Açık Akademik Arşiv Sistemi

Tiyoller ve Gıda Sektöründe Kullanımları

Show simple item record

dc.date.accessioned 2021-01-22T07:34:37Z
dc.date.available 2021-01-22T07:34:37Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.citation CERİT İ,DEMİRER A,BÜLBÜL E,YAMAN M,GÜNGÖR Ş. N,DEMİRKOL O (2020). Tiyoller ve Gıda Sektöründe Kullanımları. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 8(5), 1027 - 1038. Doi: 10.24925/turjaf.v8i5.1027-1038.29
dc.identifier.issn 2148-127X
dc.identifier.uri https://app.trdizin.gov.tr/makale/TXpjME1qTTBOQT09/tiyoller-ve-gida-sektorunde-kullanimlari
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/76123
dc.description.abstract Yapılan çalışmalar gıdalara farklı amaçlar doğrultusunda eklenen sentetik katkı maddelerinin_x000D_ birçoğunun insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğini ortaya koymaktadır. Bu sebeple,_x000D_ araştırmacılar hem sentetik katkı maddelerinin yerini alabilecek hem de çeşitli fonksiyonları ile_x000D_ sağlığı olumlu etkileyecek doğal katkı maddeleri üzerine yoğunlaşmıştır. Biyotiyoller, gıdalarda_x000D_ renk, tat ve aroma üzerinde etkileri bulunan aynı zamanda antioksidan ve koruyucu etkileriyle_x000D_ oksidatif hasarı engelleyerek kanser, Alzheimer, Parkinson, akciğer ve kalp hastalıklarının_x000D_ önlenmesinde çeşitli fonksiyonlara sahip olan bileşiklerdir. Bu derlemede, gıdaların tiyol içerikleri,_x000D_ fonksiyonları ve gıda sektöründe sentetik katkı maddelerinin yerine kullanım olanakları üzerine_x000D_ yapılmış çalışmalar bir araya getirilmiştir. _x000D_ _x000D_
dc.description.abstract Studies have shown that many of the synthetic additives which are added to food for different_x000D_ purposes have negative impacts on human health. For this reason, researchers have focused on_x000D_ natural additives that can replace with synthetic ones and positively affect health through their_x000D_ various functions. Biothiols have effects on color, taste and aroma in foods. In addition, they possess_x000D_ various functions in the prevention of cancer, Alzheimer's, Parkinson's, lung and heart diseases by_x000D_ decreasing oxidative damage with their antioxidant and protective effects. In this review, the studies_x000D_ about thiol contents of food, their functions and the possibilities of using thiols in the food industry_x000D_ instead of synthetic additives have been brought together.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.relation.isversionof 10.24925/turjaf.v8i5.1027-1038.2993
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Antioxidants
dc.subject Thiols
dc.subject Additives
dc.subject Glutathione
dc.subject Oxidative stress
dc.subject Antioksidanlar
dc.subject Tiyoller
dc.subject Katkı maddeleri
dc.subject Glutatyon
dc.subject Oksidatif stres
dc.title Tiyoller ve Gıda Sektöründe Kullanımları
dc.title.alternative Thiols and Their Uses in the Food Industry
dc.type article
dc.identifier.volume 8
dc.identifier.startpage 1027
dc.identifier.endpage 1038
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü
dc.relation.journal Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi
dc.identifier.issue 5
dc.identifier.doi 10.24925/turjaf.v8i5.1027-1038.2993
dc.identifier.eissn 2148-127X
dc.contributor.author İnci CERİT
dc.contributor.author Aslı DEMİRER
dc.contributor.author Eda BÜLBÜL
dc.contributor.author Merve YAMAN
dc.contributor.author Şeyma Nur GÜNGÖR
dc.contributor.author Omca DEMİRKOL
dc.relation.publicationcategory Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record