Açık Akademik Arşiv Sistemi

Türk imalat sanayinin örgütsel stres faktörlerinin ölçülmesi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Tarık Çakar
dc.date.accessioned 2021-03-03T12:15:59Z
dc.date.available 2021-03-03T12:15:59Z
dc.date.issued 2010
dc.identifier.citation Serdar, Mahmut. (2010). Türk imalat sanayinin örgütsel stres faktörlerinin ölçülmesi. (Yayınlanmamış Doktora Tezi).Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü ; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/76427
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Bu araştırmada Türk imalat sanayindeki mesleki gerilim faktörleri ergonomik açıdan ele alınarak, karşılaşılan sorunlar tespit edilmiş ve bunların çözümü konusunda önerilerde bulunulmuştur. Örgütsel stres kaynakları ve örgütsel stres tepki ve belirtileri konusunda hazırlanan anketleri farklı sektörlerde 74 farklı firmada, 362 çalışana, iş yaşamındaki stres faktörlerinin çalışanları ne derecede etkilediğini ve stres tepki ve belirtilerini, kendilerinde ne derecede gördüklerini, belirlemek amacıyla anket uygulanmıştır. Uygulanan anket spss programı yardımıyla sistematik bir şekilde incelenerek elde edilen sonuçlar tezde paylaşılmıştır. Çalışma verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel ölçütler (Frekans, Yüzde, Ortalama, Standart sapma) kullanılmıştır. Hipotez testlerinin analizinde t testi, anova, korelasyon ve regresyon analizleri kullanılmıştır. Araştırmada demografik özelliklerin örgütsel stres yönünden fark yaratıp yaratmadığı incelenmiş, elde edilen araştırma sonuçlarına göre, yaş, çalışma süresi, medeni durumun stres kaynakları ve stres tepki ve belirtileri üzerinde bir fark ve etki yapmadığı tespit edilmiştir. Bayan çalışanların bireysel psikolojik stres belirtileri ve fiziksel stres belirtileri, erkek çalışanlardan yüksektir, eğitim durumu ilköğretim olan çalışanların bireysel psikolojik stres belirtileri, eğitim durumu daha yüksek olan çalışanlara göre daha düşüktür. İşyerindeki pozisyonu yönetici olan çalışanların bireysel psikolojik stres belirtileri, işyerindeki pozisyonu mavi yakalı personel olan çalışanların bireysel psikolojik stres belirtilerinden yüksektir. Araştırmada çalışanların örgütsel stres düzeylerinin boyutlar itibariyle birbirine benzer ve vasat düzeyde olduğu görülmüştür. Bununla birlikte çalışanların göreceli olarak en fazla mesleki gelişmeler ve gelecek ile ilgili endişelerden kaynaklanan stres yaşadıkları ortaya çıkmıştır.
dc.description.abstract In this research the professional stress factors of Turkish manufacturing industry are considered by ergonomical manner, the problems that we faced are observed and the solutions for these problems are proposed. In order to find what kind of impact do the professional stress factors have on employees, and how often do the employees experience such stress symptoms and effects on theirselves, the surveys that prepared according to the organizational stress sources and the organizational stress symptoms and effects are applied to 362 employees of 74 various firms which are working on different sectors. The solutions of surveys that are observed systematically by the help of SPSS programme, are shared at this paper. The descriptive statistical methods (Frequency, Percentage, Average, Standard Deviation) are used while evaluating the data. T-test, anova test, correlation and regression analysis are applied for analyzing the hypothesis testings. Demographic attributes are investigated to see that they make a difference, or not, for the organizational stress subject, according to evaluations, the result that; age, working period, and marital status have no effects or differences on stress sourcess and stress effect and symptoms is achieved. Individual psychological and physical stress symptoms of female employees are higher than male employees, individual psychological stress symptoms of employees whose educational status is primary education are lower than the employees with higher educational status. Individual psychological stress symptoms of employees who has a managerial status at the business are higher than the blue-collar workers. In this study, we see that organizational stress levels of employees are at the average and have similarities dimensionally. In addition, employees stress is appeared relatively and mostly because of the developments at their job and their anxiety about the future.
dc.format.extent XII, 153 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Stres
dc.subject Örgütsel Stres
dc.subject Ergonomi
dc.subject Örgütsel Stres Faktörleri
dc.title Türk imalat sanayinin örgütsel stres faktörlerinin ölçülmesi
dc.type doctoralThesis
dc.contributor.department Fen Bilimleri Enstitüsü, Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı, Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı,
dc.contributor.author Serdar, Mahmut
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/