimation. Satisfactory estimation results of the frequency of these applications has been observed as a result of the applications.
dc.format.extent XIV, 118 yaprak : şekil ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Frekans kestirimi
dc.subject Harmonik frekansı
dc.subject Hibrit model ile frekans kestirimi
dc.subject Faz kilitlemeli döngü (PLL) ile frekans kestirimi
dc.title Hibrit Newton Raphson yöntemi ile güç sistemlerinde frekans kestirimi
dc.type doctoralThesis
dc.contributor.department Fen Bilimleri Enstitüsü, Elektronik ve Bilgisayar Eğitimi Anabilim Dalı, ,
dc.contributor.author Çengelci, Bekir
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/