Açık Akademik Arşiv Sistemi

Bitlis şehri deprem performans analizi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Mustafa Kutanis
dc.date.accessioned 2021-03-03T12:15:57Z
dc.date.available 2021-03-03T12:15:57Z
dc.date.issued 2010
dc.identifier.citation Işık, Ercan. (2010). Bitlis şehri deprem performans analizi. (Yayınlanmamış Doktora Tezi).Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü ; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/76418
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Performansa dayalı deprem mühendisliği kapsamında, Bitlis şehri için sismik performans analizi olasılıksal yöntemle gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma kapsamında sismik tehlike analizi yapılmış ve sokak tarama yöntemi, ikinci kademe değerlendirme metodu ve detaylı yapısal analiz metotları kullanılarak mevcut yapıların sismik güvelik değerlendirmeleri yapılmıştır. Çalışmanın son bölümünde kentsel alanlar için deprem senaryolarından talep deplasman ile yapı stoğunun kapasite deplasmanını karşılaştıran ve deplasmana dayalı hasar kayıp modeli olan DBELA yazılımı kullanılarak Bitlis için kayıp tahminleri yapılmıştır.Olasılıksal sismik tehlike analizinde ilk basamak olarak jeolojik veri ve aletsel dönem kayıtları derlenerek çalışma alanına ait sismik kaynak karakteristikleri belirlenmiştir. Daha sonra EZ-FRISK yazılımı kullanılarak sismik tehlike modeli oluşturulmuştur. Kaya zeminler için uygun azalım ilişkilerine bağlı olarak 50 yıl için %2, %10 ve %50 aşılma olasılıkları için olasılıksal sismik tehlike eğrileri elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlar Türk Deprem Yönetmeliğinin 7. Bölümünde yer alan mevcut yapıların değerlendirilmesi ve sismik değerlendirme için önerilen spektrum eğrileri ile karşılaştırılmıştır.İkinci aşamada sokak tarama yöntemi, P25 v.2. metodu kullanılarak ikinci kademe değerlendirmesi ve son olarak ETABS yazılımı ile nonlineer statik pushover analizleri gerçekleştirilmiştir. Farklı metotlar kullanılarak Bitlis şehri mevcut yapı stoğu için sismik güvenlik değerlendirmesi yapılmıştır. Bu aşamada elde edilen sonuçlar karşılaştırılmış ve tartışılmıştır. Detaylı yapısal analiz yapılırken hem TDY'de önerilen deprem tepki spektrumu hem de bu çalışmada elde edilen tepki spektrumu kullanılarak sismik tehlike analizi gerçekleştirilmiştir. Performans değerlendirmeleri FEMA-356 kriterleri kullanılarak yapılmıştır.Bu çalışmanın sonunda Bitlis şehri için elde edilen deprem senaryoları kullanılarak Bitlis için kayıp değerlendirme hesaplamaları DBELA yazılımı ile gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar sosyal ve ekonomik kayıplar bakımında sunulmuştur. Uygulamadaki belirsizlikler tartışılmıştır.
dc.description.abstract Within the framework of the performance based earthquake engineering, the seismic performance analysis for the Bitlis province in Turkey is performed in probabilistic manner. Within the confines of this study, a seismic hazard analysis, seismic safety evaluation of existing structures using Screening Method, Preliminary Assessment Method, and detailed Structural Analysis, and at the end of the study, a Displacement-Based Earthquake Loss Assessment (DBELA) methodology for urban areas, which compares the displacement capacity of the building stock with the displacement demand from earthquake scenarios, has been applied for loss assessment in Bitlis.It is noteworthy that, in probabilistic seismic hazard assessment, as a first stage, data from geological studies and records from the instrumental period were compiled to make a seismic source characterization for the study region. Then, a seismic hazard model by using EZ-FRISK software is implemented and the probabilistic seismic hazard curves were developed based on the selected appropriate attenuation relationships, at rock sites, with a probability of exceedance of 2%, 10% and 50% in 50-year periods. The obtained results are compared with the spectral responses proposed for seismic evaluation and retrofit of building structure in Turkish Earthquake Code, Section 7.As a second step, seismic safety evaluation of Bitlis City is performed by different methods as Seismic Safety Screening Method, P25-v2 Preliminary Assessment Method and lastly nonlinear static pushover analysis in ETABS. The results obtained in this step are compared and discussed. In detailed structural analysis, both Code proposed earthquake response spectra and computed response spectra from seismic hazard analysis are conducted. The performance evaluations are determined by using FEMA356 numerical acceptance criteria for nonlinear procedures.At the end of this study, within the scope of this thesis, DBELA has been employed in order to calculate the loss assessment calculations for the city of Bitlis have been provided based on scenario earthquakes. The results are presented in terms of social losses and economical losses. Uncertainties of the application have also been discussed.
dc.format.extent XX, 216 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Sismik Tehlike
dc.subject Sismik Değerlendirme
dc.subject Performans Değerlendirmesi
dc.subject Kayıp Tahmini
dc.subject Doğu Anadolu
dc.title Bitlis şehri deprem performans analizi
dc.type doctoralThesis
dc.contributor.department Fen Bilimleri Enstitüsü, İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı, Yapı Bilim Dalı,
dc.contributor.author Işık, Ercan
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/