Açık Akademik Arşiv Sistemi

Hastane içme ve kullanma sularının mikrobiyolojik analizi : Sakarya

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Mehmet Köroğlu
dc.date.accessioned 2020-10-01T07:50:30Z
dc.date.available 2020-10-01T07:50:30Z
dc.date.issued 2018
dc.identifier.citation Çavdar, Gökhan. (2018). Hastane içme ve kullanma sularının mikrobiyolojik analizi : Sakarya. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sakarya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/69364
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract GİRİŞ VE AMAÇ: Bu çalışmada hastane içme ve kullanma su ve sürüntü örnekleri mikrobiyolojik yönden incelenerek, hastane içme ve kullanma sularının hastalar ve hastane personeli sağlığı açısından risk oluşturup oluşturmadığı araştırıldı. GEREÇ VE YÖNTEM: Araştırmamızda 40 farklı içme ve kullanma suyu başlıklarından alınan su ve sürüntü örnekleri materyal olarak kullanıldı. Su örneklerinin mikrobiyolojik analizleri için membran filtrasyon yöntemi ve sürüntü örnekleri için tek koloni düşürme ekim yöntemi kullanıldı. Ayrıca çalışmada kullanılan besiyerlerinde üreyen mikroorganizmaların identifikasyonu MALDI-TOF MS (BioMerieux, Fransa) cihazı ile yapıldı. BULGULAR: Alınan su ve sürüntü örneklerinin kültürü neticesinde; koliform grubu bakteriler, E. coli, Enterokok ve Legionella spp. üremesi saptanmadı. İncelenen sürüntü örneklerinde MALDI-TOF MS ile identifiye edilen mikroorganizmaların üreme oranları sırası ile; % 22,5 Staphylococcus spp., % 5 Bacillus spp., % 10 Micrococcus luteus, % 10 Küf ve maya ve % 2,5 Pseudomonas oryzihabitans'tır. İncelenen su örneklerinde MALDI-TOF MS ile identifiye edilen mikroorganizmaların üreme oranları sırasıyla; %15 Staphylococcus spp., % 15 Bacillus spp., % 5 Acinetobacter spp., % 5 Delftia acidovorans, % 2,5 Ralstonia insidiosa, % 2,5 Pseudomonas aeruginosa, % 2,5 Corynobacterium durum, % 2,5 Shingonomas yonoikuyae ve % 2,5 Elizabethkingia meningoseptica şeklindedir. SONUÇ: Araştırmamzda hastanemiz içme ve kullanma sularının bakteriyolojik analizinde; patojen bakteri üremesi saptanmadığı ve ilgili yönetmeliklere uygun olduğu görüldü. Fakat hastanemiz içme ve kullanma suyu ve sürüntü örneklerinde fırsatçı patojen bakterilerin izole edilmesi önem arz etmektedir. Hastane içme ve kullanma sularında da periyodik olarak patojen veya fırsatçı patojenlerle ilgili mikrobiyolojik analizler yapılmalıdır. İmmün düşkün hastaların risk altında olabileceği akılda tutulmalı ve kısa süreli sonuç veren dezenfeksiyon işlemleri yapılmalıdır.
dc.description.abstract INTRODUCTION & AIM: In this study, microbiological aspects of hospital drinking and potable water and swab samples were examined and it was investigated whether hospital drinking and potable water posed a risk for patients and hospital staff health. MATERIAL & METHOD: Water and swab samples from 40 different drinking and potable water heads were used as materials in our research. Membrane filtration method for microbiological analysis of water samples and single colony dropping method for swab samples were used. In addition, identification of microorganisms growing in the medium used in the study was done with MALDI-TOF MS (BioMerieux, France) device. FINDINGS: As a result of the culture of water and swab samples; production of coliform group bacteria, E. coli, Enterococcus spp. and Legionella spp. were not detected. Producing rates of microorganisms identified with MALDI-TOF MS in swab specimens were; 22,5% Staphylococcus spp., 5% Bacillus spp., 10% Micrococcus luteus, 10% mold&yeast and 2,5% Pseudomonas oryzihabitans. Producing rates of microorganisms identified with MALDI-TOF MS in potable water specimens were; 15% Staphylococcus spp., 15% Bacillus spp., 5% Acinetobacter spp., 5% Delftia acidovorans, 2,5% Ralstonia insidiosa, 2,5% Pseudomonas aeruginosa, 2,5% Corynobacterium durum, 2,5% Shingonomas yonoikuyae and 2,5% Elizabethkingia meningoseptica. CONCLUSION: In our bacteriological analysis of drinking and potable water of hospital, no pathogenic bacteria presence was observed and it was found to be in accordance with the relevant regulations. However, it is important to isolate opportunistic pathogenic bacteria in hospital drinking and potable water and swab specimens. Periodic microbiological analyzes of pathogenic or opportunistic pathogens should also be performed periodically in hospital drinking and potable water. It should be kept in mind that immunocompetent patients may be at risk and short-term disinfection procedures should be performed.
dc.format.extent XII, 68 yaprak : şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso Tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights Atıf 4.0 Uluslararası
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject E coli
dc.subject Enterokok
dc.subject Hastane içme ve kullanma suyu
dc.subject Koliform grubu bakteriler
dc.subject Legionella spp
dc.title Hastane içme ve kullanma sularının mikrobiyolojik analizi : Sakarya
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Tıbbi Mikrobiyoloji Bilim Dalı
dc.contributor.author Çavdar, Gökhan
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record