dc.date.accessioned |
2021-01-22T07:34:37Z |
|
dc.date.available |
2021-01-22T07:34:37Z |
|
dc.date.issued |
2020 |
|
dc.identifier.citation |
CERİT İ,DEMİRER A,BÜLBÜL E,YAMAN M,GÜNGÖR Ş. N,DEMİRKOL O (2020). Tiyoller ve Gıda Sektöründe Kullanımları. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 8(5), 1027 - 1038. Doi: 10.24925/turjaf.v8i5.1027-1038.29 |
|
dc.identifier.issn |
2148-127X |
|
dc.identifier.uri |
https://app.trdizin.gov.tr/makale/TXpjME1qTTBOQT09/tiyoller-ve-gida-sektorunde-kullanimlari |
|
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/20.500.12619/76123 |
|
dc.description.abstract |
Yapılan çalışmalar gıdalara farklı amaçlar doğrultusunda eklenen sentetik katkı maddelerinin_x000D_
birçoğunun insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğini ortaya koymaktadır. Bu sebeple,_x000D_
araştırmacılar hem sentetik katkı maddelerinin yerini alabilecek hem de çeşitli fonksiyonları ile_x000D_
sağlığı olumlu etkileyecek doğal katkı maddeleri üzerine yoğunlaşmıştır. Biyotiyoller, gıdalarda_x000D_
renk, tat ve aroma üzerinde etkileri bulunan aynı zamanda antioksidan ve koruyucu etkileriyle_x000D_
oksidatif hasarı engelleyerek kanser, Alzheimer, Parkinson, akciğer ve kalp hastalıklarının_x000D_
önlenmesinde çeşitli fonksiyonlara sahip olan bileşiklerdir. Bu derlemede, gıdaların tiyol içerikleri,_x000D_
fonksiyonları ve gıda sektöründe sentetik katkı maddelerinin yerine kullanım olanakları üzerine_x000D_
yapılmış çalışmalar bir araya getirilmiştir. _x000D_
_x000D_ |
|
dc.description.abstract |
Studies have shown that many of the synthetic additives which are added to food for different_x000D_
purposes have negative impacts on human health. For this reason, researchers have focused on_x000D_
natural additives that can replace with synthetic ones and positively affect health through their_x000D_
various functions. Biothiols have effects on color, taste and aroma in foods. In addition, they possess_x000D_
various functions in the prevention of cancer, Alzheimer's, Parkinson's, lung and heart diseases by_x000D_
decreasing oxidative damage with their antioxidant and protective effects. In this review, the studies_x000D_
about thiol contents of food, their functions and the possibilities of using thiols in the food industry_x000D_
instead of synthetic additives have been brought together. |
|
dc.language |
Türkçe |
|
dc.language.iso |
tur |
|
dc.relation.isversionof |
10.24925/turjaf.v8i5.1027-1038.2993 |
|
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
|
dc.subject |
Antioxidants |
|
dc.subject |
Thiols |
|
dc.subject |
Additives |
|
dc.subject |
Glutathione |
|
dc.subject |
Oxidative stress |
|
dc.subject |
Antioksidanlar |
|
dc.subject |
Tiyoller |
|
dc.subject |
Katkı maddeleri |
|
dc.subject |
Glutatyon |
|
dc.subject |
Oksidatif stres |
|
dc.title |
Tiyoller ve Gıda Sektöründe Kullanımları |
|
dc.title.alternative |
Thiols and Their Uses in the Food Industry |
|
dc.type |
article |
|
dc.identifier.volume |
8 |
|
dc.identifier.startpage |
1027 |
|
dc.identifier.endpage |
1038 |
|
dc.contributor.department |
Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü |
|
dc.contributor.department |
Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü |
|
dc.contributor.department |
Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü |
|
dc.contributor.department |
Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü |
|
dc.contributor.department |
Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü |
|
dc.contributor.department |
Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü |
|
dc.relation.journal |
Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi |
|
dc.identifier.issue |
5 |
|
dc.identifier.doi |
10.24925/turjaf.v8i5.1027-1038.2993 |
|
dc.identifier.eissn |
2148-127X |
|
dc.contributor.author |
İnci CERİT |
|
dc.contributor.author |
Aslı DEMİRER |
|
dc.contributor.author |
Eda BÜLBÜL |
|
dc.contributor.author |
Merve YAMAN |
|
dc.contributor.author |
Şeyma Nur GÜNGÖR |
|
dc.contributor.author |
Omca DEMİRKOL |
|
dc.relation.publicationcategory |
Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı |
|