Açık Akademik Arşiv Sistemi

Lorentz düzleminde burmester teorisi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Soley Ersoy
dc.date.accessioned 2020-10-27T09:22:02Z
dc.date.available 2020-10-27T09:22:02Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.citation Eren, Kemal. (2019). Lorentz düzleminde burmester teorisi. (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü , Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/74280
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Bu tez beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm giriş kısmına ayrılmış olup literatür özeti ve tezin amacı verilmiştir. İkinci bölümde karmaşık ve hiperbolik sayıların cebirsel ve geometrik özellikleri özetlenmiştir. Üçüncü bölümde ise Öklid düzleminde hareketler ayrıntılı olarak incelenmiştir. Dördüncü bölüm bu çalışmanın orijinal kısmını oluşturmaktadır ve üç alt bölüm olarak düzenlenmiştir. Dördüncü bölümün birinci alt bölümünde Lorentz düzleminde hareketle ilgili temel kavramlar verilip pol noktaları, özel referans sistemleri, Bottema'nın ani invaryantları, yörünge eğriliği, kanonik sistemler, orijinin yörüngesi, ters hareket, pol noktasında hareketli ve sabit pol eğrilerin eğriliği ve ikinci pol noktasında ikinci sabit pol eğrisinin eğriliği incelenmiştir. İkinci alt bölümde Lorentz düzleminde çembersel nokta eğrisi, merkez nokta eğrisi, Ball noktaları, ters hareketin Ball noktaları, ek Ball noktaları araştırılmıştır. Ayrıca çembersel nokta eğrisi ve merkez nokta eğrisinin dejenere durumlarında oluşan çemberler analiz edilmiş ve bu eğrilerin geometrik yorumları verilmiştir. Üçüncü alt bölümde ise Lorentz düzleminde Burmester nokta tanımı verilerek Burmester noktaların geometrik yeri olan eğrinin denklemi elde edilmiş ve bu eğri ile çembersel nokta eğrisinin sonsuzda reel kesişimleri incelenmiştir. Bu inceleme neticesinde Lorentz düzleminde Burmester noktaların sayısı ve geometrik yeri belirtilmiştir. Beşinci bölümde tüm çalışmanın geniş bir özeti yapılmış ve bundan sonra yapılacak araştırmalara yönelik öneride bulunulmuştur.
dc.description.abstract This thesis consists of five chapters. The first chapter is the introduction chapter which includes a review of the literature and the scope of the research problem. In the second chapter, the algebraic and geometric properties of the complex numbers and hyperbolic numbers are summarized. In the third chapter, motion in the Euclidean plane are examined in detail. The fourth chapter is the original part of this study and it is organized as three subsections. In the first subsection of the fourth chapter, the basic concepts with Lorentzian plane motion, pole points, special systems of reference, Bottema's instantaneous invariants, curvature of orbits, canonical systems, path of the origin, inverse motion, curvatures of the fixed and the moving polode at the pole and curvature of the second fixed polode at the second pole are investigated. In the second subsection, the circling point curve, centering point curve, Ball points, Ball points of the inverse motion and Ball points with excess are examined in the Lorentzian plane. Moreover, the Lorentzian circles formed in the degenerate cases of the circling point curve and the centering point curves are analyzed and geometric interpretations of these curves are given. In the third subsection, by defining Burmester point in the Lorentzian plane, the equation of the curve which is the geometric locus of the Burmester points is obtained and the real intersection of this curve and circling point curve at infinity is investigated. As the result of this investigation, the number and geometric location of the Burmester points in Lorentz plane are represented. In the fifth chapter of this thesis, a brief
dc.format.extent X, 123 yaprak : şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Lorentz düzlemsel hareket
dc.subject Çembersel nokta eğrisi
dc.subject Merkez nokta eğrisi
dc.subject Çift çembersel nokta eğrisi
dc.subject Ball nokta
dc.subject Burmester nokta
dc.title Lorentz düzleminde burmester teorisi
dc.type doctoralThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Matematik Anabilim Dalı, Geometri Bilim Dalı
dc.contributor.author Eren, Kemal
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record