Yapılan çalışmalar gıdalara farklı amaçlar doğrultusunda eklenen sentetik katkı maddelerinin_x000D_
birçoğunun insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğini ortaya koymaktadır. Bu sebeple,_x000D_
araştırmacılar hem sentetik katkı maddelerinin yerini alabilecek hem de çeşitli fonksiyonları ile_x000D_
sağlığı olumlu etkileyecek doğal katkı maddeleri üzerine yoğunlaşmıştır. Biyotiyoller, gıdalarda_x000D_
renk, tat ve aroma üzerinde etkileri bulunan aynı zamanda antioksidan ve koruyucu etkileriyle_x000D_
oksidatif hasarı engelleyerek kanser, Alzheimer, Parkinson, akciğer ve kalp hastalıklarının_x000D_
önlenmesinde çeşitli fonksiyonlara sahip olan bileşiklerdir. Bu derlemede, gıdaların tiyol içerikleri,_x000D_
fonksiyonları ve gıda sektöründe sentetik katkı maddelerinin yerine kullanım olanakları üzerine_x000D_
yapılmış çalışmalar bir araya getirilmiştir. _x000D_
_x000D_
Studies have shown that many of the synthetic additives which are added to food for different_x000D_
purposes have negative impacts on human health. For this reason, researchers have focused on_x000D_
natural additives that can replace with synthetic ones and positively affect health through their_x000D_
various functions. Biothiols have effects on color, taste and aroma in foods. In addition, they possess_x000D_
various functions in the prevention of cancer, Alzheimer's, Parkinson's, lung and heart diseases by_x000D_
decreasing oxidative damage with their antioxidant and protective effects. In this review, the studies_x000D_
about thiol contents of food, their functions and the possibilities of using thiols in the food industry_x000D_
instead of synthetic additives have been brought together.